Victimizer kijkt uit naar FortaRock

Nijmeegse metalband blikt vooruit op Nijmeegs festival

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Op vrijdag 2 juli zullen de Nijmeegse metalhelden van Victimizer in Doornroosje staan op de pre-party van het FortaRock festival. We spraken met zanger Niels over de nieuwe plaat, hun aanstaande optredens, hun eigen Forta-festivaltips en wat zij als metalliefhebber vinden van het huidige metal-aanbod, en FortaRock in het bijzonder.

Nijmeegse metalband blikt vooruit op Nijmeegs festival

Zaterdag 3 juli is het zover: dan staat de tweede editie van het FortaRock festival op het programma. Na een succesvol debuut vorig jaar (met o.a. Meshuggah, Moonspell en The Dillinger Escape Plan) zal metaalminnend Nederland andermaal neerstrijken in Park Brakkenstein, waar wederom een line-up verzorgd is die de innerlijke geest bij voorbaat al doet headbangen. Onder andere Suicidal Tendencies, Decapitated, Bullet For My Valentine, Fear Factory en Baroness zullen het festival dit jaar aandoen.

Het verdwijnen van een aantal grote metalfestivals in de afgelopen jaren maakt het succes van FortaRock des te opvallender. Maar hoe leeft de doorgewinterde Nijmeegse metalliefhebber naar 3 juli toe? We spraken met zanger Niels van de Nijmeegse metalveteranen van Victimizer, die op de FortaRock pre-party zullen spelen op 2 juli in Doornroosje.

Het is even stil geweest rond Victimizer. Nu staan jullie op de pre-party van het FortaRock Festival Doornroosje, en staat dit jaar ook nog de release van een nieuwe plaat gepland.
"Deze cd laat zien wat Victimizer nú is. Iedereen heeft de nodige ontwikkelingen doorgemaakt afgelopen jaren, zowel op muzikaal als emotioneel vlak. Dat alles is te horen op de cd, we hebben letterlijk our heart and soul in die plaat gelegd. We hebben gelukkig de kans en de tijd gehad om ons zelf te vinden, stil te staan bij hetgeen wat we graag willen doen. En daar is deze release uiteindelijk uit voort gekomen! De mogelijkheid om op te nemen bij Dan Swano (o.a. Bloodbath, Katatonia, Edge of Sanity)  in zijn studio in Zweden, hebben we met beide handen aangegrepen. Alleen al het feit dat hij interesse toonde in samenwerking is super. We hebben respect voor veel van z’n werk en mede daarom geloven we in de aankomende release. Zijn bijdrage is de spreekwoordelijke cherry on the cake!"

In tijden waarin het ene na het andere grote metalfestival verdwijnt, lijkt het metalaanbod in Nijmegen juist in de lift te zitten. FortaRock heeft in een paar jaar tijd al aardig wat mooie namen naar Nijmegen weten te lokken met maandelijkse regelmaat. Hoe belangrijk is het in jullie optiek als metalliefhebber én als band om zo'n initiatief te hebben?

 “We zijn blij te zien dat metal weer leeft in Nederland. Wat we in de jaren ‘90 hebben gezien zal wel nooit meer voorkomen, maar het supporten van de bands die het na al die jaren nog steeds doen is toch het minste wat je als metal liefhebber kunt doen. FortaRock is hierbij een belangrijke schakel! Als je nu kijkt dat afgelopen jaar Satyricon en Death Angel een supershow hebben gegeven en dat dit jaar bands als Suicidal Tendencies en Fear Factory naar Nijmegen komen... Wat wil je nog meer!”

Naar welke act op het festival kijken jullie het meest uit?
 "Zelf ben ik erg benieuwd naar Decapitated. Na alles wat deze band (helaas) heeft moeten doorstaan (drummer Witold ‘Vitek’ Kieltyka overleed na een auto-ongeluk in 2007, waarbij ook toenmalig zanger Adrian ‘Covan’ Kowanek zwaar gewond raakte – red). Nu zijn ze terug met nieuwe leden en ik sta vooraan! En met Suicidal Tendencies ben ik letterlijk groot geworden. Als kleine man hoorde ik ooit You Can’t Bring Me Down bij Vara’s Vuurwerk op m’n radiootje en ik was meteen verkocht. Ik heb nog nooit de kans gehad om deze mannen live te zien, dus zaterdag wordt voor mij een hele speciale dag!”

Jullie spelen op de pre-party in Doornroosje, samen met The Lucifer Principle en  Dååth Waarom moeten we zeker daar ook massaal heen gaan?
“Het zal de eerste show zijn met totaal nieuw materiaal van Victimizer. Het is sowieso al een tijd geleden dat we voor het laatst hebben opgetreden. We zijn afgelopen tijd alleen eigenlijk maar bezig geweest met de opnames van de cd en alle dingen die daar bij komen kijken. Voor ons doen zijn we lang weggeweest van het podium en we kunnen dus ook niet wachten om wederom in Doornroosje te mogen spelen! Doornroosje is voor ons en ook voor mij persoonlijk toch een soort van thuishaven. Onze gig in daar 2005 was voor mij de eerste show met Victimizer en ook mijn eigen terugkeer in de muziekwereld. Iets wat ik veel eerder had moeten doen, als ik terug kijk op alle vette dingen die we nu mee maken als band. Met The Lucifer Principle hebben we al eerder mee mogen spelen. Eerlijk gezegd heb ik nog niet de kans gehad om ze te zien. Vaak als je op festivals staat gaat het erg snel allemaal: spelen, afbreken, bij de merchandisetent staan, bier. En damn! Voor je het weet hebben de bands die je graag wil zien al gespeeld. Deze keer zal me dat zeker niet gebeuren. Wat betreft Dååth: geniaal dat ze naar mijn weten voor het eerst in Nederland staan en dan ook nog in Nijmegen. Erg veel respect voor de leden die in deze band spelen. Erg dankbaar dat we voor ze mogen openen. Gewoon komen dus!

Wat hebben jullie de komende tijd verder nog allemaal gepland staan?

"Natuurlijk de nieuwe release die we officieel in Skatepark Waalhalla in Nijmegen presenteren op 19 september, tijdens het NK Skaten. En afgezien van de nodige optredens door het land hebben we ook nog een superafsluiter van het jaar: de Metal Meeting in Eindhoven op 17 december.
Maar goed. Verder ben ik meer een persoon die graag vertelt over de dingen die we gedaan hebben, niet over de dingen die we gaan doen. Er kan zoveel veranderen in een planning of voornemens die men maakt. Hou vooral onze website in de gaten!"

3 juli vindt het FortaRock festival plaats in Park Brakkenstein, met onder andere Suicidal Tendencies, Kreator en Fear Factory. 2 juli is de pre-party in Doornroosje, met The Lufifer Principle, Victimizer en Dååth.