Biedt Jamsports een nieuw podium voor jammend Nijmegen? Biedt Jamsports een nieuw podium voor jammend Nijmegen?

“Omdat muzikanten geen weekend hebben”

, Tekst: Ilona Staal / Foto's: Facebook de Onderbroek

Biedt Jamsports een nieuw podium voor jammend Nijmegen?

“Omdat muzikanten geen weekend hebben”

Tekst: Ilona Staal / Foto's: Facebook de Onderbroek ,

Sinds kort wordt op de maandagavond een jamsessie georganiseerd in de Onderbroek: Jamsports. Waarom zou je weer een nieuwe jamsessie willen bezoeken? Wat maakt het anders dan het bestaande aanbod? 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Ward Palmen, de bedenker en organisator van Jamsports.

“Omdat muzikanten geen weekend hebben”

Sinds kort wordt op de maandagavond een jamsessie georganiseerd in de Onderbroek, Jamsports. Waarom zou je weer een nieuwe jamsessie willen bezoeken? Wat maakt het anders dan het bestaande aanbod? 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Ward Palmen, de bedenker en organisator van Jamsports.

Ward kwam naar Nijmegen om psychologie te studeren, maar belandde diezelfde avond nog op een jamsessie. Op deze manier is hij nooit begonnen aan zijn introductie, en heeft in zijn eerste week in Nijmegen hoofdzakelijk jamsessies bezocht. En daar is hij eigenlijk nooit mee opgehouden. Na twee jaar is hij wel gestopt met studeren, omdat je op je 35e nog wel psycholoog kunt worden, maar niet meer de muzikant die hij graag wilde worden.

Nijmegen heeft al aardig wat jamsessies. Waarom heb je nog een jamsessie georganiseerd?
“Muzikanten hebben vaak geen weekend, en wanneer ik niet optreed bezoek ik graag jamsessies. Nadat Odessa sloot wandelde ik op een vrijdagavond de Onderbroek binnen en bedacht dat dit een goede plek zou zijn om het idee dat ik had, Jamsports, ten uitvoer te brengen. De sfeer is ongedwongen en de kelderbar biedt muzikanten de mogelijkheid om te rocken, lekker door te spelen en lawaai te maken.”

Wat onderscheidt deze jamsessie van de anderen?

“Jamsports is niet gebonden aan een bepaalde stijl. De meeste jamsessies zijn een wekelijkse herhaling van dezelfde muziek gespeeld door dezelfde muzikanten: A funk en wat bluesschema’s. Ik wil muzikanten een podium bieden om meer te spelen en buiten de gebaande jamsessie paden te treden. Er is dan ook geen artistiek leider of een vooropgezet plan. Soms worden er muzikanten uitgenodigd, maar desondanks kan de avond dan nog alle kanten opgaan. Een aantal weken geleden was dj Eli Groen te gast, hij had die avond zin om ambient plaatjes te draaien. Dat kan dan, samen met de andere aanwezige muzikanten heeft hij die avond muziek gemaakt, samen gespeeld.

Een ander aspect wat deze jamsessie onderscheidt van anderen is het feit dat het plaatsvindt in de Onderbroek. De Onderbroek is een bijzondere plek en heeft een bepaald soort clientèle. En hoewel Onderbroekers geen jamsessie bezoekers bij uitstek zijn, mengen zij goed met de vaste jamsessie bezoekers. Het nieuwe bloed zorgt voor een frisse wind. Verder zorgt de ongedwongen en warme sfeer in de Onderbroek voor een laagdrempeligheid die ik bij andere jamsessies minder ervaar. Bij jamsessies staan er hoofdzakelijk (semi-) professionele muzikanten op het podium, en dat kan de verlegen niet-professionele muzikant afschrikken. In de Onderbroek zie ik mensen bij wie het kriebelt twijfelen en vervolgens toch op het podium stappen, dat doet mij deugd. Feitelijk kun je met je instrument binnenstappen en vragen of je mee mag spelen. Dat is dan een retorische vraag.”

Gaat het dan nooit fout? Je hoeft nooit in te grijpen?
“Nee, in principe kan alles. Nu is er in Odessa weleens een bezoeker geweest die het leuk vond om op het podium te gaan staan schreeuwen wanneer muzikanten zeer ingewikkelde jazz speelden, dat vond hij kunst. En voor één keer vond ik dat ook, het was zo Frank Zappa. Maar een volgende keer heb ik het niet toegestaan, je bent toch samen aan het spelen, en ook samen met het publiek een mooie avond aan het maken. Je moet een beetje rekening met elkaar houden. En zo werkt het dan ook op een jamsessie, men houdt bepaalde beleefdheidsvormen in acht, de ongeschreven regels van de jamsessie.”

Ward heeft bedacht dat de Onderbroek een perfecte locatie zou zijn voor een jamsessie. En hij heeft gelijk. Bij binnenkomst slaat de warmte je tegemoet en de kelderbar is opvallend gezellig. Er staan een aantal bankstellen voor het podium, men kan plaatsnemen aan een stamtafel of gewoon blijven staan, al dan niet aan de bar of dansend. Het publiek is divers, maar als je er toch een etiket op zou willen plakken lijkt ‘gezellig vreemd’ een goede keuze. Het kleine podium staat vol instrumenten en mensen, de muziek die gespeeld wordt kan je vangen onder de noemer funk, met rythm and blues en popinvloeden. Maar er wordt ook gerapt, gefluit en getrommeld. Na één uur 's nachts stappen de muzikanten over op akoestische instrumenten en spelen ze zigeuner jazz.

Jamsports biedt zijn gasten een veelzijdige avond, je kunt er met je vrienden naartoe om bij te praten. Als je komt om muziek te luisteren zal je je niet vervelen. Staat er in je koelkast alleen nog een zielig stuk beschimmelde kaas en heb je trek, dan bestel je een tosti met een glaasje biologisch sap. Oh, en je kunt er natuurlijk ook heen gaan om te jammen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland