Locatie Spatie, een culturele broedplaats Locatie Spatie, een culturele broedplaats

Arnhem heeft nieuw cultuurhuis

, Tekst: Matijn van Koolwijk / Foto's: Bernard Bodt

Locatie Spatie, een culturele broedplaats

Arnhem heeft nieuw cultuurhuis

Tekst: Matijn van Koolwijk / Foto's: Bernard Bodt ,

Op 20 november opende in de Arnhemse wijk Presikhaaf Locatie Spatie zijn deuren. Een nieuw cultuurhuis dat onderdak biedt aan onder andere ontwerpburo Burobuurvrouw, HipHopstreets department en de band Nausica, maar ook diverse workshops, evenementen en concerten gaat organiseren. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Edita Karkoschka, de zangeres en pianiste van Nausica.

Arnhem heeft nieuw cultuurhuis

Op 20 november opende in de Arnhemse wijk Presikhaaf Locatie Spatie zijn deuren. Een nieuw cultuurhuis dat onderdak biedt aan onder andere ontwerpburo Burobuurvrouw, HipHopstreets department en de band Nausica, maar ook diverse workshops, evenementen en concerten gaat organiseren. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Edita Karkoschka, de zangeres en pianiste van Nausica.

Wat is Locatie Spatie?

“Locatie Spatie is een nieuw cultuurhuis in de wijk Presikhaaf in Arnhem. Claudia Schouten, cultuurscout van Presikhaaf, heeft het bijzondere gebouw  weten te verkrijgen om er iets leuks van te maken. Locatie Spatie heeft twee gezamenlijke ruimtes die vanaf januari voor diverse workshops van bijvoorbeeld circus Poehaa of een Turkse muziekschool gehuurd kunnen worden. Het pand staat midden in de wijk en het is de bedoeling om het huis zo bont als mogelijk te houden. Een echt buurthuis voor de bewoners van Presikhaaf en natuurlijk ook voor ieder ander. Verder is er het plan om maandelijkse concerten en evenementen te organiseren, zoals bij de uitverkochte opening op 20 november .”

Wat is jouw rol bij Locatie Spatie?

“Ik heb voor het openingsfeest de avond geprogrammeerd en wij zijn van plan om met zulke evenementen door te gaan. Mijn verbinding met Presikhaaf begon twee jaar geleden. Toen heb ik samen met Claudia Schouten een sociaal artistiek project namens PresikHARMONIE gedraaid, daardoor ken ik veel mensen en muzikanten uit de buurt, die ik ook bij de opening teruggezien heb.”

Het pand bevindt zich midden tussen flats en woningen die binnenkort gesloopt gaan worden. Wat betekent dit voor Locatie Spatie?
“Het Locatie Spatie pand wordt ook gesloopt, en wij hopen dat wij er nog twee tot drie jaar kunnen blijven zitten.”

De locatie ligt misschien wat uit de richting. Hoe willen jullie publiek vanaf het centrum en culture broedplaatsen op de Hommelsestraat richting Presikhaaf lokken?
“In de eerste instantie is Locatie Spatie een buurthuis in Presikhaaf. Het publiek hier is erg gemengd, voornamelijk families en heel veel studenten. Locatie Spatie kan de eerste echte culturele broedplaats in de wijk Presikhaaf worden, dat spreekt al voor zichzelf.”

Ligt de focus van de evenementen voornamelijk op muziek uit Presikhaaf?

“Nee, wij willen het graag gemengd houden. Toch moet ik zeggen dat er in Presikhaaf erg veel muzikanten zitten. Bijvoorbeeld een Zigeuner muziekschool van Roma Mirando, de Turkse muziekschool EL-ELE, het 100 jaar bestaand Arnhems Fanfare Orkest, muziekstudenten van de ArtEZ, enzovoort. Dat is wel erg bijzonder en ik denk wel dat wij daarvan gebruik gaan maken.”

Wat kunnen de bezoekers verwachten van de maandelijkse concerten/evenementen?
“Ik denk dat wij daarover pas in januari iets definitiefs kunnen zeggen. Er moet nu nog veel tijd en geld in de renovatie en het cursusaanbod gestopt worden. Maar blijf ons volgen, want wij hebben zeker nog een muzikaal cadeau voor Arnhem in 2011 maar dat gaan wij nu nog niet verklappen...”

Ook geen klein tipje van de sluier? Focussen de avonden zich bijvoorbeeld vooral op muziek en/of zijn er creatieve cross-overs te verwachten?
“Een tipje kan ik echt niet geven”, glimlacht Edita. “Alles is mogelijk als het maar vernieuwend, catchy en goed is. Ik vind het heel belangrijk om realistisch te blijven in deze tijden, dus innovatie is zeker hét woord dat de evenementen in Locatie Spatie definieert en muziek is daar de rode lijn in.”

De toegangsprijs bij de opening was aangenaam laag, is het een streven om de cultuur bij Locatie Spatie zo betaalbaar mogelijk te houden?
“Oh zeker! Zo laag als mogelijk. We zijn ook nog steeds op zoek naar sponsoren, dus alle goede ideeën zijn welkom!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland