Bij binnenkomst in Music Sacrum spreek ik initiatiefnemer Ronald Ligtenberg. Ik ben vooral benieuwd naar zijn beweegredenen voor het opzetten van een bijzonder dancefeest als Sencity. Hij vertelt me dat een cursus hem uitdaagde om over zijn eigen grenzen heen te kijken en het onmogelijke mogelijk te maken. Zo kwam hij op het idee om Stichting Skyway op te richten. Deze organisatie laat met haar muziekevenementen voor doven zien dat er geen grenzen zijn aan datgene waarvan wij denken dat het realistisch is. “Het mooie van Stichting Skyway is dat de handicap van de dove mensen naar de achtergrond verdwijnt en wederzijds respect voelbaar is,” vertelt de initiatiefnemer me.
Nieuwsgierig vraag ik Ronald Ligtenberg hoe het mogelijk is om muziek over te brengen op mensen die doof zijn. Hij legt me uit dat de emoties in de muziek vertaald worden door allerlei zinneprikkelende elementen die geassocieerd worden met die emotie. Dat wil ik zelf wel eens beleven. Voordat ik richting de zaal loop, valt het me op dat er oordopjes worden uitgedeeld. Volgens de organisatie zou ik deze niet nodig hebben, omdat de muziek zachter zou staan dan bij de meeste dancefeesten. Dat heb ik geweten!
Als ik richting zaal loop, bedenk ik me dat ik eigenlijk helemaal niet kan zien wie er kan horen en wie niet. Bij binnenkomst is een dove dj uit Engeland aan het draaien. Ik stap direct op de trilvloer die midden in de ruimte geplaatst is. Als ik mijn vingers in mijn oren stop, merk ik dat ik de trilling van de vloer veel intenser ervaar. Aan alles lijkt gedacht te zijn om horende en dove mensen met elkaar in contact te brengen en drempels te doen verdwijnen. Zo hebben de mensen achter de bar t-shirts aan waarop pictogrammen van de verkrijgbare drankjes te zien zijn. Ook loopt er een aantal zichtbaar aanwezige gebarentolken rond.
Het optreden van Kraak & Smaak is het hoogtepunt van de avond. De muziek van Kraak & Smaak is een mix van funk, soul, jazz, dance en elektronica. De zang wordt afwisselend verzorgd door Rose en Seb. Vooral de zang van Rose raakt me. De zang wordt muzikaal ondersteund door drums, basgitaar en keyboards. Visueel is het een enorme sensatie. Op het podium wisselen twee danseressen elkaar af. Ze dansen uitbundig, meeslepend en enthousiast. Tegelijkertijd brengen ze tekst en muziekeffecten door middel van gebarentaal op de niet-horenden over. Hoe krijgen ze het voor elkaar! Ook zijn de teksten mee te lezen op het videoscherm waar zowel dove als horende vj’s de muziek ondersteunen met beelden.
Na Kraak & Smaak neemt 100% Isis plaats achter haar draaitafels. Heel bijzonder natuurlijk dat deze grote dj dit evenement aandoet. Ondanks de prachtige beelden van de vj’s en het enthousiasme van Isis, pakt haar optreden me niet echt. Misschien is het ook wel genoeg geweest voor vanavond en heb ik genoeg gezien en beleefd. Ik zie dat er vrij weinig mensen aan het dansen zijn. Sencity nodigt vooral ook uit tot kijken. Tijdens het optreden wordt er overal in de zaal druk gecommuniceerd. Enthousiast keer ik terug naar huis. Het is een bijzondere avond vol met mooie momenten geweest. Achteraf bleken die oordopjes toch nog niet zo’n slecht idee!
Sencity laat horende en niet-horende mensen uit hun dak gaan
Dancefeest maakt onmogelijke mogelijk
Afgelopen weekend vond in het Musis Sacrum te Arnhem de twintigste editie van het internationale dancefeest Sencity The bridge to love plaats. Dit evenement met invloeden uit de straat- en stadscultuur brengt dove en horende mensen bij elkaar. Vanaf het moment dat de deuren open gingen, stroomde het publiek gestaag binnen. Het was een bijzondere avond vol mooie momenten.