Do Not Run We Are Your Friends waardige gastheer 1e Etage

Sennen en Geiser maken psychedelische avond compleet

Tekst: Age Versluis / Foto's: Menno Hendriks & Tom Roelofs ,

Vanavond is Do Not Run We Are Your Friends de gastheer van de 1e Etage in de bovenzaal van Luxor Live. De bandleden hebben de bands Geiser en Sennen uitgenodigd en geven uiteraard zelf ook een optreden.

Sennen en Geiser maken psychedelische avond compleet

Vanavond is Do Not Run We Are Your Friends de gastheer van de 1e Etage in de bovenzaal van Luxor Live. Zij ontvangen Geiser en Sennen en geven uiteraard zelf ook een optreden.

De psychedelische band Geiser trapt af en doet dit op een manier die verder de toon van de avond zet; lange songs met veel experimenten. Ze omschrijven zich zelf als ‘post cock-noise’ en ik kan niks anders dan dat beamen want hoewel ze de uptempo nummers moeiteloos afwisselen met rustigere nummers, blijft het noise. 

De zanger is verder veel bezig met echo’s en andere effecten, wat zijn stem naar een hoger niveau tilt. Het gespeel met effecten en dissonanten, opzettelijk wrang klinkende akkoorden, is even wennen maar pakt goed uit. Een energieke en strakke show van een leuke band.

Sennen
is een band met veel expressie en een muur van geluid. Opvallend is dat er vrij weinig solo’s uitgevoerd worden, terwijl de instrumenten zich daar goed voor lenen. Buiten de standaard bas, drums en gitaar hebben ze namelijk ook een trompettist in de gelederen die best een solo had kunnen spelen die duidelijk boven de rest uitkomt. Waar de ene gitarist ook trompet speelt, speelt de andere gitarist op een soort orgel. Erg jammer is dat de klank van dat -voet aangedreven- orgeltje niet boven de muur van muziek uitkomt.              

Pluspunt is wel de aandacht die besteed is aan de visuele effecten die geprojecteerd worden achter de band. Een interessante band, met goede muzikanten, maar wel een die je met meer vragen dan antwoorden achterlaat. Maar dat hoort natuurlijk ook bij dit soort mysterieuze bands.

Na Sennen is het de beurt aan de gastheren en gastvrouw van deze avond: Do Not Run We Are Your Friends. Het zevenkoppig gezelschap gaat door waar Sennen is geëindigd, sferische muziek maken maar dan met veel meer instrumenten. Tijdens het concert is er continu wel iets te beleven op het podium, bijna elk bandlid bespeelt meerdere instrumenten. Zo vind je zangeres Marloes bijvoorbeeld ineens terug achter een stellage van diverse potten en pannen.

Avant-garde is de omschrijving van hun muziek en daar is niets van gelogen, experimenten worden in elk geval niet uit de weg gegaan. Bij deze experimenten verliezen ze echter nooit de melodie uit het oog en tonen zich met dit optreden tot een waardig gastheer van de 1e Etage in Luxor Live.

Tijdens dit concert heeft 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen opnames gemaakt en de bands geïnterviewd. Via deze podcast kun je het concert terugluisteren.