Harries’89 jubileert in stijl

Jarige Harries zetten kroon op 20 jaar punkrock

Tekst: Daan Fennema / Foto's: Bernard Bodt ,

Harries’89 – de doorstart van het Arnhemse punkrockcombo The Harries – vierde zijn twintigjarige bestaan met het uitbrengen van een nieuwe cd. De combinatie van cd-presentatie en jubileum pakte uitstekend uit en resulteerde in een punkfeestje met bevriende bands, humor en een hoog ons-kent-ons-gehalte.

Jarige Harries zetten kroon op 20 jaar punkrock

Vanavond viert het Arnhemse Harries’89 – doorstart van het legendarische punkrockcombo The Harries – iets verlaat zijn twintigjarig jubileum (want opgericht in 1989). Tevens presenteert de band vanavond een kersverse nieuwe plaat, Ready For You genaamd. Harries’89 toerde in zijn hoogtijdagen veelvuldig door Europa en kent op basis van die reputatie nog de nodige aanhang in Nederland en Arnhem in het bijzonder. Het ons-kent-ons-gehalte is derhalve aan de hoge kant, maar dat mag de pret niet drukken. Prettige bijkomstigheid is daarbij dat de Willemeen goed vol zit.
 
Harries’89 wordt vanavond voorafgegaan door een tweetal punkbands. The Dead Class uit Engeland bijt het spits af. Het drietal broekies op gitaar, bas en drums trapt af met een haarscherpe instrumental, om direct over te schakelen op een puike vocale kraker. Het oorsplijtende volume doet geen afbreuk aan een puike snotty stageperformance van het drietal. De band heeft eigenlijk nog het meeste weg van Greenday in zijn begindagen. Lekker uptempo, tekstueel diep sarcastisch en muzikaal licht virtuoos. De frontman – een soort mini Sid Vicious - roept vaker ‘fuck’ dan hij mag van z’n moeder, maar in een zwaar Brits accent klinkt dat eigenlijk wel aandoenlijk. Uitstekend setje punkrock van een bandje waar we vermoedelijk meer van gaan horen.

Uit Berlijn zijn de Punk Rock Boys ingevlogen, een conglomeraat punkrockers op leeftijd met een oude Harries-drummer in de gelederen. Het betreft een viertal oudere Duitse kerels in te strakke spijkerbroeken en wit bouwvakkershemd op zang, bijgestaan door een zeldzaam rammelende begeleidingsband van drums, gitaar en bas. Lekker druk op het podium met vier door elkaar brullende ranzige mannen op leeftijd. Hilarische taferelen wel, zeker daar de band druk haar best doet om in koddig ‘Allo ‘Allo!-Duits dertig jaar muziekhistorie te verkrachten, met covers van onder andere The Kinks en Britney Spears. De bijpassende choreografie van over elkaar heen rollen en tegelijk de handjes omhoog gooien verhult niet dat de band muzikaal gammel is als...tja, als een Duitse punkrocker op leeftijd. Leuk!

Dan is het moment aangebroken waarop iedereen gewacht heeft. Met een brede grijns betreden de mannen van Harries’89 het podium en hebben de zaal direct op hun hand. Een stevige punktrack rolt de volle zaal door. Het geluid is zeker niet feilloos afgesteld, maar dat mag de pret niet drukken. De podiumervaring spat van de band af en de humoristische interactie tussen frontmannen Harrie Harrie en Harrie Lee heeft wel iets weg van die tussen Bassie en Adriaan. De nummers van de nieuwe plaat klinken scherp en venijnig en eerste single Home Sweet Ho – een samenwerking met de Heideroosjes – is een nieuw punkanthem.

Hoewel de band door de jaren heen duidelijk de nodige muzikale groei heeft doorgemaakt roept het Arnhemse publiek veelvuldig om krakers uit de oude doos. Daar klassiekers op een jubileumshow natuurlijk niet mogen ontbreken en de Harries de beroerdsten niet zijn, schudt de band een aantal golden oldies uit zijn mouw. De hoekige tracks uit de begindagen brengen de zaal in euforische stemming. Het bier vliegt door de lucht en de lichamen door de pit. Een mooie meezinger als afsluiter luidt het einde in van een verjaardagsshow zoals die hoort te zijn: met bier, bekenden, lachende gezichten en punkrock.