Kristal kijken met Wim Koens van de Jacobiberg

"Ik ben voor een Gelders podium op Lowlands dit jaar''

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In deze laatste week kijkt 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2010 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2011 en what’s not? Vandaag gaan we kristal kijken met Wim Koens van de Jacobiberg!

"Ik ben voor een Gelders podium op Lowlands dit jaar''

In deze laatste week kijkt 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2010 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2011 en what’s not? Vandaag gaan we kristal kijken met Wim Koens van de Jacobiberg!

Hoe zul je je 2010 herinneren?
“Ik vond de editie van de-Affaire dit jaar echt super. Nog niet eens zo zeer muzikaal als wel qua sfeer. Wat kan mooi weer toch veel bijdragen aan de vibe van een openluchtfestival. En das natuurlijk zo logisch als wat. Maar het is mooi om te zien dat echt iedereen er blij van wordt. Van de toiletjuffrouw tot aan de barman en van de stagemanager tot aan de artiest. Zullen we in 2011 nog maar enkel festivals doen met mooi weer?!

Een dieptepuntje waren wel de decibellimieten. Die vond ik tijdens de-Affaire echt werken als een rem op de concertervaringen. Absoluut hoogtepunt voor mij was King Kahn and the Shrines. Die hadden op de-Affaire echt het vuur in de sloffen.

De Paasconcerten op de Jacobiberg waren dit jaar ook weer super gezellig... Jammer dat ik met m'n eigen bandje als een dweil heb gespeeld. Maar de overige bands vond ik echt super tof. Op de een of andere manier hangt er tijdens de Paasconcerten ook altijd een licht magische sfeer.”

Wat verwacht je van 2011?
“De botte bijl der bezuinigingen zal in 2011 neerdalen op de culturele sector. Ben benieuwd welke gevolgen dit zal hebben. Je kan natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten. Maar ik heb wel zin om te gaan knallen. Heb in ieder geval de mouwen alvast opgestroopt om voortvarend aan de slag te gaan in 2011. En kijk er naar uit om die bierkaai eens flink neer te hoeken. Daarom laat ik in 2011 een tatoeage op mn onderarm zetten met de gevleugelde worden van de gitarist van The Gospel: Nie Mokke....Lekker Rocke!!

Bovendien: Een fikse depressie, een foute regering en een samenleving die op knappen staat. Das mooi spul man!! Je zou d'r bijna punk van worden!!! De combi van sociale én economische onrust is altijd goed voor (nieuwe) muziek. Leg de Popencyclopedie d'r maar naast. Jaren vol rampspoed brengen altijd klassieke albums voort. Ben benieuwd wat we komend jaar muzikaal mogen verwachten.”

Welke act uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat het maken in 2011?
“Arnhem-Nijmegen is hot tegenwoordig. Je kan op tv de Nederpopshow niet meer aanzetten of de Gelderse acts vliegen je om de oren. Shaking Godspeed, Krach, Roosbeef, De Staat zijn allemaal al te gast geweest. Wie van mij ook nog op tv zou mogen. Phoe.....te veel om op te noemen: Phoenix Park, King Locust, Miriam Moczko, Sunnpimp (met gloednieuwe plaat) hebben zich natuurlijk regionaal allang bewezen. En d'r zit ook nog eens een hele bult jonge honden te broeien in de oefenhokken. Zoveel talent. Kan eigenlijk geen keuze maken. Ik ben voor een Gelders podium op Lowlands dit jaar.”

What's hot in 2011?

“Bands uit Arnhem/Nijmegen dus!!”

What's not in 2011?

“Hmmm 11/11/11. Kunnen we komend jaar niet een endlösung vinden voor het carnaval en haar feestvierders?!”