Zeer gevarieerde derde editie van 3xNiks

Belgische dichtersblues, een Arabische luit op beats en Nederlandse feestmuziek

Tekst: Erik Nijsten / Foto's: Iris Datema ,

Voor de derde keer stonden de kartonnen dozen als stoelen en bijzettafeltjes in Merleyn en overal was een X te zien. Het was weer tijd voor 3xNiks. Deze keer werd het publiek getrakteerd op een zeer gevarieerde avond met Belgische dichtersblues, een Arabische luit en Nederlandse feestmuziek met een Ierse folksausje.

Belgische dichtersblues, een Arabische luit op beats en Nederlandse feestmuziek

Voor de derde keer staan de kartonnen dozen als stoelen en bijzettafeltjes in Merleyn en is overal een X te zien. Het is weer tijd voor 3xNiks. Deze keer wordt het publiek getrakteerd op een zeer gevarieerde avond met Belgische dichtersblues, een Arabische luit en Nederlandse feestmuziek met een Ierse folksausje.

De Belgische groep Andy And The Androids opent de derde editie van 3x Niks. Onder de muzikale begeleiding van The Androids draagt zanger-dichter Andy Fierens op overtuigende wijze zijn gedichten voor. Een dergelijke combinatie is uiteraard niet nieuw, maar pakt in dit geval wel goed uit. Het is vooral de enthousiaste en intense voordracht van Andy die veel aandacht opeist. Daarnaast is de muziek, die doet denken aan Jonny Dowd en het Beukorkest, niet slechts achtergrondmuziek. Het voegt ook echt iets toe aan de sfeer van de teksten. Andy And The Androids weet de aandacht goed vast te houden waardoor het optreden geen moment verveelt.

Bas Vermolen en Haytham Safia betreden vervolgens het podium. Haytan Safia is een in Israël geboren, klassiek geschoolde muzikant die een prachtige U'd bespeelt. Dit is een peervormige luit en wordt in de Arabische wereld als de koning van de instrumenten beschouwd. Bas Vermolen is beter bekend als Arts The Beatdocter, een van de leden van het dit jaar opgeheven Q4. Met zijn laptop verzorgt hij de beats voor Safia. Beide heren hebben slechts drie keer met elkaar gerepeteerd en vanavond is hun eerste live show. Helaas is dit ook te merken. De muziek komt niet goed uit de verf en er gebeurt niet veel tijdens het optreden. Pas in het laatste nummer lijkt de vaart erin te komen, mede dankzij een lekkere beat. De samenwerking is zeker niet onaardig, maar er zit veel meer in.

Als afsluiter is er een optreden van het Amsterdamse The Tunes. De band wordt aangekondigd als een band waar de presentator “voor De Wereld Draait Door nog niet van had gehoord”. Het is afgelopen jaar echter heel hard gegaan met The Tunes. Uitverkochte zalen, een goed ontvangen debuut en zelfs een plekje op Noorderslag 2011. De band heeft er ook vanavond veel zin in en met groot enthousiasme spelen zij hun vrolijke folkmuziek. De muziek doet denken aan de Ierse folkmuziek van de The Pogues. Ook de Nederlandse band Pater Moeskroen komt af en toe om de hoek kijken. Een feestelijke stemming hangt dan ook in de lucht. Hoewel de band laat zien dat ze live hun mannetje staan, blijft de echte feestvreugde deze avond echter uit. Dit neemt niet weg dat het publiek in Merleyn vanavond heeft kunnen genieten van een veelzijdige en geslaagde editie van 3xNiks.