Een nostalgische avond met Sivert Høyem Een nostalgische avond met Sivert Høyem

Oud frontman van Madrugada zorgt ook solo voor een dynamische show

, Tekst: Niek Leermakers / Foto's: Anne Hopman

Een nostalgische avond met Sivert Høyem

Oud frontman van Madrugada zorgt ook solo voor een dynamische show

Tekst: Niek Leermakers / Foto's: Anne Hopman ,

In een volgepakt Doornroosje lieten Sivert Høyem en zijn bandleden zien dat er nog genoeg te genieten valt na het tijdperk Madrugada. Stuwende rocknummers, inclusief dubbele gitaarsolo's, en wat meer ingetogen nummers wisselden elkaar in hoog tempo af. Ook voor Madrugada-fans van het eerste uur viel er genoeg te genieten.

Oud frontman van Madrugada zorgt ook solo voor een dynamische show

Aan singer-songwriter Christer Knutsen de taak om het publiek op te warmen voor Sivert Høyem en zijn band. Met een schuchtere houding, maar met een indringend stemgeluid laat hij zien dat Noorwegen een broedplaats is voor goede liedjesschrijvers. Knutsen neemt zelf ook nog de toetsen voor zijn rekening. Toch lijkt  het publiek vooral te wachten op de hoofdact en komen de soms wat fragiele liedjes niet altijd goed uit de verf.
Tien minuten na de opener betreedt Sivert Høyem het podium. De band trapt af met een aantal nummers van Høyem’s meest recente langspeler Moon Landing. Na het abrupte einde van zijn vorige band Madrugada mikt Sivert Høyem op een toegankelijker geluid. Gelukkig worden de mensen die meer thuis zijn in de donkere, rockende Madrugada-sound ook goed bediend. Af en toe blijft Høyem alleen over met een akoestische gitaar. Ook in deze uitgeklede versie blijven zijn liedjes fier overeind. Zijn diepe, krachtige stem heeft het volume van een heel orkest. Pas als hij hier wat zuiniger mee is, brengt hij de zaal in een staat van hypnose. Terwijl zijn bandleden zich één voor één weer bij hem voegen, ontstaat er een organisch geheel. Dan wordt duidelijk hoe subtiel de liedjes zijn gearrangeerd. Sivert Høyem en zijn band beheersen de kunst van het weglaten tot in de puntjes.  
Tussen de nummers door weet Høyem de aandacht van het publiek op een sympathieke manier vast te houden: “Kijk, deze blouse heb ik vandaag in Nijmegen gekocht. Nu weten jullie tenminste wat voor mensen winkelen in cowboy-shops.” In de loop van de avond blijkt hier een grote persoonlijkheid te staan. In zijn thuisland Noorwegen geniet Sivert Høyem de bescheiden status van een popster, dankzij zijn succesvolle verleden bij Madrugada. Ook in Nederland wordt hij op handen gedragen. Als de band de eerste klanken uit het repertoire van Madrugada speelt, wordt dit beantwoord met gejuich van een luidkeels meezingend publiek.
Zowel het dankbare publiek als Sivert Høyem zijn na een uitgebreide toegift zichtbaar tevreden over het optreden. Door zijn trouwe fanschare is ook zijn solocarrière een succes geworden, waarmee de toch al imposante loopbaan nog meer cachet heeft gekregen. Een uitzonderlijk talent als Sivert Høyem moet gekoesterd worden. En gekoesterd werd hij vanavond door het publiek in Doornroosje.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland