De nieuwe levensfilosofie van Borriegineel

Ep ‘Voortekenen’ voorproefje van eerste album

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Na de overwinning in de Roos van Nijmegen in 2006 werd Het Oostfront haast net zo snel weer ontbonden als het was opgekomen. Nu, vier jaar later, komt kernlid Borrie met een nieuw project. Dit keer echter geen pure hiphop meer: Borriegineel staat voor spoken word, poetry slam, inzichtelijke levenslessen en een spiritueel luisterboek. Tijd voor een vraaggesprek.

Ep ‘Voortekenen’ voorproefje van eerste album

Na de overwinning in de Roos van Nijmegen in 2006 werd Het Oostfront haast net zo snel weer ontbonden als het was opgekomen. Nu, vier jaar later, komt kernlid Borrie met een nieuw project. Dit keer echter geen pure hiphop meer: Borriegineel staat voor spoken word, poetry slam, inzichtelijke levenslessen en een spiritueel luisterboek.

In 2006 won je de Roos van Nijmegen als lid van Het Oostfront, een rap-project dat vooral werd gekenmerkt door energieke, minimalistische beats, een sterke flow en scherpe maatschappijkritiek. Kort na die overwinning werd Het Oostfront echter alweer ontbonden, en is het een paar jaar stil geweest op muzikaal vlak. Wat speelde er toen precies?

“Het Oostfront was puur hiphop, waarbij ik me vooral richtte op problematiek die ik op globaal niveau dacht waar te nemen. Daar ging ik echter zozeer in op, dat ik mezelf langzaam maar zeker verwaarloosde. Nadat we de Roos wonnen, ben ik een paar jaar gestopt met muziek. In die tijd heb ik geleerd dat het veel belangrijker, relevanter en tastbaarder is om met mezelf bezig te zijn, dan om me op zaken te focussen die volledig buiten mijn bereik liggen, en die ik dus toch niet kan veranderen. Ik werd niet onverschillig voor de wereldwijde misstanden, maar ik kwam simpelweg tot het inzicht dat er zeker geen verandering zal geschieden als ik me in mijn studentenkamertje ga zitten opwinden over hoe slecht het wel niet is op deze planeet. Op een persoonlijk niveau kan ik tenminste een verandering teweegbrengen!"

"Zo kwam ik tot het inzicht dat ik teveel investeerde in relaties die onmogelijk in waarde zouden kunnen toenemen, en dat ik mijn naasten in de loop van de jaren uit het oog was verloren. Natuurlijk heeft het wel even moeite gekost om dat te onderkennen, maar uiteindelijk heb ik toch de ballen getoond om mijn diepste zielenroerselen te delen met degenen die mij het meest dierbaar zijn. Die gesprekken werkten zo bevrijdend, dat ik als vanzelf een nieuwe levensbeschouwing begon te ontwikkelen, waardoor ik nu stukken optimistischer in het leven sta. En parallel aan deze ontwikkeling liep mijn veranderende muzikale interesse. Na jaren vrijwel uitsluitend gitaarmuziek en hiphop geluisterd te hebben, ben ik me in andere stromingen gaan verdiepen, zoals ambient, soul, new age en techno.”

En hoe leidde dat alles tot dit nieuwe muzikale project?

“Toen ik op een gegeven moment weer wat vaker contact had met Royal with Cheese, een zeer toegewijde en getalenteerde producer uit Oss, begon het balletje te rollen. Hij had het rond die tijd ook helemaal gehad met hiphop, en was toe aan wat anders. Vanaf de dag dat ik de intentie uitsprak om samen met hem een plaat te maken, ergens het voorjaar van 2009, raakte alles in een stroomversnelling. Track na track werd geschreven, geproduceerd en opgenomen. Het drong tot ons door dat we aan een redelijk eigenzinnig project werkten: de voordracht is een mix van spoken word, rap en poetry slam, terwijl de muziek het midden houdt tussen new age, ambient, techno, hiphop, funk en rock. En ook inhoudelijk heeft het album veel verschillende kanten: enerzijds klinkt het als een spiritueel luisterboek – gebaseerd op de eerste zesentwintig jaar van mijn leven –, anderzijds als een frisse plaat vol uiteenlopende, moderne muziek, die hier en daar bijna naar pop neigt.”

Hoe komen de nummers tot stand?

“Het ontstaan van onze tracks ervaar ik keer op keer als een bijzonder proces. Sinds we samen muziek maken (2003), bestaat er een chemie tussen Royal en mij die er vrijwel altijd voor zorgt dat hij de juiste sfeer bij mijn teksten weet te creëren. Of dat ik in staat ben de passende woorden bij zijn instrumental te vinden. We kunnen het gewoon heel goed met elkaar vinden, en dat zorgt ervoor dat we onze tracks vooral maken op basis van goed vertrouwen. En dat werkt bij ons beiden stukken beter dan het volgen van een vast stramien. We gaan allebei uit van onze creatieve geest en daarbij forceren we niets – of in ieder geval zo min mogelijk. Als er inspiratie is, maken we daar optimaal gebruik van, en als die inspiratie ontbreekt, besteden we onze tijd aan iets anders. Gezamenlijk of afzonderlijk van elkaar. Er is altijd nog wel iets te doen. Het resultaat is dat we muziek maken waar we ons in eerste instantie al zo goed bij voelen, dat het bijslijpen ervan tot alleen maar meer vreugde leidt. Althans, zo ervaar ik het; wellicht beleeft Royal het proces heel anders dan ik.”

Over een paar maanden staat dus de release van je eerste album 'Lafbekken & Lefballen' gepland. Wat kunnen we verder allemaal verwachten in 2010 van Borriegineel?

"Omdat we oprecht het idee hebben dat we iets unieks in handen hebben, willen we er alles aan doen om dit project niet geruisloos voorbij te laten gaan. Daarom richten we ons momenteel volledig op de promotie van het project. De ep Voortekenen  is de eerste stap in dat proces. We gaan op zeer korte termijn nadenken over een goede manier om ervoor te zorgen dat deze muziek de aandacht krijgt die ze verdient. Het mooie is daarbij dat zich op het juiste moment steeds de juiste mensen aandienen om te helpen met het project. Dat zijn dan vaak personen waar ik in de loop van mijn leven een goede band mee heb opgebouwd en die ergens in gespecialiseerd zijn waar ik me nu mee bezighoud – zoals de vormgeving van het album, de promotie van het project, het ontwerp van een logo, enzovoorts."

"Concreet willen we de komende maand gebruiken om alles op poten te zetten en om de ep zoveel mogelijk te verspreiden. Vervolgens zetten we binnenkort een videoclip online, lanceren we ergens in het voorjaar de volledige website en brengen we op dinsdag 1 juni 2010 natuurlijk het album uit. Die release gaat gepaard met een cd-presentatie in de Lindenberg, waar je voor een tientje bij kan zijn. Maar met al deze dingen kunnen we pas echt bezig gaan nu we de albums afgerond in handen hebben en dus iedereen kunnen laten horen wat we eigenlijk doen. Om een lang verhaal kort te maken: we besteden momenteel bijna al onze vrije tijd aan het album en zijn dan ook vastbesloten om ervoor te zorgen dat deze investering zich op termijn terug gaat betalen. We merken in ieder geval dat er mogelijkheden te over zijn – en we beginnen pas net...”

De ep Voortekenen is gratis te downloaden op de website van Borriegineel.