Zirkus 8Bahn als knallende hekkensluiter Arnhems festivalseizoen Zirkus 8Bahn als knallende hekkensluiter Arnhems festivalseizoen

'Voor ons is dit een festival zonder commerciële inslag'

, Tekst & foto´s: Amy van Son

Zirkus 8Bahn als knallende hekkensluiter Arnhems festivalseizoen

'Voor ons is dit een festival zonder commerciële inslag'

Tekst & foto´s: Amy van Son ,

De eerste editie van ambitieus Zirkus 8Bahn heeft potentie om uit te groeien tot hekkensluiter van het festivalseizoen in de stad waar Free Your Mind een van de openers van het seizoen is: Arnhem. Organisator Pascal Rietman vertelt over de ins- and outs van het festival.

'Voor ons is dit een festival zonder commerciële inslag'

De eerste editie van ambitieus Zirkus 8Bahn heeft potentie om uit te groeien tot hekkensluiter van het festivalseizoen in de stad waar Free Your Mind een van de openers van het seizoen is: Arnhem. Organisator Pascal Rietman vertelt over de ins- and outs van het festival. 
Op een zonovergoten terras schuift Pascal Rietman, oprichter en mede-organisator van Zirkus 8Bahn, aan. Hij is net terug van een korte vakantie in Zweden, waarvan hij zelf zegt dat hij die beter op een ander moment had kunnen plannen vanwege alle voorbereidingen voor Zirkus 8Bahn, dat op 4 september aanstaande plaatsvindt. En dat in het culturele Arnhem, een stad met ongekende mogelijkheden volgens Pascal Rietman.
Hoe het begon…
Vijf jaar geleden begonnen de heren van Zirkus 8Bahn met het organiseren van illegale tunnelraves. Undergroundfeesten in tunnels en oude huizen, zo is de achterban ontstaan. Pascal vertelt: "8Bahn is daarna, eind 2007, als clubavond in Wageningen begonnen. Binnen een half jaar konden we 8Bahn-activiteiten gaan combineren in Arnhem. Dit begon onder meer bij de opening van Luxor Live. Zij hebben een hele mooie entourage en daar kunnen we als 8Bahn zeker wat mee.
Arnhem is wat dat betreft een markt die nieuw is, die nog opgevoed kan worden in dit genre. In Nijmegen heb je Doornroosje wat al jaren lang fantastisch loopt met clubavonden. Daar kijk je ook naar voor Arnhem, qua bereik en doel. Aan de andere kant, wij zijn natuurlijk een concept en geen volwaardig poppodium."
Niet veel later zijn ze gevraagd om met Koninginnedag een hosting te verzorgen op het Gele Rijdersplein. Daarna is het balletje heel snel gaan rollen, met om de twee maanden clubavonden in Luxor Live, waarmee ze continuïteit konden waarborgen. "Het jaar daarop hebben we Koninginnedag helemaal zelf gedaan en ook de organisatie in eigen handen genomen. Dat was zo succesvol, dat hadden wij en de Gemeente Arnhem niet durven dromen.

Dat succes is mede te danken aan onze constante achterban die gewoon meereist van evenement naar evenement. Onlangs stelden we dat nog op de proef tijdens de laatste binnen-editie van 8Bahn in Luxor Live, waar we geen grote internationale of nationale namen hebben geprogrammeerd maar alleen onze eigen huis-dj’s. Daar kwamen 450 mensen op af. Toen wisten wij ook; de mensen komen voor het concept, de sfeer waar 8Bahn voor staat. En dat is het geheim."
Samenwerking en commercie
De laatste tijd is er heel wat over subsidie te doen, mede door de samenwerking met Luxor Live. Pascal hekelt ongegronde reacties. “Maar om het voor eens en altijd uit de wereld te helpen: er is helemaal geen subsidie gemoeid met het festival op 4 september. Zirkus 8Bahn draagt zelf het financieel risico. We hebben als organisatie gekeken naar iets ‘Arnhems’. Er is natuurlijk Free Your Mind, in het begin van het festivalseizoen. Maar wij  van Zirkus 8Bahn willen het sluitstuk worden van het festivalseizoen maar dan wel met echt ‘Arnhemse partijen’.
Je komt dan al snel uit bij Luxor Live en daarnaast Konijn 2000, wat al meer dan tien jaar bestaat. Deze hebben beide nog geen ‘buitenevenement’ georganiseerd. Als laatste partij hebben we een guesthosting van het Burgerweeshuis uit Deventer, de Deventer Dub Sessions. Het is de bedoeling om ieder jaar een guesthosting van buiten het Arnhemse erbij te gaan betrekken.

Voor ons is dit een festival zonder commerciële inslag. Wij als Zirkus 8Bahn hoeven er niet van te leven. We hebben natuurlijk onze clubavonden en daarnaast hebben we een eigen label waarop we platen in het genre ‘intelligente house’ uitbrengen. Deze worden niet in de grote platenzaken verkocht.
Luxor Live investeert met hun muzikale visie en hun ervaring en zo ook Konijn 2000 met hun knotsgekke beleving van een dancepodium. Daarom is de entree ook maar twintig euro. En door de samenwerking met de Gemeente Arnhem en Hogeschool Arnhem Nijmegen kunnen wij gratis parkeerplaatsen naast het festivalterrein aanbieden. Daarbij ligt het festivalterrein maar op een paar honderd meter afstand van het NS-station Presikhaaf en Arnhemmers zelf kunnen natuurlijk op de fiets komen. Dat zijn zaken die het voor de festivalbezoeker extra leuk maken. 
Locatie en programma
"Het is een fantastische locatie, met een geweldige ambiance. Qua doelgroep mag je denken aan 17, 18 tot 35 jaar, maar dat is rekbaar. Dat hebben we gezien op de afgelopen drie jaar Koninginnedag. Wij zijn een heel sfeervol festival, waaraan veel vrijwilligers uit Arnhem meewerken maar ook veel Arnhemse winkeliers door bijvoorbeeld posters op te hangen en flyers neer te leggen. Iedereen is er mee bezig en daardoor wordt gemeenschappelijk het ‘Arnhemse’ naar buiten gebracht.

De ideologie van Zirkus 8Bahn bij dit festival is mede om een Arnhemse coöperatie tot stand te brengen. Het gezamenlijke aspect is een belangrijke substroming bij de organisatie van dit festival. Ook de after-locatie speelt daarin een rol. Festivalgangers die na 23.00 uur nog door willen feesten, kunnen naar de vlakbij gelegen locatie de Jacobiberg in Arnhem. Maar ook in Nijmegen komt een afterparty, waarbij een gedeelte van de geprogrammeerde festivalartiesten achter de draaitafels zal gaan staan.” 
Zirkus 8Bahn is een laagdrempelig festival waarbij muziek, beleving, sfeer, creatie, gemoedelijkheid en betrokkenheid belangrijke begrippen zijn. Pascal ziet het Zirkus 8Bahn Festival als een soort mini-Lowlands. “Zo heb je het poppodium van Luxor Live, dit podium is in een tent gesitueerd om zo ook de ambiance en intimiteit van een poppodium het beste te benaderen. Daarnaast is er een house/dancepodium met bijvoorbeeld Luke Slater. We hebben vier podia met allerlei verschillende genres.”

Highlights zijn onder meer Aux Raus, Jazz Steppa, Motor, Gtronic, maar ook samenwerkingen van Daniel Stafaniek en Monkey Maffia of Benny Rodrigues en Darko Esser. Met andere woorden, namen die je ook tegenkomt op festivals als Lowlands, Pinkpop, Solar en Mysteryland. Op het terrein zelf zul je worden getriggerd met interactief theater, waarbij festivalgangers deel zullen uitmaken van de visuals. De aankleding van het festival is ‘Zirkus’ met een hele grote knipoog. Daarnaast vind je allerlei verschillende eetstandjes, die je op culinair gebied van alles aanbieden.  
Het is duidelijk: Pascal Rietman en de zijnen hebben een helder beeld over het concept van Zirkus 8Bahn en waar het aan moet voldoen. Naast het organiseren van een sfeervol mooi festival op een superlocatie in Arnhem wil Zirkus 8Bahn de ‘culturele neuzen’ allemaal één kant op krijgen om te komen tot een succesvolle samenwerking. Take a seat and enjoy the ride!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland