Howlin’ Rain huilt niet zoals het hoort

Ethan Miller en zijn versterker zijn uit hun doen

Tekst: Eelco van Eldijk / Foto's: Kevin Beijer ,

Howlin’ Rain is één van de allerbeste live bands van de laatste jaren. Inmiddels hebben zij tweemaal de podia in Nijmegen onveilig gemaakt. Deze dinsdag in december ging Howlin’ Rain op herhaling in Merleyn. Heeft men het huis weer zo op zijn kop gezet als twee jaar terug?

Ethan Miller en zijn versterker zijn uit hun doen

Howlin’ Rain is één van de allerbeste live bands van de laatste jaren. Inmiddels hebben zij tweemaal de podia in Nijmegen onveilig gemaakt. Deze dinsdag in december gaat Howlin’ Rain op herhaling in Merleyn. Kan men het huis weer zo op zijn kop zetten als twee jaar terug?

Ethan Miller’s Howlin’ Rain is inmiddels meer een band geworden dan een project. De psychedelische southern-rockers zijn allang geen zijproject meer naast het goddelijke Comets on Fire, waar Miller eveneens een meer dan verdienstelijk lid van is. Waar Comets on Fire geregeld uit de bocht vliegt, houdt Miller het bij Howlin’ Rain veel meer binnen de vaste en geijkte paden van het liedje.

Toch willen die liedjes vandaag minder goed uit de verf komen dan van Howlin’ Rain verwacht mag worden. Ethan en zijn versterker zijn niet in goede doen. Hierdoor kent het optreden een rommelige start. Na enkele nummers wordt er zelfs van versterkers gewisseld. Alles onder het genot van een aangenaam kopje thee en een tempo alsof de tijd nog uitgevonden moet worden. Dat is wel zo relaxed, iets dat goed bij Howlin’ Rain en hun muziek past. Maar daarnaast haalt het wel volledig de flow uit het optreden, iets wat het gehele vervolg van de set merkbaar blijft. Howlin’ Rain wil er maar niet in komen.

Het resulteert in een optreden dat de boeken in mag gaan als degelijk, maar niet meer dan dat. De opgefleurde bluesrock van Howlin’ Rain is normaliter meer dan dit van vandaag. Volgend jaar revanche aub!! En dan gaarne het nieuwe werk dat deze tour en vandaag een vuurdoop krijgt, op een mooie plak vinyl droppen om te verkopen. Iets wat geen overbodige luxe lijkt voor deze enigszins luie band.