Ongrijpbare Jaga Jazzist toont zijn ware gezicht

Negenkoppig orkest met heerlijk ondefinieerbare stijl

Tekst: Nathaniël Bagijn / Foto's: Bernard Bodt ,

Het Noorse Jaga Jazzist trad tijdens de One-armed bandit-tour op in een volgepakt Doornroosje. De muziek is eigenlijk niet te vergelijken en maakt uitstapjes naar de jazz, progressieve rock en elektronische muziek en past daarmee prima binnen het Ninja Tune label.

Negenkoppig orkest met heerlijk ondefinieerbare stijl

One-armed bandit (een noemer voor fruitautomaten vanwege de ‘ene arm’ en de eigenschap om je zonder centen naar huis te laten gaan) is de titel van Jaga Jazzist’ nieuwste album en zou een smeltkroes van het beste uit eerdere albums moeten zijn. Wie dit Noorse muzikale wonder kent, weet dat het alles behalve een eenarmige bandiet is. Het is een negenkoppig orkest gewapend met drums, synthesizers, gitaren, een willekeur aan blaasgeweld en om dit alles af te maken een magische xylofoon. Dit alles brengt een band samen die grenzen verlegt en veel verschillende muziekstijlen weet te fuseren tot een uniek geheel.

Net zo grensoverschrijdend als de muziek van Jaga Jazzist is ook zijn publiek. Het volgepakte Doornroosje bestaat uit een flink aantal generatiekloven en zowel uit rockliefhebbers als jazzheads. Het is de eerste keer dat ik deze heren en dame live meemaak en wat opvalt is hoe anders hun muziek voelt en klinkt wanneer de nummers live worden gespeeld.

De energie van de drummer is heel aanstekelijk, naast de heerlijke drumpartijen die hij moeiteloos uit en in balans weet te brengen, neemt hij ook de rol als ‘hypeman’ op zich door contact te zoeken met het publiek. Dit doet hij op geheel eigenzinnige manier verspreid over het hele optreden. Het is eren wie eer toekomt. Iedere individuele muzikant krijgt een kans om te schijnen, de ene keer laaien de drums het vuur op, dan scheurt een tuba de stilte van de nacht aan flarden of vliegen we gehypnotiseerd door de xylofonist over fjorden en toendra’s.

Ondanks de sterke solistische kwaliteiten blijken deze muzikanten als het geheel Jaga Jazzist onverwoestbaar. In plaats van elkaar te overstemmen of voorbij te lopen vloeien alle klanken zo mooi in elkaar over en worden daadwerkelijk één mystiek geheel zonder hun eigen karakter te verliezen. Deze puur instrumentale vertoning draagt erg bij aan het soundtrackkarakter dat deze muziek zo bijzonder maakt. Wanneer je ervoor open staat en voor eventjes je ogen sluit, dan wordt je in deze muzikale stroomversnelling meegezogen en waan je jezelf op besneeuwde vlaktes rijdend op een rendier uitkijkend over mysterieuze Noorse vergezichten. Je weet pas echt wat deze band inhoudt zodra je hem live hebt gezien.