De broekriem aanhalen met... Willemeen De broekriem aanhalen met... Willemeen

"Arnhem is de laatste jaren sowieso al teveel kwijtgeraakt."

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

De broekriem aanhalen met... Willemeen

"Arnhem is de laatste jaren sowieso al teveel kwijtgeraakt."

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Sinds de installatie van kabinet Rutte I verkeert de Nederlandse cultuursector in zwaar weer. Met een beoogde bezuiniging van 200 miljoen dreigt een kaalslag. Eerste stap van het bezuinigingsplan is een forse BTW verhoging op concertkaartjes. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen spreekt met lokale cultuurmakers over de gevolgen van de maatregelen. Deze keer: Martijn Van Uffelen van Willemeen!

"Arnhem is de laatste jaren sowieso al teveel kwijtgeraakt."

Sinds de installatie van kabinet Rutte I pakken zich donkere wolken samen boven de Nederlandse cultuursector. Met een beoogde bezuiniging van 200 miljoen dreigt een kaalslag. Eerste stap van het bezuinigingsplan is een forse BTW verhoging op concertkaartjes. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen spreekt met lokale cultuurmakers over de gevolgen van de maatregelen. Deze keer: Martijn Van Uffelen van Willemeen!

Hoe hard worden jullie geraakt door de bezuinigingen op cultuur?

Dat is op dit moment nog niet bekend. In 2011 beschikken we nog over onze huidige budgetten. Wat er in 2012 gaat gebeuren is de grote vraag. In de loop van 2011 zal duidelijk worden hoe de Gemeente Arnhem het mes gaat hanteren in de budgetten Cultuur en Welzijn. Willemeen is in essentie een jongerencentrum en dus voor het grootste deel afhankelijk van de budgetten voor Welzijn. De verwachtingen zijn dat er tot 18 á 20% gesneden gaat worden in onder andere de budgetten Cultuur en Welzijn in Arnhem. De kaasschaaf hanteren is er dan niet meer bij. Fundamentele keuzes vanuit de politiek zullen ook de toekomst van Willemeen bepalen.

Denk je dat jullie programmering zal lijden onder de huidige kabinetsplannen?
Per direct zal de BTW verhoging merkbaar zijn aan de ticketkassa. Tickets zullen vanaf januari 1 tot € 2,50 duurder worden. Met name bij shows die je zo laagdrempelig en goedkoop mogelijk wil aanbieden om je publiek te bereiken zal de entreeverhoging duidelijk zichtbaar zijn. Als Willemeen in 2012 nog overeind staat, waar we natuurlijk wel vanuit gaan, maar een beduidend kleiner budget zal hebben, dan zullen de experimentele en risicovolle elementen in de programmering als eerste onder druk komen te staan.

Kan iedereen straks nog bij Willemeen terecht voor een goed en betaalbaar festival?
In verhouding tot de rest in van de sector zal Willemeen altijd betaalbare shows aanbieden, die altijd doelgericht de subculturen bedienen. Dat is ook een groot deel van de opdracht die Willemeen tot nu toe heeft: allerlei jongeren bereiken vanuit verschillende subculturen en die vervolgens vergaand laten participeren in de organisatie van activiteiten. Wanneer Willemeen echter dermate hard getroffen wordt door een bezuiniging, zullen we deze opdracht niet meer op een deugdelijke manier kunnen uitvoeren en zal Willemeen onherkenbaar veranderen. Het zal dan niet langer de plek in Arnhem zijn waar de underground, subculturele genres en lokaal talent grotendeels zelf de programmering kunnen vormgeven. Een broedplaats voor participatie, versterking van ontluikend organisatietalent en een hele belangrijke schakel in de keten van ‘oefenruimte naar professioneel podium’ zal dan verdwijnen in Arnhem. En op dat gebied is Arnhem de laatste jaren sowieso al teveel kwijtgeraakt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland