neWax wil vooral zichzelf blijven

“Sommige muzikanten zien er op het podium uit alsof ze op hun werk zijn.”

Tekst: Sebastiaan Bevers ,

Aanstaande zaterdag staat neWax, voormalig winnaar van Kaf en Koren, op de planken van Merleyn tijdens de clubavond van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen. We spraken met de band en gingen op bezoek in het oefenhok in Utrecht. Het resulteerde in een gesprek over de beleving van een optreden, behaalde en beoogde successen en bijna existentiële overwegingen over de muziekwereld.

“Sommige muzikanten zien er op het podium uit alsof ze op hun werk zijn.”

In 2005 schreef 3VOOR12 Arnhem/Nijmegen het volgende over neWax tijdens de halve finale van Kaf en Koren: “Zo'n bandje waarvan je later kan zeggen: "Die heb ik nog gezien in Merleyn toen niemand ze kende!" Ik behoor tot de gelukkigen die dit mogen roepen; al was ik er vijf jaar geleden vooral bij om neWax-zanger en voormalig studiegenoot Jasper aan te moedigen. Inmiddels zijn we vijf jaar verder. In de tussentijd stond neWax in de finale van de Grote Prijs, werd hun ep 27 goed ontvangen door OOR, en is neWax de inofficiële huisband van de 013 in Tilburg. “Wij hebben toch iets van 95 optredens in de 013 op onze naam staan.” Uit het gesprek op een kille woensdagavond in maart blijkt wel dat de vier leden van neWax vinden dat zij inmiddels meer verdienen.

In 2000 begon neWax als een punkbandje in Doetinchem. Al snel kwam er meer. “Op een gegeven moment waren wij echte ‘local heroes’. Elke tent waar we speelden was bomvol en het publiek ging elke keer uit zijn dak. Het ging zelfs zo ver dat er een gast tegen het plafond werd geduwd. Maar dat was zo’n gekke dude, dat ‘ie daarna nog een keer wilde.” Toen werd al snel duidelijk wat het handelsmerk van neWax zou worden. “We waren toen geen goede muzikanten en hadden ook geen goede zanger. Maar we waren wel een goede band: we speelden goed samen en onze energie en enthousiasme sloegen over op het publiek.”

Enkele jaren later ging neWax experimenteren en voegde 80’s invloeden en disco toe aan hun totaalsound. Alsof ze de tijdgeest goed aanvoelden. In 2005 won de band de finale van Kaf en Koren met een sound die sterk te vergelijken viel met hippe Britse bands als de Kaiser Chiefs. Het leidde dan ook tot de uitermate scherpe uitspraak "Franz Ferdinand is een aftreksel van ons." Alle tekenen voor een succesvolle verovering van het muzikale landschap leken gunstig. Iedereen vond neWax leuk en hun muziek sloeg aan. Alle ep’s werden verkocht, de band mocht optreden met bands als The Rifles, The Wombats, Five o’ Clock Heroes en GEM. Als neWax voor elk compliment een euro zou hebben gekregen zou de band nu inmiddels rijk zijn. De doorbraak is echter niet gekomen. Waar ging het mis?

Eerlijk gezegd weet neWax het ook niet. “Het is niet zo dat we niet geprobeerd hebben door te breken. We hebben een tijdje een manager gehad maar daar hadden we niks aan. We hebben geprobeerd een hit te maken, helemaal mooi afgemixt enzo. En die vervolgens naar 3FM en 3VOOR12 gestuurd, maar er verder nooit meer iets op gehoord. Blijkbaar zat er toen bij 3FM iemand die ons niet leuk vond.” Het lijkt alsof neWax gefrusteerd is omdat succes uitblijft, daar waar zo vaak bandcompetities gewonnen werden en publiek werd veroverd bij grote optredens. “Gefrusteerd? Nee, het is meer dat we het niet snappen. Waar komt bijvoorbeeld het succes van Go Back To The Zoo in een keer vandaan? En al die onbekende Belgische bandjes die hier ineens mogen optreden? Blijkbaar kennen wij de juiste mensen niet.”

“Kennelijk zijn wij niet radiovriendelijk. Wij houden toch meer van onze in-your-face-muziek die blijkbaar niet goed genoeg is voor de radio. We willen ook onszelf blijven. Wij gaan niet in een keer van die rare rockposes aannemen, alleen maar omdat het scoort. Sommige muzikanten staan op het podium alsof ze op hun werk zijn.” Zelfs aan het maken van een cd wordt getwijfeld. “We willen dolgraag een keer een cd opnemen, maar blijkbaar is dat tegenwoordig ook uit de mode. Aan een paar singles heb je al genoeg.”

Het weerhoudt neWax er niet van om door te gaan met optredens en met het ontwikkelen van hun muziek. “Iemand zei een keer na een optreden dat wij lijken op The Talking Heads. Daar hadden we toen nog nooit van gehoord. Toen we ons daarin verdiepten, dachten we: ja, die kant willen wij ook op. Vrolijke liedjes met een donkere ondertoon zoals ons eigen nummer Dirty Shirts. Het gaat weliswaar over vieze shirts maar wel over het met bloed besmeurde shirt van een psycho killer.” Het laatste wordt wel met enig gegrinnik gezegd, want het plezier en de energie op het podium staan op de eerste plaats.

Zaterdag 13 maart speelt neWax op de clubavond van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen in Merleyn. Die show lijkt op voorhand al een succes te worden.“Eigenlijk hebben wij tot nu toe nog geen optreden gehad waar helemaal niets gebeurde. In Nijmegen hebben we eigenlijk alleen goede optredens gehad. Vooral in Merleyn. Die halve finale van Kaf en Koren toen is zeker nog steeds een van onze beste optredens aller tijden. In Merleyn spelen we altijd goed.” Het publiek van 13 maart wordt wel aangeraden om de spieren los te schudden. Jasper: “Ik let heel erg op wat er in het publiek gebeurt. Ik kan mijn energie uit heel kleine dingen halen. Of het publiek meeleeft of niet, dat maakt dan op zich niet zo veel uit. Als het publiek heel passief is en alleen aan de bar blijft hangen, dan ga ik vooral vervelende dingen zeggen. Da’s ook leuk!”