Druten Rocks op haar grondvesten

Jong en ouder delen podium, maar de jeugd heeft de toekomst

Tekst: Gerard Paanakker en Eelco van Eldijk / Foto's: Sebastiaan Fisscher ,

Druten Rocks: vijf bands uit de regio Druten op één podium. Van het debuutoptreden tot het zoveelste, gebroederlijk rockt Druten het stof van de muren van cultureel centrum d’n Bogerd. Bandito vervangt het te elfder ure afgezegde optreden van King Cobra en doet dat met verve.

Jong en ouder delen podium, maar de jeugd heeft de toekomst

Pubers worden snel groot, dat blijkt wel als Liquid Snow als eerste band het podium betreedt. Niet alleen zijn de jongens meer mans geworden qua kleding en kapsel, ook qua sound is het pad der volwassenheid betreden. Na diverse finaleplaatsen in de rondes van Gelderland, valt het op dat er geen arrogante blik of iets van dien aard het publiek inkijkt.  Ze weten het. Je kunt het publiek maar op één manier inpakken: jezelf steeds opnieuw uitvinden, maar toch ook jezelf te blijven. Met maar één nummer van de set die ze ruim een jaar geleden speelden als winnaar van Pocketpop, laat de band zien dat ze het we-doen-een-beetje-de-Arctic-Monkeys-vs-Sonic-Youth-niveau zijn ontstegen. Je vraagt je af hoe ver Liquid Snow nog gaat komen als ze zo in staat blijven zichzelf steeds te vernieuwen zonder hun identiteit te verliezen. Wij zijn benieuwd!

Burning Paris beleeft zijn debuut. Twee heren hiervan hebben hun sporen op het podium al ruimschoots verdiend in bands als bijvoorbeeld Payback. Als Burning Paris is het echter allemaal nieuw. Eens een keer geen hardcore, maar een echte rockband met de mogelijkheid om op een andere schaal door te breken. Burning Paris is pas sinds februari 2010 bij elkaar en kan inmiddels een volledige set vullen. Daarmee bewijst het drietal heren en de dame dat het met de motivatie en inspiratie wel goed zit. Enkele van de tracks bezitten zeker potentie, maar over de gehele linie is het nog wat saai. Rock met ballen hoeft ook niet vernieuwend te zijn, maar wel terdege catchy. Ook het totaalgeluid van Burning Paris leunt nog teveel op de muzikale werkgevers van voorheen. Toch zullen we nog veel gaan horen van deze band, die in eenzelfde hoek gezocht mag worden als bijvoorbeeld het Arnhemse Memphis Lion.

Sugartoosh heeft voor vandaag hun naam omgetoverd in ‘Druten Rocks Power Trio’. Inderdaad, de band is ditmaal niet met z´n vieren. Bassist Joep moest helaas het toilet boven het podium verkiezen. Zittende op een Dixie is optreden ook niet echt een aangename bezigheid, anders had het volgens het resterende drietal wel tot de mogelijkheden behoord. Hoewel dit voor de twee gitaristen en drummer een nogal improviserend en onwennig optreden tot gevolg heeft, werken de suikerkontjes zich met elan door de aangepaste set. Vol vuur en vuigheid klinken de Achterhoekers ruiger dan ooit. De Drutense publiekslievelingen (men heeft immers Pocketpop 2010 op hun naam geschreven) knalt er een heerlijk ruw optreden uit, waarbij het goed toeven is. Sugartoosh blijft, in wat voor een vorm dan ook, een fantastisch (h)eerlijke rockband.

25 Fuckin years!  Maar dat neemt niet weg dat  de mannen van The Breeze ondanks al hun routine een beetje nerveus zijn. Het gebeurt ook niet zo heel vaak dat ze in de eigen regio spelen.  Maar nu dus vanavond in de Rock-bakermat van Maas en Waal. Waar dan ook beter zou je zeggen. Het is maar een kleine sprong  van de Heineken Music Hall naar D’n Bogerd. En het is dan wel mooi om te zien dat ondanks alle ervaring het ook voor hen spannend blijft om te spelen voor min of meer eigen publiek. De muziek wordt nog steeds prima opgepakt door zowel de wat ouderen als ook de aanwezige 16 en 17 jarigen, die de AC/DC verzameling van hun vaders wel vaker gehoord zullen hebben.  

Bandito is voor vandaag de gedoodverfde afsluitband.  Als iedereen al min of meer genoeg bier of Jack naar binnen heeft geslobberd, dan is het tijd voor deze boefjes. Je ziet het al aan de grijns op het geblondeerde koppie van Jord, de zanger. Schalks, brutaal en uitdagend. Naar wie is hij op zoek om genoeg energie te krijgen voor een avondje zingen en stuiteren op het podium? Maakt ook geen fuck uit. Je weet dat ze een beetje fout zijn en dat is best heel lekker. Vrouwen vallen toch ook vaak op de foute kerel? Vanavond valt het publiek van Druten Rocks op de geile garage van Bandito.  Zorg er wel voor dat het geen one night stand wordt, boevenmannen. Net als in je relatie, zul je het wel spannend en opwindend moeten blijven houden…

Druten schudt nog lang van deze mini aarderuptie deze avond.