De schaduw vooruit I: Twee Geselfinalisten aan het woord De schaduw vooruit I: Twee Geselfinalisten aan het woord

Bandito en Liquid Snow gaan voor een lekkere show in Willemeen

, Tekst: Pieter Kwant

De schaduw vooruit I: Twee Geselfinalisten aan het woord

Bandito en Liquid Snow gaan voor een lekkere show in Willemeen

Tekst: Pieter Kwant ,

Komende vrijdag staan vier talentvolle bands op het podium in het Arnhemse Willemeen in het kader van de finale van de Gesel van Gelderland. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging polshoogte nemen bij de kandidaat-opvolgers van The Cohens: Bandito en Liquid Snow.

Bandito en Liquid Snow gaan voor een lekkere show in Willemeen

Vrijdag 6 november zal de finale van de Gesel van Gelderland plaatsvinden in Willemeen. 3VOOR12/Arnhem/Nijmegen blikt vooruit met twee van de vier finalisten.

Jullie staan komende vrijdag in de finale van de Gesel, hadden jullie dat verwacht?

Het eerlijke Bandito begint met een bekentenis: “We wisten van tevoren niet zo goed hoe de Gesel van Gelderland werkte, we dachten op het festivaldeel te spelen als gevolg van het winnen van de Roos van Nijmegen maar het bleek een nieuwe wedstrijd te zijn! De show in Tiel ging erg lekker, dus we dachten dat we wel een kans maakten op een finaleplek.” Bij Pocketpop had Liquid Snow bij beide rondes eigenlijk totaal niet verwacht door te gaan en te winnen: “We begonnen net een beetje met optreden, de voorronde was misschien ons vijfde optreden, en we zaten in een hoekje van de zaal te kijken hoe een veel oudere band hun Rickenbackers en volle effectenbakken uitstalden en dachten: ‘Dit wordt helemaal niks voor ons’. Maar in de halve finale van een paar weken geleden hadden we er wel vertrouwen in, en zagen we goede kansen om door te gaan.”

Hoe omschrijven jullie je muziek?


De initiële inslag van Bandito was om stevige stoner-muziek te maken, maar na verloop van tijd vervaagde die term. “We hebben zoveel verschillende (stevige) muziekstromingen gecombineerd dat stoner niet meer helemaal van toepassing is. Om het maar lekker algemeen te houden, zeggen we tegenwoordig maar dat we rock maken. Harde, stevige, vuige rock om stoer bij te kijken en met je haren te zwaaien.” Ook Liquid Snow probeert vooral veel verschillende dingen te doen en niet in één concept te blijven hangen: “De beste omschrijving is misschien een combinatie van oude New Yorkse (proto-)punk à la Velvet Underground, Richard Hell en Sonic Youth met hedendaagse Britpop als Arctic Monkeys of Bloc Party. Maar uiteindelijk is het gewoon niet moeilijk doen en uitwerken wat er in je opkomt.”

Is er meer reden voor zenuwen dan normaal?

De heren van Bandito hebben van de Roos van Nijmegen geleerd dat ze muziekwedstrijden vooral als een gewone show moeten benaderen. “Toch kun je er niet omheen dat er meer op het spel staat dan bij een ‘normale’ show. Wij denken echter dat het niet uitmaakt wat voor show je speelt, je moet altijd het beste van jezelf laten zien. Of je nu voor drie man, twee barkrukken en een halve koe speelt, of voor een uitverkocht Willemeen.” Bassist Randy van Liquid Snow maakt een prachtige vergelijking: “Toen ik mijn verkeersdiploma haalde ging het uiteindelijk ook goed, en dat is vergelijkbaar met de Gesel...”

Hoe bereiden jullie je voor op de finale van 6 november?

Geen van beide bands heeft behoefte aan een mental coach, Maharishi of Jomanda en benaderen de finale als elk ander optreden: “Dit betekent dat we een sterke set zullen gaan samenstellen en hier wat nieuwe dingen aan proberen toe te voegen.”, aldus Bandito, “En op de dag zelf gaan we er, samen met onze vaste crew, een gezellige boel van maken.” Ook Liquid Snow doet niet heel anders dan normaal. “We gaan de setlist een aantal keer goed doornemen, een beetje praten over hoe het zou zijn om in de Melkweg te spelen met de SENA POPNL awards (vervolgwedstrijd Gesel) en gewoon lekker spelen!”

Kennen jullie de andere finalisten een beetje? En zo ja, wie zien jullie als de grootste concurrent?

Chef (Bandito): “Van de bands met wie we samen spelen kennen we eigenlijk alleen Liquid Snow goed genoeg om er iets over te zeggen. Met hen hebben we samen gespeeld in Tiel en ik moet zeggen dat ik het een sterke band vond, met een groot potentieel. Ook heb ik op de Valkhof Affaire van dit jaar Cool Ice Crush Killers gezien, maar zoals het een goede Affaire-ganger betaamt was ik te beschonken om me van deze band meer te herinneren dan de wilde dreads van de bassist.” Liquid Snow heeft alleen Bandito in de halve finale zien spelen. “Van de anderen hebben we nog geen optreden gezien. Cool Ice Crush Killers speelden vóór ons op het Gelders poppodium op de Affaire, maar van hen hebben we vanaf de Waalbrug slechts één nummer van kunnen meemaken, omdat we in de file vaststonden. Afgezien van wat we kennen en niet kennen denken we dat iedereen gewoon een redelijke kans maakt om te winnen, anders sta je niet in de finale van de Gesel.”

Wat kunnen we van jullie verwachten in de finale en wat onderscheidt jullie van de drie anderen?

“Zoals elke show zullen we in Willemeen enthousiast en energiek voor de dag willen komen. Dit betekent vroeg onder de wol en een stevig ontbijt van rauwe eieren en kleine zoogdieren.” Twee weken zonder optreden biedt Bandito repetitietijd om iets nieuws te proberen: ”Hopelijk kunnen we die tijd omzetten in één of twee nieuwe nummers, die dan hun primeur krijgen in Arnhem.” Liquid Snow pseudo-manager Robin Brouns: “Het publiek kan een spektakel verwachten van meer dan magische proporties, qua relevantie passend in het rijtje van de ontdekking van Amerika, de eerste maanlanding, Woodstock, en de eerste uitzending van South Park. Een optreden van Liquid Snow omvat de mathematische precisie van King Crimson met de diepgang van Sartre, de algemene awesomeness van Lou Reed, de emotie van Bright Eyes, het literaire vernuft van Kafka, de techniek van Hendrix, de mystiek van Dylan, het gehijg van Prince én de pokerface van Lady Gaga, en dat allemaal in 20 minuten. Of je komt gewoon kijken en ziet zelf wat ons onderscheidt van de rest…”

Gaan jullie tijdens het Geselweekend zelf nog ergens kijken?

De heren van Bandito voelen zich als kinderen in een snoepwinkel: ”Jazeker! Het zal moeilijk kiezen worden tussen Do Not Run We Are Your Friends, Captain Hell and the Sweet Monica’s en de punkrock-allstar show. Op de zaterdag zijn we in The Stage waar onze vrienden van Black Bottle Riot samen met Automatic Sam en Diggeth het podium onveilig zullen maken. Toch is ook The Lucifer Principle eigenlijk te vet om te missen! Complimenten voor een ontzettend sterk programma!”

Lees vrijdag meer over de andere twee finalisten: Cool Ice Crush Killers en Proper Outfit

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland