Bettie Serveert heeft zin in het optreden in Luxor Live

“We verwachten dat het wel een beetje nostalgisch wordt”

Tekst: Daniëlla Middelhof / Foto's: archief ,

Het geplande optreden van 12 maart in Luxor Live werd geannuleerd wegens familiezaken en eerder kampte frontvrouw Carol van Dijk met een longontsteking, maar vrijdag 21 mei staan ze er, in Arnhem! 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met gitarist Peter Visser over het optreden in hometown Arnhem, de nieuwe drummer en ‘In A Cabin With’.

“We verwachten dat het wel een beetje nostalgisch wordt”

Het geplande optreden van 12 maart in Luxor Live werd geannuleerd wegens familiezaken en eerder kampte frontvrouw Carol van Dijk met een longontsteking, maar vrijdag 21 mei staan ze er, in Arnhem! 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen belde met gitarist Peter Visser over het optreden in hometown Arnhem, de nieuwe drummer en 'In A Cabin With’.

Jullie treden na jaren weer op in Arnhem, jullie hometown. Wat zijn jullie verwachtingen van het optreden in het inmiddels afgebouwde Luxor Live?

We verwachten dat het wel een beetje een nostalgische dag zal worden. Ik bedoel: Carol en Herman en ik hebben vele jaren in Arnhem gewoond en zijn daarna nog  vaak teruggekomen. Eén van de eerste optredens van Carol en mij was in Luxor, met De Petjes. Toen werd daar ook nog eens haar net nieuw gekochte Hofner gitaar gestolen, die na een week van veel huilen nota bene door een vriend van de dieven terug werd bezorgd!

Wat kunnen de fans van jullie verwachten aanstaande vrijdag?


De fans, en ook de nog niet-fans kunnen veel energie, luide nummers, fun, veel gitaren, emotie en bravoure verwachten. Ook veel nieuwe nummers en een paar gouwe ouwe.

Komen jullie nummers live goed uit de verf?


Dit keer is er veel minder verschil tussen de studio-opnamen en live. Het klinkt live gewoon bijna net zo goed als een studio-opnamen, het is eigenlijk voor het eerst dat het verschil zo klein is.

Speelt het anders met drummer Joppe?

Het is totaal kicken met Joppe, Joppe drumt op een slimme manier en hij is energiek. Hij voelt goed aan hoe wij willen spelen. Hij heeft zijn eigen stijl van drummen, hij is fel, het klopt helemaal samen met de andere Betties.

Wat betekent Bettie Serveert voor jou?


Nou, Bettie Serveert bestaat al achttien jaar, het begon met Carol en mij. We zaten eerst in een andere band, genaamd De Artsen. In deze achttien jaar hebben we elkaar goed leren kennen, met alle ups en downs die erbij horen. Van vette ruzies tot hartstikke leuke momenten. Bettie Serveert is mijn familie. We gaan samen op tour, we werken samen.

Carol en ik doen het management van Bettie Serveert. We zijn 24 uur per dag met Bettie Serveert bezig, we zijn controlefreaks. We doen het graag zelf. Ik weet het begin nog van Bettie Serveert, Carol was ontzettend verlegen en wij hebben haar naar de voorgrond gepusht. Nu is ze daar helemaal overheen en aan gewend.
 
En wat betreft relaties?

Relaties zijn er natuurlijk en dat kan ook gewoon. Alleen als we on tour gaan, ja dan komt de band natuurlijk op de eerste plaats. Dan kan de vriendin of vriend natuurlijk altijd een weekendje of andere dagen overkomen, de bus is trouwens precies groot genoeg voor zes personen, dus on tour kunnen ze niet echt mee in de bus.

Hoe zie jij jezelf zonder Bettie Serveert, zijn er nog onbekende talenten van jezelf die je nog wil ontwikkelen?

Ik ben ooit begonnen op de kunstacademie, richting audio-visueel noemden ze dat toen (kunstschilder). Ik was toen nogal fan van Marcel Duchamp, en die heeft eigenlijk al alles gedaan wat er gedaan kan worden op het gebied van schilderen. Daarna had ik zoiets van, oké wat ga ik dan doen? Ook ben ik een tijd geleden begonnen om een boek te schrijven. Wie weet dat ik dat nog eens oppak. Hij komt een keer af.

Is er duidelijk verschil tussen de Nederlandse muziekbranche of de buitenlandse muziekbranche in de omgang met muzikanten?


Eigenlijk niet, ze behandelen je ongeveer hetzelfde, je merkt wel dat naar de top toe, dat  mensen veel relaxter zijn. In het voortraject is het wat moeilijker, als je nog niet bekend bent, moet je meer je best doen om ergens te kunnen spelen. Ik denk dat het verschil zich  vooral voor nieuwe bandjes uit. Ik kan me nog herinneren dat we pas begonnen met Bettie Serveert en dat er iemand was die zich bandcoach noemde en in de kleedkamers folders had neergelegd. Wij lazen die folder en we hadden dus het tegenovergestelde van alles wat daarin stond gedaan.  

Hoe komen jullie steeds aan nieuwe inspiratie, welke drive zit daarachter?

We willen niet twee keer dezelfde plaat afleveren. Inspiratie krijgen we vaak door de dingen die om ons heen gebeuren. Ook het omgaan met nieuwe jonge bandjes houdt je fris. Het gebeurt ook vaak dat Carol en ik om de keukentafel zitten, lekker aan het pielen met twee gitaren en dan komt er altijd een moment dat iets goed klinkt. Dan ga je repeteren met de anderen en dan klinkt het eigenlijk nog beter, op dat moment komt er nog meer endorfine vrij. Als je dat dan ook krijgt op het moment dat je optreedt, je gaat van het podium af en het publiek blijft schreeuwen, dan is dat het beste geluid voor een muzikant.

Jij en Carol zijn afgelopen oktober naar Australië geweest en hebben samen met ‘In A Cabin With’ (Jesse en Maarten) gewerkt, hoe was dat?

We zijn naar Sidney en Byron Bay geweest. In Sidney hebben we samengewerkt met een bassist en een drummer. Het was waanzinnig, daar hebben we een aantal nummers opgenomen. Carol schreef het ene na het andere nummer binnen een paar dagen. Het resultaat klinkt Engels en we hebben te gekke gitaarloopjes aan elkaar geregen. In Byron Bay hebben we met een singer-songwriter samengewerkt en ook daar is een aantal nummers uit gekomen. In totaal hebben we tien nummers opgenomen. Binnenkort komen deze nummers ook uit.

Last but not least, wat is jouw lijfspreuk?

Bij deze vraag komt er en uitroep van Peter: ‘wat een verschrikkelijke vraag !!” Gelukkig geeft hij wel antwoord: Wie goed doet, wie goed ontmoet!!!

Vrijdag 21 mei staat Bettie Serveert in Luxor Live. Het concert wordt live geregistreerd door onze eigen Film It Yourself crew!