With Ice is dood, leve Krach!

Arnhems vijftal beleeft fris doopsel op Koninginnedag

Tekst: Pieter Kwant / Foto's: Johan Slaghuis ,

Op Koninginnedag mocht het Arnhemse publiek de primeur meemaken van de nieuwe nummers en de nieuwe naam van wijlen With Ice: Krach. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met de heren over hun ontwikkeling.

Arnhems vijftal beleeft fris doopsel op Koninginnedag

With Ice is al jaren een muzikaal begrip in de regio. Het viertal - dat het tot vorig jaar was - wist zich met haar niet te typeren muziekstijl(en) op te werken richting de regionale muzikale kopgroep, maar meer dan een EP kwam er wat geluidsdragers betreft niet voort uit de veelbelovende en hechte band.

Het vertrek van drummer Sjors bracht Reinier van der Haak, Rutger Drenth en Jan-David Hoogerheide op een splitsing: linksaf betekende het einde, rechtsaf een nieuwe setting met een extra boost om de tot dan toe uitgebleven sprong omhoog nu echt te wagen. En daar gingen ze: versterkt met Ruud Voesten en Peter Geraedts plus een fikse bak electro toverde With Ice de afgelopen maanden handenvol studio-uren om in een plaat waar ze naar eigen zeggen goed trots op zijn.

Wij moeten nog wachten tot september om het debuut te kunnen horen, maar op Koninginnedag kon het aanwezige publiek bij het frisse maar gezellige Jacobibergpodium kennismaken met de nieuwe nummers én de nieuwe naam: Krach. Intussen werd ook bekend dat Krach geselecteerd is voor de Popronde en dat ze deze week Editor's Pick op Ongekendtalent zijn: het gaat vooruit.

Jullie hebben je naam veranderd in Krach. Waarom en wat is de achterliggende gedachte bij de nieuwe naam?

Na zes maanden aan ons debuutalbum gewerkt te hebben, vonden we het tijd voor een nieuwe insteek. Het was het ideale moment om met een betere naam te komen, want de naam With Ice is toch zeker al weer elf jaar oud. 'Krach' is een woord van vijf letters. 'Wasverkrachter' is een woord van veertien letters. Dus dat lijkt me duidelijk.
Jullie spelen inmiddels al ruim een jaar met vijf man, hoe bevalt de nieuwe bezetting (min 1 plus 2)? En heeft het veel invloed op jullie huidige stijl gehad?

Kwantiteit leidt tot kwaliteit. Altijd! Min 1 (het vertrek van Sjors) was een teleurstelling waar we toch een half jaar van moesten revalideren. Nadat we bijna de fatale fout gemaakt hebben om akoestisch op te gaan treden, heeft Ruud ons uit de brand geholpen. Later kwam Peter ons verblijden met zijn immense pakket aan kwaliteiten. We hebben nog een aantal maanden doorgemodderd met het wisselen van instrumenten, maar uiteindelijk is Peter onze nieuwe bassist geworden.
Maar we dwalen af. Want het bevalt ons beregoed. Niet alleen heeft het muzikaal nieuwe impulsen gegeven (Peter speelt ondanks zijn olijke uiterlijk in een metalband), maar ook heeft het ons geholpen bij het opschonen van ons creatieve proces. Want waar wij eerst bergen muzikaal materiaal in drie minuten wilden proppen, zijn Peter en Ruud een soort filters tegen de overdosis waanzin. Niet dat het nog steeds geen rariteiteitenkabinet is, maar we komen er nu meer mee weg.
Wanneer gaat jullie nieuwe plaat uitkomen en wat kunnen we daarvan verwachten?

De release staat gepland voor september en het is onze debuutplaat waar we zelf erg trots op zijn. Het is geen makkelijke plaat, want het is wel een 40 minuten durende aanslag op je uithoudingsvermogen.
Wat mogen we in de zeer nabije toekomst van jullie verwachten; veel festivaloptredens en het land in?

We zijn momenteel aan het boeken en hebben een paar optredens in de pijpleiding. Er staan er al een paar op de site. We zijn hard bezig met een extra verrassing gedurende onze set, die we verder nog niet willen verklappen. We proberen een set te maken die niet eindigt met een bak met koud tl-licht, maar die verder doordreunt en hier en daar impotente mannen vruchtbaar beukt.
Waar hopen jullie dat Krach over een jaar staat?

We hebben nooit representatieve opnames gemaakt, waardoor we nooit echt veel verder kwamen dan Gelderland. Aangezien de plaat nu al flinke interesse heeft gewekt hier en daar, hopen we ook een flinke slag te kunnen maken en onze weekenden te kunnen vullen met optredens en nachtenlange drankorgies met enorme beren.
Wil je aan het eind van dit interview nog iets kwijt?

Ja en nee.
Op 29 mei staat Krach samen met The Gospel op het podium van Merleyn tijdens een clubavond van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen.