Festival 008 duikt de diepte in Festival 008 duikt de diepte in

Arnhemse kruisbestuiving tussen kunst en muziek

, Tekst: Bernard Bodt

Festival 008 duikt de diepte in

Arnhemse kruisbestuiving tussen kunst en muziek

Tekst: Bernard Bodt ,

Komend weekend staat Arnhem in het teken van het vooruitstrevende Festival 008. Een kruisbestuiving tussen muziek en kunst, vol verrassende kwinkslagen en opvallende samenwerkingsverbanden. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met een betrokken muzikant en kunstenaar.

Arnhemse kruisbestuiving tussen kunst en muziek

 

Aanstaande zaterdag en zondag vindt op het voormalig energiecomplex aan de Van Oldebarneveldtstraat  in Arnhem Festival 008 plaats. Festival 008 is een mix van muziek en beeldende kunst. Kunstperformances, rockbands, bijzondere samenwerkingsverbanden en vervreemdende cross-overs maken 008 tot een baanbrekend festival. Wij spraken een deelnemen muzikant en kunstenaar, respectievelijk Edita van de band Nausica en filmmaker Tamara,  die op dit festival een samenwerkingsverband zullen aangaan.
 
Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?
Edita: “Ik ben Edita Karkoschka. Geboren in Polen, opgegroeid in Zuid-Duitsland en sinds bijna 5 jaar woon ik in Arnhem.  Improvisatie binnen de muziek is mijn instrument. Ik ga vanuit de zoektocht naar klanken aan het werk, meestal tot ik mezelf en de luisteraars betoverd heb.”
Tamara: Ik ben Tamara Kho. Geboren in Nederland uit Chinees/Indonesische ouders en ik woon met mijn twee dochters in Arnhem. Ik zet een lijn, of dat op papier is of in tijd en dat resulteert in een tekening, film of schilderij. Wat me boeit is het onzegbare en onderliggende. Ik werk op eigen initiatief en in opdracht”
Wat betekent kunst voor de muzikant en muziek voor de kunstenaar?
Edita: “Kunst en muziek bestaan voor mij in een vloeiend overgang. Voor mijn muziek laat ik me vooral door schilderijen inspireren.“
Tamara: “Soms denk ik dat muziek het geniaalste medium van alle kunsten is. Muziek is direct en in het moment. Het maken en het ontvangen gebeurt gelijktijdig. Bij kunst is dat anders … Uitgestreken tijd versus verdichte tijd. En toch hoor ik bij alle werken die ik heb gemaakt in de verte eenzelfde lied.”

Hoe gaan jullie op festival 008 de verbinding leggen tussen de muziek en de kunst?
Edita: “Verrassing! “
Tamara: “Verrassing!”
Wat vind je als musicus van de kunstscene in Arnhem?
Edita: “Toevallig heb ik sinds een half jaar het gevoel dat er iets gebeurt in de muziek en dat voelt goed. Sowieso ben ik graag in Arnhem en blijf hier ook wonen. Mooie natuur in de omgeving. Erg belangrijk!”
Wat vind je als kunstenaar van de muziekscene in Arnhem?
Tamara: “Muziek heeft in Arnhem meerdere verschillende podia. De scene is daarmee breed georiënteerd.”
 
Wat kunnen we van jullie op festival 008 verwachten?
 Edita: “Als alles goed gaat: een ontzettend mooie verassende show. Intiem, krachtig, energiek en beeldend. Niet te vergeten: bombastisch! Ik sta samen met Tamara Kho op het affiche, maar wij hebben nog iets speciaals in petto, dat het geheel erg bijzonder gaat  maken. Ik ben benieuwd naar de reacties!”
Tamara: “Nieuw footage en bestaand werk. Heel spannend! Ik ben gekoppeld aan Edita. Het wordt een verrassende performance. Minimalistisch en totaal. Intiem en uitzinnig. Beeldend, bijzonder en bovenal niet te missen!”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland