Out Of The Garage: springplank voor lokaal talent

TMD en Final Four aan de tand gevoeld

Tekst: Bernard Bodt ,

Out Of The Garage is een nieuw project van de Jacobiberg, Willemeen en jongerencentrum de Madser. Drie jonge bands krijgen een compleet traject van cursussen en workshops aangeboden. De drie bands 'Out of the garage' bands die hun kunsten op 12 maart in Willemeen gaan vertonen zijn: Final Four (alternative rock), TMD (punk) en Xylo (experimentele indie). 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Final Four en TMD.

TMD en Final Four aan de tand gevoeld

Out Of The Garage  is een nieuw project van de Jacobiberg, Willemeen en jongerencentrum de Madser. Drie  jonge bands krijgen een compleet traject van cursussen en workshops aangeboden. Door middel van een bandcoach, PR workshop, demo opnames en een radio interview worden ze klaargestoomd voor het grote podium van Willemeen. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Final Four en TMD.

Jullie doen mee aan het Out Of The Garage project. Interessant voor beginnende bands?


TMD: “Wij doen mee aan Out Of The Garage, omdat het een leerzame duw in de goede richting is. We zijn gevraagd door de Jacobiberg en we wilden graag meedoen. Het is vooral interessant omdat we denken dat we het als band kunnen gaan maken, maar dat we nog niet goed weten hoe.”
Final Four: “Het Out Of The Garage project draait vooral om de workshops om je band beter te kunnen promoten en hoe je aan gigs komt, wij raden het zeker bandjes aan die nog niet zo populair zijn.”

Jullie hebben onder andere een demo opgenomen. Hoe ging dat en wat vinden jullie er zelf van?

TMD: “De demo die we in Jacobiberg hebben opgenomen, wordt het begin van onze eerste ep. Deze zal uit ongeveer zes nummers bestaan en zal Where Did I Go? gaan heten naar het mooiste nummer van TMD. Aangezien we weinig kosten voor de demo hebben, zullen we voor de verkoop ook niet al teveel vragen. Wij maken vette muziek die voor elk publiek wel aangenaam is, dus er is geen reden om de ep straks niet aan te schaffen.”
Final Four: “We hebben drie songs opgenomen in de Jacobiberg, de opnames verliepen heel gemakkelijk en het was geweldig om te doen. Ons favoriete nummer is No. Iedereen moet dit singletje kopen, omdat er zo veel energie in zit en je kan gewoon niet stil zitten als je het nummer hoort!! Verder staan er nog twee andere op: Perfect en Day In And Day Out.”

Waar lopen jullie als lokale band zoal tegenaan?

TMD: “In de wintermaanden hebben we weinig optredens. Ons laatste optreden was op 21 november. We zitten nu op het niveau dat we te vaak in Arnhem hebben opgetreden en dat we eigenlijk ergens anders aan de bak moeten, omdat podia in Arnhem niet veel publiek verwachten als je drie keer per maand in Arnhem optreedt. Maar aangezien jongerencafés enzo met subsidies werken is het lastig om in een andere onbekende stad te spelen. We hebben al in Randwijk en Apeldoorn opgetreden, dus nu zijn naar mijn idee Nijmegen en Rheden aan de beurt. Maar dat valt niet mee!”
Final Four: “Op zich lopen we niet echt tegen hele grote dingen aan, omdat we nog een paar andere bands kennen die ons altijd meevragen als ze ergens kunnen optreden. Zo hebben we op 27 februari nog in café Allicht in Nijmegen gespeeld.”

 Wat vinden jullie van de Arnhemse popscene?

TMD: “De Arnhemse popscene is op zich wel matig als je het vergelijkt met Nijmegen of andere steden. Luxor Live en Willemeen brengen nog af en toe iets interessants. Willemeen en Luxor Live kunnen helaas nog niet boeken wat ze willen. Als je het programma van Willemeen bekijkt is dat op zich heel triest naar mijn idee. Zo’n één keer per week komt er een onbekend buitenlands punk of hardcore bandje, maar verder zijn er helaas alleen filmavonden of andere tijdvullende dingetjes. Ik vraag me dan af waarom zoiets als Willemeen niet aan bandjes vraagt of ze samen met andere bandjes een hele avond kunnen organiseren. Zo laat je bandjes meer de vrijheid en hebben zaaltjes wat omzet.”
Final Four: “De popscene in Arnhem vinden we te gek, je hebt hier een aantal zalen waar lokale bands kunnen spelen.”

Wat vinden jullie van de mogelijkheden die internet een band biedt?


TMD: “Een band moet het helemaal hebben van internet. Daar is te vinden waar de bandwedstrijden zijn en waar je kan optreden. Aangezien we in een download tijdperk zitten gaat toch niemand je cd meer kopen, daarom moet je het allemaal maar online zetten zodat mensen het kunnen horen en interesse krijgen in een optreden van de band.”
Final Four: “Wij vinden Hyves en MySpace geweldig voor bands, omdat iedereen over de hele wereld jou kan beluisteren.”

Hoe belangrijk is muziek voor jullie?


TMD: “Muziek is heel belangrijk voor ons, omdat we wel een toekomst in de muziek zien zitten. We willen allemaal wel een opleiding in muziek gaan doen, dus in zoverre is dit project een geschikte start.”
Final Four: “Voor ons is muziek heel belangrijk omdat ieder van ons hier later zijn beroep van wil maken.”

Op vrijdag 12 maart kun je TMD en Final Four samen met Xylo live komen bewonderen in Willemeen.