Krach ziet om en kijkt vooruit Krach ziet om en kijkt vooruit

Interview met een bescheiden band in opkomst

, Tekst: Tim Arets

Krach ziet om en kijkt vooruit

Interview met een bescheiden band in opkomst

Tekst: Tim Arets ,

Krach had het er maar druk mee afgelopen jaar. Hollandse Nieuwe en Selecteert bij 3VOOR12, een release en veel geslaagde optredens. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen blikt met Krach terug op een mooi 2010. Wat is er allemaal gebeurd en wat gaat er allemaal gebeuren in 2011? Zijn ze positief over 2010 en hadden ze het allemaal verwacht?

Interview met een bescheiden band in opkomst

Krach had het er maar druk mee afgelopen jaar. Hollandse Nieuwe, 3VOOR12 Selecteert en Presenteert, een release en veel geslaagde optredens. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen blikt met Krach terug op een mooi 2010. Wat is er allemaal gebeurd en wat gaat er allemaal gebeuren in 2011? Zijn ze positief over 2010 en hadden ze het allemaal verwacht?

Hoe kijken jullie terug op 2010?

“Goed! We hebben eigenlijk best veel gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld onze nummers afgeschreven, zijn we de studio in gegaan voor een plaat en we waren ook wel onzeker. We wisten niet zeker waar de plaat ons zou brengen en of het ons verder zou brengen dan waar we nu waren. Daarom hebben we bewust gekozen om onze plaat later uit te brengen, hij komt tijdens Eurosonic Noorderslag uit.”

Jullie hebben dit jaar wel een voorproefje uitgebracht in de vorm van Kompakt Disk uitgebracht.

“We wilden heel graag dat mensen ons hoorden. Mensen uit Arnhem en Nijmegen kenden ons wel, maar ook niet echt verder. Natuurlijk wilden we gehoord worden en ook dat mensen ons vaker gingen luisteren en daarom kwamen we met het principe een Kompakt Disk uit te brengen met het motto ‘pay what you want’. Iemand kon dus ook bijvoorbeeld 10 cent voor Kompakt Disk betalen, wat wij top vonden, zolang we maar gehoord werden.”

Wat was jullie meest memorabele optreden?
“Dat zijn er denk ik twee, namelijk het Twitterfeest van Eric Corton en de Popronde in Amersfoort. Bij de Popronde stonden we echt versteld dat mensen door de regen naar ons toe waren gekomen, terwijl we bijvoorbeeld nog nooit in Amersfoort waren geweest. Dat was echt heel vet om te ervaren. Het Twitterfeest van Eric Corton was ook gewoon een eer, want we stonden gewoon naast namen als De Staat en Triggerfinger. We dachten wel bij onszelf dat het echt moeilijk was om na deze twee bands het publiek te kunnen vermaken. We waren ook best wel verrast dat heel veel mensen waren gebleven om naar ons te luisteren en de positieve reacties te horen.”

Wat heeft in 2010 de meeste indruk bij jullie achtergelaten?
“Door Eric Corton gedraaid worden. Eric Corton is toch wel de man van de rock-‘n’-roll en ik weet nog dat we dachten: kom, we sturen hem gewoon op en dan kijken we wel wat er gebeurt. Toen ik (Reinier) op vakantie was in Rome, kreeg ik opeens een belletje dat Eric Corton ons net gedraaid had. Ik stond echt versteld aangezien hij zoveel cd’s binnenkrijgt en dan opeens een lied van onze Kompakt Disk draait.”

De plaat gaat tijdens Eurosonic Noorderslag uitkomen. Waar hopen jullie op?
“We hopen natuurlijk zoals elke band op van alles. Het vetste festival dat we volgend jaar zouden kunnen bezoeken is toch wel Lowlands, maar dat is dromen. We kunnen natuurlijk niet zeggen dat we wel even op Lowlands gaan staan, want dat weet je natuurlijk niet. We hebben sowieso in 2010 echt heel vaak een hoogtepunt vastgesteld, maar als we dat gehaald hadden, dan gingen we weer verder met een nieuw hoogtepunt vaststellen. Dat doen we nu nog steeds.”

Hadden jullie een dieptepunt in 2010?

“We hebben eigenlijk vooral leuke dingen meegemaakt.  We hebben wel soms gedacht dat iets niet echt ging werken of dat het niet echt aan zou slaan, maar daarna kregen we dan toch altijd positieve reacties. We moesten bijvoorbeeld een keer tussen vier en zes  ‘s nachts spelen en we dachten echt dat niemand naar de radio zou luisteren op dat moment. Toch hebben we om half zes ook nog een liedje gedaan en dan beginnen al wat mensen wakker te worden. Daar kregen we best veel goede reacties op waardoor we er toch wel positief naar terugkijken.”

Waar kijken jullie het meest naar uit in 2011?

“Van alles. We gaan een clubtour doen met onze nieuwe plaat, we gaan optreden tijdens oud en nieuw in de Effenaar en we staan natuurlijk op Eurosonic en Noorderslag. Dat laatste zien we echt als een mijlpaal. We staan gewoon op beide festivals, terwijl we al blij waren toen we hoorden dat we op Noorderslag stonden.”

Waar zouden jullie ooit nog willen staan in het buitenland?
“In China of Japan. Het lijkt ons zo vet om in een enorme ruimte te staan vol mensen die onze westerse muziek ook echt waarderen en helemaal los gaan. Guns ‘n’ Roses stond er bijvoorbeeld ook en die hebben er ook echt een vet optreden van gemaakt.”

Jullie omschrijven je rock als ‘kinetisch’, hoe komen jullie bij deze term?

“We wilden eigenlijk niet in een hokje geplaatst worden, dus daarom verzonnen we de term kinetische rock. We zitten dan wel in een hokje, maar wel een zelfbedacht hokje.”

Jullie maken jezelf ook uniek door op te treden met dj’s. Hoe werkt dit? Er komt doorgaans heel ander publiek bij een dj kijken dan bij een rockband.
Ons album heeft veel dance- en rockinvloeden, waardoor het erg goed te combineren is. Wij kunnen een dj gewoon meteen achter ons aangooien zonder uit die sfeer te komen. Bij veel bands gaat opeens het licht aan en stopt de muziek. Pas later hoor je een dj de afterparty inluiden. Bij ons kan dat er echt meteen achter aan. We laten het dus in elkaar overlopen waardoor de samenwerking heel uniek is. Bij sommige plekken van onze clubtour zal er dus ook een dj te vinden zijn.”

Bij wie zouden jullie nog in het voorprogramma willen staan?
“Bon Jovi, Pearl Jam en om dan nog een Nederlandse te noemen: De Staat. We kennen die jongens wel goed en we vinden dat het er nu wel eens een keer van moet komen.”

Als jullie een tweede album gaan maken, kiezen jullie dan weer voor de stijl die jullie nu hanteren of gaan jullie misschien iets heel anders doen?

“We hebben best veel geprobeerd, zelfs balkan beats, maar we zijn nu echt ergens gekomen waar we ons wel ‘thuis voelen’. Ik denk dat we natuurlijk wel wat anders gaan klinken, want dat kan natuurlijk altijd, maar ik denk dat rock met elektronische invloeden bij ons past. Toch vinden we het ook vet om iets anders te gaan doen, of het een beetje te combineren. Kyteman Orchestra vonden we bijvoorbeeld ook heel vet.”

Met wie zouden jullie samen willen werken voor een nummer?

"Dj Joost van bellen, de gebroeders Dewaele van Soulwax, Millonaire, Josh Holmes en Henk Westbroek natuurlijk!"

Tot slot: Hebben jullie nog mooie voornemens voor 2011?
"Vorig jaar was het op zwemles gaan en heroïne spuiten. Dit jaar is het naar de tandarts gaan en de kamer opruimen. Verder zijn we ook van plan nieuwe pakken aan te schaffen voor het optreden. Daar kijken we echt naar uit!"

In januari komt het debuut van Krach uit en in februari beginnen ze met hun clubtour. Voor mensen die van een lekker feestje houden is deze band zeker een aanrader. Bescheiden zijn ze, want ze weten nooit wat ze te wachten staat, maar die jongens komen er wel!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland