Eerste metalconcert voor doven groot succes Eerste metalconcert voor doven groot succes

IZAH, KYU en Cultura Tres laten zaal trillen tijdens Deaf Metal

, Tekst: Hans van Dijken / Foto's: Mieke Kolkman

Eerste metalconcert voor doven groot succes

IZAH, KYU en Cultura Tres laten zaal trillen tijdens Deaf Metal

Tekst: Hans van Dijken / Foto's: Mieke Kolkman ,

Na de blindentribune bij voetbal is er nu het metalconcert voor doven. IZAH, KYU en Cultura Tres zijn naar Willemeen gehaald voor deze primeur. Mensen met een prima gehoor kunnen zich moeilijk voorstellen waarom doven en slechthorenden naar een optreden gaan 'luisteren'. Gaat het eigenlijk wel om de muziek?

IZAH, KYU en Cultura Tres laten zaal trillen tijdens Deaf Metal

Na de blindentribune bij voetbal is er nu het metalconcert voor doven. IZAH, KYU en Cultura Tres zijn naar Willemeen gehaald voor deze primeur. Mensen met een prima gehoor kunnen zich moeilijk voorstellen waarom doven en slechthorenden naar een optreden gaan 'luisteren'. Gaat het eigenlijk wel om de muziek?

Vanwege de brand op station Utrecht Centraal zijn de doventolken verlaat. Normaal gesproken begint het publiek dan ongeduldig te worden, maar bij Deaf Metal is niks aan de hand. De sfeer is erg gemoedelijk. Ondanks de line up zijn er vandaag weinig langharige, gepiercete en geschminkte metalliefhebbers te vinden. De muziek staat overdreven hard, maar dat kan een goed gesprek niet dwarsbomen, mits je de Nederlandse Gebarentaal beheerst.

Na het oponthoud kan Deaf Metal eindelijk beginnen. De presentator kondigt samen met de tolk de eerste band aan. IZAH uit Tilburg begint hoopgevend. Een dreigend deuntje gaat over in zeer zware doommetal. Als de zanger begint te grunten springt de tolk onmiddellijk mee. Alweer een primeur: voor het eerst kan iemand verstaan wat een metalband verkondigt! IZAH kenmerkt zich ook door het gebruik van veel effecten. Hierdoor krijgt de sound een mysterieus tintje. De Tilburgers kunnen goed variëren. Het ene nummer is snel en rijk aan grunts, het andere langzaam met veel instrumentale sessies. Af en toe zit er een stukje cleane zang tussen. Voor de doven en slechthorenden is het fijn dat er veel gevarieerd wordt met het ritme.

In het midden van de zaal staat een podium dat meetrilt met het ritme. Het is een erg grappig gevoel als je erop staat. Dit podium staat bij elk optreden goed vol. Behalve dat je 't zo beter kunt zien, kun je 't ook veel beter voelen.

Dan mag KYU het podium betreden. Ook deze band klinkt behoorlijk ruig, tot plezier van het publiek. De van Arnhem en Tiel afkomstige bandleden gebruiken veel grondtonen. Het lijkt alsof de gitaristen niet van de onderste snaren los zijn te krijgen. KYU varieert net als IZAH met verschillende ritmes. Voor de band zal het wel wennen zijn dat er geen pit ontstaat. Vooral bij de snelle stukken is het lastig om stil te staan; je wilt eigenlijk om je heen beuken. Maar het publiek geniet vandaag rustig van de hemels aanvoelende ritmes en trillingen.

Judith Vogels (23) is slechthorend. Ze heeft een geel reflecterend hesje aan met achterop de aanduiding 'tolk'. Deaf Metal vindt ze erg leuk: “Je ziet de tolk helemaal losgaan. Zo'n tolk is ook erg belangrijk. Niet alles is te begrijpen, maar de emoties komen goed over. Normaal ga ik nooit naar een concert en metal vind ik helemaal niks, maar Deaf Metal is gaaf! Er is een duidelijke sfeer. Je kunt de emoties goed meekrijgen en je voelt de muziek. De teksten zijn wel wat duister. Het gaat over de dood enzo.” Het mag de pret niet drukken. Op de vraag wat nou het belangrijkste is bij een concert als deze, antwoordt Judith heel helder: “Alles, je kunt het zien en voelen en de tolk kan de emoties goed overbrengen”.

Als laatste mag het Venezolaanse Cultura Tres het podium onveilig maken. Deze band brengt de Zuid-Amerikaanse sound naar Arnhem. Sepultura-achtige riffs en ritmes knallen door de zaal. Het tempo is wel wat langzamer dan dat van hun mede-latino's. Cultura Tres maakt latino doom, maar echt neerslachtig klinkt het nooit. De bandleden zijn minstens zo enthousiast als het publiek, dat zo langzamerhand toch begint te headbangen.

Deaf Metal is een groot succes. De opkomst is heel aardig en het publiek vindt het geweldig. Op zaterdag 4 december kunnen doven terecht in Tivoli in Utrecht voor Sencity. Onder anderen Giovanca zal daar optreden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland