Yesterday's Men houdt op debuutalbum alles in eigen handen Yesterday's Men houdt op debuutalbum alles in eigen handen

De romantische band brengt The Awesome Grandeur Of The Cosmic Cycle in januari in eigen beheer uit

, Tekst: Timo Pisart / Foto's: archief

Yesterday's Men houdt op debuutalbum alles in eigen handen

De romantische band brengt The Awesome Grandeur Of The Cosmic Cycle in januari in eigen beheer uit

Tekst: Timo Pisart / Foto's: archief ,

Het Nijmeegse Yesterday's Men staat in de finale van de Grote Prijs van Nederland en in januari komt hun eerste langspeler 'The Awesome Grandeur Of The Cosmic Cycle' uit. “Soms zaten we op de grens, wordt dit nou belachelijk of gaaf?”

De romantische band brengt The Awesome Grandeur Of The Cosmic Cycle in januari in eigen beheer uit

Frontman Dolf Smolenaers woont tijdelijk in Schotland, maar toch staat de op de Romantiek gestoelde band Yesterday's Men in de finale van de Grote Prijs van Nederland én komt in januari hun eerste langspeler uit. The Awesome Grandeur Of The Cosmic Cycle staat bol van de arrangementen en sferen, zo vertellen de nog in Nederland vertoevende bandleden.

“Alles moet tegenwoordig maar makkelijk en behapbaar zijn”, verzucht gitarist Stanley Op't Root. “Dat is toch onzin? Je mag best de tijd nemen om mensen mee te slepen in het verhaal dat je wil vertellen; niet alles hoeft in hapklare brokken te worden geserveerd.” Vanuit die 'Romantische' visie schrijven de heren van Yesterday's Men. Hun debuutalbum belooft een bonte verzameling te worden van zeemansliederen, vaudeville, socialistische arbeidersnummers en horror, aldus Op't Root. “Soms zaten we op de grens, wordt dit nou belachelijk of gaaf?” Bassist Jan Meulendijks vult hem aan: “Alle nummers zijn tijdens het opnemen stukje voor stukje gevormd. Telkens ontstonden er tientallen ideeën over partijen en geluiden, zo zijn sommige nummers helemaal volgebeukt.”

Met de opnames vertrok Dolf Smolenaers richting Schotland, alwaar hij het geheel heeft gemixt. Nu hoeft de plaat alleen nog te worden gemasterd, vertelt drummer Frank Smolenaers. Daarvoor zijn contacten gelegd met Ryan Morey - verantwoordelijk voor Wooden Arms van Patrick Watson en Funeral van Arcade Fire - en met Calexico-engineer JJ Golden. “Tussen die twee twijfelen we nu nog, zij zijn in ieder geval erg enthousiast en werken beiden ontzettend rauw en analoog.”

Hoewel enkele partijen al interesse toonden, besloot de band The Awesome Grandeur Of The Cosmic Cycle in eerste instantie in eigen beheer uit te brengen als gratis download. Smolenaers: “We hebben wel een aanbieding gehad, maar eigenlijk hebben we alles zelf al gedaan en besloten de release ook maar in eigen hand te houden.”

Nog voor de plaat uitkomt speelt Yesterday's Men in de finale van de Grote Prijs van Nederland in de Melkweg, maar vooralsnog zullen ze live behoorlijk anders klinken dan de twee previews die al op hun site zijn te horen. Meulendijks lacht: “Ja, als we ieder vier armen zouden hebben, dan zouden we de cd wel letterlijk na kunnen spelen.”

Yesterday's Men speelt 11 december in Melkweg met de finale van de Grote Prijs van Nederland. Stemmen doe je via groteprijsvan.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland