De schaduw vooruit II: Twee Geselfinalisten aan het woord De schaduw vooruit II: Twee Geselfinalisten aan het woord

Cool Ice Crush Killers en Proper Outfit leggen nadruk op eigen kracht

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

De schaduw vooruit II: Twee Geselfinalisten aan het woord

Cool Ice Crush Killers en Proper Outfit leggen nadruk op eigen kracht

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Vanavond staan vier talentvolle bands op het podium in het Arnhemse Willemeen in het kader van de finale van de Gesel van Gelderland. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging polshoogte nemen bij de kandidaat-opvolgers van The Cohens: Cool Ice Crush Killers en Proper Outfit.

Cool Ice Crush Killers en Proper Outfit leggen nadruk op eigen kracht

Vanavond staan vier talentvolle bands op het podium in het Arnhemse Willemeen in het kader van de finale van de Gesel van Gelderland. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging polshoogte nemen bij de kandidaat-opvolgers van The Cohens: Cool Ice Crush Killers en Proper Outfit.

Jullie staan in de finale van de Gesel, hadden jullie dat verwacht?

Voor het kwintet van Proper Outfit kwam de finaleplaats als een verrassing: “We hadden nooit verwacht dat we zo ver zouden komen, maar natuurlijk hadden we er wel op gehoopt. Dat we de Orkaan van het Oosten wonnen was al gaaf, maar dat we nu in de finale staan van de Gesel is helemaal super!” Voor de Cool Ice Crush Killers (CICK) gold geen verwachting of hoop, maar wel een absolute overlevingsdrang:“We hadden niet echt veel verwachtingen, het is bij ons gewoon spelen alsof je leven ervan af hangt...”

Hoe omschrijven jullie je muziek?

Er is een duidelijk verschil tussen de stijlen van beide bands. Waar het raakvlak de ‘rockfactor’ is, richt Proper Outfit zich op subtiel meerstemmig en zet CICK zichzelf in de hoek van de brutalere funk. Proper Outfit: “Wij spelen een combinatie tussen pop en rock met veel melodie. We proberen altijd een goede mix te vinden tussen instrumentale stukken en goede zanglijnen. Veel stukken zijn meerstemmig, dat is wel vaak een kenmerk in onze muziek.” CICK verspilt wellicht iets meer zweet tijdens optredens, afgaande op de omschreven stijl: “Wij zijn Funk-'n-roll. Een rock-'n-roll-instelling met een funky sound. Alles of niets. Een 'bring it on' mentaliteit.”

Is er meer reden voor zenuwen dan normaal?

Voor Proper Outfit telt de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. “Er hangt natuurlijk wel wat van af, dus wat dat betreft zullen er wel wat zenuwplasjes gepleegd worden van tevoren! We zouden het echt te gek vinden als we hier konden winnen, maar het belangrijkste is gewoon goed te spelen en ervan te genieten.” CICK vertrouwt op vriendschap en energie. “Natuurlijk zijn er zenuwen. Maar we maken ze positief. We bereiden ons voor en als we starten gaan we hard. We kunnen op elkaar vertrouwen, je ziet vier fucking goede vrienden een geheel brengen! Wat zou je nog meer willen en op wie kun je beter bouwen dan je beste maten..?”

Hoe bereiden jullie je voor op de finale van vrijdag 6 november?

Proper Outfit pakt het serieus aan. “Geen seks voor de wedstrijd, verder the usual: veel Dunhill, Red Bull, Jägermeister, een schaal vol blauwe m&m's in de kleedkamer en een uurtje mediteren.” CICK is overtuigd van zichzelf en weigert zich aan te passen aan de wens of verwachting van anderen. Toch wordt er met een schuin oog naar de andere bands gekeken met wie ze in Willemeen het podium zullen delen: “We checken de concurrentie en we bouwen een set. We zijn geen mietjes die dansjes staan te oefenen, we geloven in ‘the cause’ en gaan gewoon hard. Wat je ziet is gemeend, we hebben persoonlijke en groepsmatige inzet!”

Kennen jullie de andere finalisten een beetje? En zo ja, wie zien jullie als de grootste concurrent?


“In de halve finale speelden we met Cool Ice Crush Killers, de anderen kennen we van MySpace”, aldus Proper Outfit. Ze willen er geen concurrent uitlichten: “Het is moeilijk om één concurrent te noemen. Het zijn stuk voor stuk goede bands, dus de finale zal zeker mooi worden!” Ook CICK geeft aan dat er in Gelderland te veel talent is om alles te kennen: “Wij hadden van geen van deze drie bands gehoord, maar hebben ze in de voorrondes zien spelen. Ik denk dat we het meest onder de indruk waren van Bandito met hun energieke optreden.”

Natuurlijk gaan de bands er volledig voor vanavond, maar wat kunnen we van ze verwachten in de finale en hoe onderscheiden ze zich van de drie anderen?

“We gaan die twintig minuten vol spelen met alles wat we in huis hebben!”, voorspelt Proper Oufit. “We openen, dus we zullen er ook vol aan moeten om het publiek warm te krijgen. We denken ons te kunnen onderscheiden van de anderen door onze ladies en de meerstemmigheid in de zang. Maar eigenlijk is geen één band in de finale goed te vergelijken met een andere!” Wederom benadrukt Cool Ice Crush Killers het uitgaan van de eigen kracht. We zijn wie we zijn en dit is de sound ervan. We spelen elke show alsof ons leven ervan af hangt en geven elke keer het maximale. En dat zie je terug op het podium!”

Gaan jullie tijdens het Geselweekend zelf nog ergens kijken?

Waar het voor Cool Ice Crush Killers aankomt op impulsieve last minute calls, hebben de leden van Proper Outfit nog wel een paar bands die ze willen zien: “We proberen zeker Automatic Sam en Shaking Godspeed te zien en Do Not Run We Are Your Friends lijkt ons ook wel gaaf! En Roos Rebergen willen we ook wel graag zien optreden. Wordt een gaaf weekend!“

Nieuwsgierig hoe de andere twee finalisten Bandito en Liquid Snow zich voorbereiden op de finale? Lees het hier!

De finale van de Gesel van Gelderland vindt vanavond plaats in Willemeen. Prijs: € 7,50 | Aanvang: 19:30u

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland