Eerste echte Fortarock-festival staat voor de deur

In gesprek met Robert Korstanje en Freek Koster van Fortarock

Tekst: Ellen Webbink ,

De metalliefhebber zal het niet ontgaan zijn: sinds 2005 werkt de familie Korstanje samen met Doornroosje en andere podia in Nijmegen samen onder de naam FortaRock. Na vele succesvolle concerten zal op zaterdag 11 juli eindelijk het eerste FortaRock festival plaatsvinden. Een gesprek met Robert Korstanje en Freek Koster over de voorbereidingen van dit festival en over de toekomst.

In gesprek met Robert Korstanje en Freek Koster van Fortarock

De metalliefhebber zal het niet ontgaan zijn: sinds 2005 werkt de familie Korstanje samen met Doornroosje en andere podia in Nijmegen samen onder de naam FortaRock. Na vele succesvolle concerten, met onder andere bands als Enslaved, Gojira, Finntroll, Deicide en Volbeat zal op zaterdag 11 juli eindelijk het eerste FortaRock festival plaatsvinden. Ik praatte met Robert Korstanje en Freek Koster over de voorbereidingen van dit festival en over de toekomst.

De samenwerking tussen de familie Korstanje en Doornroosje is uniek. Poppodia, zoals Doornroosje, zijn tegenwoordig gedwongen om met hun programmering op safe te spelen. Een spannende en vernieuwende programmering brengt risico’s met zich mee. Daarom kan een zaal zich eigenlijk niet te weinig bezoekers veroorloven. Robert Korstanje, al jaren metalliefhebber, vond dat jammer en kwam bij Doornroosje voor overleg. Robert: “Als muziekliefhebber kwam ik bij Doornroosje om te kijken of we een festival konden organiseren. Maar dat was meer een wild idee.”

Door eerst wat concertavonden te organiseren, begint de samenwerking dus wat voorzichtiger. De familie Korstanje richt hiervoor Fortarock BV op, dat garant kan staan voor eventuele verliezen. Zo kan er weer wat spannender geprogrammeerd worden. Het gaat goed en daarom wordt besloten om toch maar eens dat festival te gaan organiseren.
De heren waren er wel eens eerder mee bezig geweest en het festivalgebeuren was ze niet helemaal vreemd. De afgelopen twee jaar werkte FortaRock al samen met De Affaire. Maar de knoop werd pas doorgehakt in januari. Toen bleek dat onder meer Mojo een aantal bands beschikbaar had en er een geschikte locatie was gevonden in de vorm van Park Brakkenstein, besloten ze het te doen want: “Als we het nog een jaar uitstellen, komt het er misschien nooit meer van.”
Dit jaar zijn er meer metalfestivals in Nijmegen. Op 20 juni strijkt Sonisphere, met onder andere Metallica, neer in het Goffertpark. Ik vraag wat ze daar van vinden, of ze bijvoorbeeld bang zijn voor de concurrentie? “Je kunt het van twee kanten bekijken” zegt Freek. “Natuurlijk is er een zekere vorm van concurrentie, dit is ook een metalfestival, een paar weken voor het FortaRock festival. Maar tegelijkertijd biedt het ook marketingmogelijkheden. Je kunt deze dag ook gebruiken om extra promotie te maken. Daarnaast is het FortaRock festival laagdrempeliger van opzet. Het ticket is ook goedkoper.” Robert is niet bang dat ze elkaar in de weg zullen lopen: “We hebben toch een heel andere line-up en verwachten een toch iets andere doelgroep, de echte liefhebber.”
Een festival vol met harde muziek zal Park Brakkenstein wel wakker schudden, zeg ik. Maar Robert en Freek zijn er niet bang voor. Er is contact met de omwonenden, de botanische tuin en Chalet Brakkenstein. Deze laatste staat er welwillend tegenover. Niets lijkt Fortarock dus in de weg te staan om een geweldig festival neer te zetten. Zijn ze van plan om het volgend jaar weer te doen als het een succes wordt? Ja, dat willen ze zeker wel. Misschien komt er in het najaar of voorjaar wel een indoorfestival. Niet in Doornroosje, maar wel in Nijmegen, want daar moet Fortarock blijven. Dat blijft toch wel de wens van de oprichters van Fortarock: Nijmegen als basis.
Een meerdaags festival zal er wel zeker niet komen. Daar zijn de campingmogelijkheden in en rondom Nijmegen te beperkt voor. Maar de bedoeling is om met Fortarock in alle segmenten te programmeren. Kleinere bandjes in kleinere zalen, zoals Merleyn, andere acts weer in Doornroosje. En af en toe een buitenfestival of evenement ergens anders in Nijmegen.
Dan komt Freek los. Hij vertelt dat ze zich willen onderscheiden door niet doorsnee te programmeren. Nee, eigenlijk willen ze ook nog andere dingen naast muziek gaan doen. “We willen toch dat mensen, als ze al een keer geweest zijn, wat minder afgaan op de grote namen.” “Dan toch meer op de beleving,” voegt Robert toe, “Al zijn we het erover eens dat het een beetje een rare term is.” Freek: “Je moet het een beetje in de richting van Robodock of STRP zoeken, niet alleen maar metalbands op twee of drie podia, maar ook tussen de bands door wat meer initiatieven. En dan niet alleen een standje waar je Guitar Hero kunt spelen. Denk aan: vuur, vlammen, duizelingwekkende apparaten, theater, enzovoort. Alles wel in de geest van het genre. Wie weet komt het er nog van …”
Ideeën zat, zo blijkt. Ik ben benieuwd. De line-up voor dit jaar belooft veel. In totaal dertien bands op twee podia met onder andere Moonspell, Meshuggah, Satyricon & The Dillinger Escape Plan. De kaartverkoop is ook al gestaag begonnen. In totaal kunnen er 3500 à 4500 mensen in. De reacties van fans en collegaboekers zijn in ieder geval positief. Bij metal denk ik aan bier, dus wat wordt er geschonken? Robert en Freek vertellen me dat ze dat nog niet weten, maar dat het in ieder geval betaalbaar zal worden. Ook belangrijk. Maar zo voegen ze toe: “ Er zal wel goede wijn te koop zijn”. Dat is al wel afgesproken met Nijmeegse inkopers. Een unieke samenwerking, dat is het.


Ga je naar een metal-concert en wil je flyers uitdelen? Stuur dan een mailtje naar pr@doornroosje.nl of info@fortarock.nl.