Van Caro tot Kontrust: Zwarte Cross zoekt de breedte Van Caro tot Kontrust: Zwarte Cross zoekt de breedte

Achterhoeks festival wil goede sfeer met gemĂȘleerd publiek

, 3VOOR12 NL Ingmar Griffioen

Van Caro tot Kontrust: Zwarte Cross zoekt de breedte

Achterhoeks festival wil goede sfeer met gemĂȘleerd publiek

3VOOR12 NL Ingmar Griffioen ,

De Zwarte Cross maakt zich op om van 16 tot en met 18 juli ruim 132.000 bezoekers te ontvangen. De organisatie wil graag het hardnekkige vooroordeel ontkrachten dat het Achterhoekse festival alleen draait om bier, blote borsten en brommers kieken.

Achterhoeks festival wil goede sfeer met gemĂȘleerd publiek

Met de veertiende editie in zicht maakt de Zwarte Cross zich op om van 16 tot en met 18 juli ruim 132.000 bezoekers te ontvangen en daarmee het bezoekersrecord van 2009 te verbreken. De organisatie wil graag het hardnekkige vooroordeel ontkrachten dat het Achterhoekse festival alleen draait om bier, blote borsten en brommers kieken. Organisator Hendrik-Jan Lovink beseft dat reportages vol biergooien en modder dat beeld versterken. "Jammer, want dat is gewoon niet het geval, niet wat mensen hier kunnen verwachten. Het is een beetje een imagoding. De Zwarte Cross is zoveel meer dan Normaal en crossen."

"Er staan nu meer dan honderd bands en naast Normaal staat Marike Jager er ook", verduidelijkt de organisator. Ook op het podium: de laatste show van Coparck, de Amerikaanse metalcore-groep Converge en rockacts als Triggerfinger en Volbeat. En bezoekers kunnen kiezen uit grote trekkers als Guus Meeuwis en Caro Emerald, maar kunnen ook chillen op een reggaeweide en de slaap proberen te vatten op Satan's Akker. Het Achterhoekse festival blijft met stunts en motorcross trouw aan de roots maar zoekt nadrukkelijk ook de breedte op. "We willen een zo gemêleerd mogelijk publiek. Dat vinden we gaaf", vertelt Lovink.

Wat ooit begon als een open crosswedstrijd op een weiland in Hummelo is uitgegroeid tot een driedaags megafestival met 21 podia, camping en ruim honderdduizend bezoekers. De organisatie ligt nog altijd bij de Achterhoekse rockformatie Jovink & the Voederbietels, waarin Lovink de gitaar en microfoon hanteert. "We hebben vorig jaar een gigantische groei van bijna dertig procent meegemaakt en dat terwijl het festival al veertien jaar bestaat."

De mond-tot-mondreclame is volgens Lovink een van de geheimen achter de Zwarte Cross. "We willen in eerste instantie een festival waarbij de sfeer ontzettend goed is. Vorig jaar ging iedereen weer met een grote glimlach het terrein af, dus we verwachten dat er nog wel groei in zit. We zijn eigenlijk alleen maar gegroeid, ieder jaar kwam er wel een podium bij."

In die veertien jaren is het festival gestaag gegroeid door de focus te verbreden van feestmuziek en crosscapriolen naar meer alternatieve muziek. Zo is er een Fijnproeversweide in samenwerking met Oor met bands als Shaking Godspeed, Tim Knol, Moss, Woost, DeWolff, Automatic Sam en Coparck. "Dit jaar hebben we voor het eerst een Reggaeweide compleet met strand, hangmatten en namen als Skatalites en Rude Rich and the High Notes. Zo zijn we drie jaar terug ook met de Metalweide gestart."

De organisatie zag in de metalscene vrij weinig evenementen en sprong in. "Metalfans zijn toffe gasten, die houden wel van een biertje en rock-'n-roll. Het is supergoed bevallen, dus we gaan er vrolijk mee door." Op de Metalweide vind je grote internationale metal-acts als My Dying Bride, Meshuggah, Kamelot en Papa Roach. Ook huisvest de Zwarte Cross er als enige Nederlandse festival een show van de nu zeer succesvolle Eindhovense satanische rockgroep The Devil's Blood. En dit jaar ziet de Satan's Akker het licht; een speciale camping achter de Metalweide.

Hendrik-Jan Lovink gaat een drukke tijd tegemoet. Hij treedt tijdens de Zwarte Cross liefst zesmaal op, met: Jovink & the Voederbietels, de elfkoppige The Backcorner Boogie Band en de gelegenheidsformaties The Ayatollah's en De Motorband. In die laatste groep speelt hij ook nog met Normaal-zanger Bennie Jolink en gitarist Gijs Jolink. "We doen alleen nummers over motoren en sport, waarin we de gitaarsolo's vervangen door motorlawaai." Belangrijk, want uiteindelijk zijn ze de Zwarte Cross begonnen om zelf lol te hebben. "Dat is heel gaaf; dat je aan de ene kant met de organisatie bezig bent en ook muziek mag maken op je eigen feest. En natuurlijk crossen we zelf ook mee op de baan."

In de aanloop naar het festival kun je op de Luisterpaal luisteren naar Tante Rikie's mixtape, de speciale Zwarte Cross-sampler met 15 nummers. Het Zwarte Cross Festival 2010 vindt plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 18 juli op Festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde. De camping opent al op donderdag. Er zijn nog dagkaarten en 3-dagenkaarten te koop, de campingpassepartouts zijn inmiddels uitverkocht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland