GESEL XL: WASTE wint Gesel van Gelderland GESEL XL: WASTE wint Gesel van Gelderland

Winnaar valt op door saaie podiumpresentatie

, Tekst: Hans van Dijken / Foto's: Ronald Eckringa

GESEL XL: WASTE wint Gesel van Gelderland

Winnaar valt op door saaie podiumpresentatie

Tekst: Hans van Dijken / Foto's: Ronald Eckringa ,

De finale van de Gesel van Gelderland werd uitgevochten op de eerste avond GESEL XL. Drie van de beste bands van Gelderland hadden kans op een plaatsje op de SENA Performers POPnl Awards in de Melkweg. Despicable Heroes, WASTE en Orange Maplewood streden om de titel in Willemeen.

Winnaar valt op door saaie podiumpresentatie

De spanning hangt in de lucht. De zenuwachtige bandleden en hun meegereisde fans wachten op het startsein. Een quasi-lollige presentator probeert de sfeer erin te krijgen door Marco Borsato aan te kondigen. Helaas mislukt zijn grap. 
Als eerste is de Barneveldse formatie Despicable Heroes aan de beurt. De heren omschrijven hun stijl als ´kipcore´, hetgeen slaat op de vele kippenboeren in de Gelderse Vallei. De winnaar van het Krakend Ei begint veelbelovend. Het klinkt vooral hard, mede dankzij de houthakkersstijl van de drummer. Het duurt ook niet lang of de Valleibewoners voor in de zaal beginnen een moshpit. 

Voor de liefhebbers van hardcore is dit een band om in de gaten te houden. Ze bestaan pas een halfjaar, maar het klinkt veelbelovend voor de toekomst. Ondanks de paar slordigheidsfouten klinkt het erg lekker.
Na een korte pauze is het tijd voor de progmetal van de Ward, Artur, Simon en Tom Experience, kortweg WASTE. Deze band is winnaar van de Soospopprijs, de bandbattle van de Liemers. De rockers zijn meester in contrastwerking. Het ene nummer is snel, het andere langzaam. Soms is er zang, soms niet. Maar het hard-zachtcontrast komt toch het meest voor. Het zorgt in elk geval voor voldoende afwisseling zodat het optreden nooit verveelt. 

De muzikanten blijken extreem vaardig en technisch onderlegd. De zang echter is behoorlijk onder de maat. Misschien is zangles een idee. Ook mag de band wel iets meer bewegen op het podium; door de opperste concentratie bij de bandleden vergeten ze wat te bewegen. Toch zit hier veel potentie in. 
De laatste band is Orange Maplewood, winnaar van de Orkaan van het Oosten. Deze Lochemse rockers lijken aardig in vorm. De zang klinkt zelfs uitstekend! Het orgeltje is een leuke toevoeging aan de punky sound. Tezamen maakt dit een catchy rock-'n-rollband met punkinvloeden, waar zelfs een vleugje metal in is te ontdekken.
Jammer genoeg zijn er ook wat minpuntjes. De drummer is niet helemaal in vorm en ondanks de kwaliteiten is er toch een gevoel van een dertien-in-een-dozijnband. Doordat ze proberen om alle soorten rock te mixen ontstaat er iets van een standaardgeluid. Ondanks dat is deze band niet voor niets finalist, het blijft een strakke band.
Het kwaad is geschied. Er is niets meer dat de bands kunnen doen voor de overwinning. Slechts enkele minuten zijn de bands verwijderd van de uitslag, en dat is te merken. Veel rokende en drinkende bandleden zorgen voor een hilarisch tafereel buiten de zaal. Iedereen wijst een andere band aan als mogelijke winnaar, wat het geringe verschil in kwaliteit duidelijk maakt.
Dan is het tijd om de winnaar bekend te maken. WASTE overwint en zal eind volgende zomer meedingen naar de SENA Performers POPnl Awards, waar ze de strijd aangaan met de elf andere provinciewinnaars.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland