Final Four publiekslieveling bij Out Of The Garage

“Het publiek ging helemaal uit zijn dak, dat geeft echt een kick.”

Tekst: Hans van Dijken / Foto's: Bernard Bodt ,

Out Of The Garage is een project van Willemeen, jongerencentrum de Madser en Popcentrum Jacobiberg. Bands krijgen coachingsessies, pr-workshops, een dag in de studio en een optreden in de grote zaal van Willemeen. Op deze manier probeert de organisatie jonge bands op weg te helpen. Vandaag: part II.

“Het publiek ging helemaal uit zijn dak, dat geeft echt een kick.”

In Willemeen staan vanavond maar liefst vier bands op het programma. Xylo mag het spits afbijten met hun experimentele, alternatieve rock. Het viertal heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten in de oefenruimte, want het optreden begint met nieuwe nummers. Het klinkt erg goed. De alternatieve rockband maakt veel gebruik van synthesizers zodat de sound iets wegheeft van Muse of Radiohead. De weigerende schouderband van de gitarist, tevens zanger, gooit nog even roet in het eten, maar een stoel brengt uitkomst. Ook gaat er nog een onderdeel van het drumstel stuk, maar ondanks de brokken is dit een heel goed optreden.

Dan is het de beurt aan TMD. Deze zeer ambitieuze punkrockers willen aan de weg timmeren in de muziekscene. Perfect voor Out Of The Garage, zou je zeggen. Ze spelen onder andere I Bet You Look Good on the Dancefloor, maar dan een tempo hoger. Voor de rest is het voornamelijk simpel en snel. Het publiek begint regelmatig een pit en al doen er maar vier mensen mee, omstanders vluchten alle kanten op. TMD maakt niet echt iets nieuws, maar het is wel aanstekelijk en leuk om naar te kijken.

De derde band van vanavond is Final Four, een alternatieve rockband, waar het plezier duidelijk vanaf straalt. De band speelt rock met een beetje punk erdoor. Snel gitaar- en drumwerk, gecombineerd met een krachtig stemgeluid maakt Final Four tot publiekslieveling van Out of the Garage. Technisch gezien is het prima, ook de nummers zijn best variërend in stijl, melodie en ritme, maar bijzonder vernieuwend is het allerminst. Het publiek vindt het echter geweldig en roept na afloop om meer. Ook de band zelf had een topavond: “Het was één van onze beste optredens”, zegt zangeres Caro na afloop. “Het publiek ging helemaal uit zijn dak, dat geeft echt een kick”, aldus gitarist Koen.

De afsluiter van Out Of The Garage is Memphis Lion. De leden, die uit alle hoeken van Nederland komen, studeren binnenkort af aan de Herman Broodacademie, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Memphis Lion maakt het waar: de rock knalt de zaal in. Stilstaan is onmogelijk, vooral de groovy gitaarpartijen helpen daaraan mee. Zangeres J.C. heeft een krachtige rockstem die de sound compleet maakt. De band heeft ook de uitstraling mee: het kwintet ziet er duidelijk uit als een rockband. Zodra ze op het podium staan, is het al duidelijk wat voor muziek zal volgen. Het is jammer dat het grootste deel van het publiek dan al vertrokken is, deze mensen hebben duidelijk iets gemist.