Meer vierdaagsefeesten: woensdag op In-Motion een Nijmeegs hiphopfestival Meer vierdaagsefeesten: woensdag op In-Motion een Nijmeegs hiphopfestival

Prerelease-party van het album PROEF

, Tekst: Mike Brouwer - Foto's: Hakan Eijkenboom en Luc Kolkman

Meer vierdaagsefeesten: woensdag op In-Motion een Nijmeegs hiphopfestival

Prerelease-party van het album PROEF

Tekst: Mike Brouwer - Foto's: Hakan Eijkenboom en Luc Kolkman ,

De pre-releaseparty van het verzamelalbum van puur Nijmeegse hiphop: nieuw materiaal van 21 streng geselecteerde artiesten. Lang gekoesterde dromen kwamen uit. Dit is duidelijk niet zomaar een mixtape. Ik verwachtte vanavond dan ook een bijzonder 15 gangen feestmaal voorgeschoteld te krijgen.

Prerelease-party van het album PROEF

Dit verzamelalbum is geproduceerd door LOSVAN (opgericht door rappers Ejis, Bigs en Smeergeld) Stichting PAN en studio Bigmouth. De artwork is gemaakt door Defill, die onder andere de site en artwork van Zo Moeilijk en de flyers van Battle Juice en Doornroosje op zijn cv heeft staan. Dit is duidelijk niet zomaar een mixtape. Ik verwacht dan ook veel van deze avond.

Eerst genieten we van dj No Sense's beats en platencollectie. Grappig, Ruys is vanavond de host. Deze rapper staat bekend om zijn zwarte humor, maar houdt het vanavond netjes aangezien er minderjarigen rondlopen. De show wordt afgetrapt door MCZ, een zevenkoppige formatie. Dit is vanavond de enige 'urban hiphop' act en het publiek reageert lauw. Het lijkt dat hun (redelijk grote) fanbase niet van het optreden afweet. De formatie Spraakmakend heeft wel fans opgetrommeld. De teksten en beats zijn oké, maar de flow van de teksten vind ik wat eentonig. Het groepje fans, vooraan bij het podium, gaat wel uit hun dak.

De teksten van RB-Din zijn zeer persoonlijk en soms een beetje zwaar op de maag. Het nummer Laat Mij De Reden Zijn gaat over de slechte relatie met zijn vader en is ook direct aan hem gericht. De rapper is niet bang om zijn kwetsbare kant te laten zien met het nummer Hou Van Mij. RB-Din’s flows en What The Fab's beats klinken lekker, dit soort variatie smaakt naar meer. Psix rapt op zijn bombastische, symfonische en funky beats en flowt er heerlijk strak op los. Dj Cizzors draagt bij met kwalitatief scratchwerk. Het publiek echter staat gezellig te kletsen, lijkt nauwelijks te beseffen dat deze artiesten tot de Nijmeegse crème de la crème behoren. Dit komt waarschijnlijk doordat Psix, de underground hiphoplegende, nog maar kort in Nijmegen woont en veel artiesten (die zijn muziek vet vinden) zich momenteel backstage bevinden. Gelukkig trekt Psix zich er niks van aan. Vervolgens wordt rapper Schoppenaas geïntroduceerd, een Hiphopstandeling die ook van wanten weet. Nieuwsgierigheid naar die Hiphopstandelingen is gewekt!

Overweldigend hoe de 3e Verdieping met zeven man de stage afbreekt. Poyraz, de breedste rapper, krijgt het publiek vlotjes naar voren door de mensen gewoon enthousiast uit te nodigen. De beats van No Sense (winnaar Battle Juice Beat Battle '09) zijn malse biefstukken. Het Waalpark is in feeststemming, de teksten hebben diepgang en de flows zijn strak. Kortom: perfect entertainment. De cabarapshow van Ik en Simon (freestyle met publieksparticipatie) is grappig en knap gedaan, behalve de wat eentonige flow van 'Ik', Thijscoman van Spraakmakend. De flow van Simon, ook wel bekend als HighTower van de Kwelling van Pythagoras, krikt het niveau weer omhoog, dus al met al een leuke act.

Overdoze rapt in het engels, met Nieuw-Zeelands accent. Zijn flow klinkt als een klok en de teksten zijn wederom uit het leven gegrepen. Het nummer Lost Boys heeft een donkere beat met onweer erin. Deze sluit prima aan op de weersomstandigheden: het regent inmiddels... Hurdem (Crisisdienst) rapt in het Engels op een zelfgebrouwen, rauwe, minimalistische beat. Het New Yorkse accent en de flow klinken goed maar ik kan door omstandigheden niet volgen waar hij over rapt. Crisis is dus een nummer om thuis wat aandachtiger te beluisteren.

Bigs en compagnon Smeergeld houden de positieve sfeer in stand. Nadat geluid en licht uitvallen hervatten ze hun optreden alsof er niks gebeurd is, mijn complimenten! De Kwelling van Pythagoras klinkt vrij agressief, maar ze laten ook rustigere raps horen. De teksten gaan diep en de hoofden van het publiek knikken mee op de lekkere beats van What The Fab. Het stortregent inmiddels en verrassend veel mensen laten zich natregenen. Overtref geeft een voorproefje van zijn aankomende album. Het nummer Dans In De Regen is wel erg toepasselijk. Het publiek reageert naar wens en beatbakker Mr. Simple (Defill, van het artwork van Proef) ziet er tevreden uit.

De possetrack Proef Het Verschil verloopt wat rommelig door uitgevallen microfoons, maar het is toch meteen duidelijk dat dit de kers op de taart is.  Nijmegen wordt door negen rappers gerepresent op een opzwepende, symfonische beat van Psix, die hiermee de een ware aanwinst voor deze stad bewijst te zijn. De lines van Indisign: “Samen staan we sterk, want iedereen weet, vele handen maken licht werk” en Ejis (De Kwelling van Pythagoras): “Nu flowen we samen, frontaal zonder zijwegen, hijs de zeilen, recht door zee en trots op Nijmegen” blijven nog lang in mijn hoofd hangen. Verrassing: Hurdem en Overdoze blijken ook goed in het Nederlands te kunnen rappen. Bigs en beatcreator / rapper Desmond Dekker serveren het toetje: een heerlijke combinatie van dubstep en hiphop. Publiek en artiesten dansen erop los.

Minpunten van de avond : microfoons vallen een paar keer uit en de beats staan soms te zacht. De  hoge kwaliteit en diepgang van de nummers, de positieve energie van de artiesten en de hardcore instelling van het natgeregende publiek maken dit echter helemaal goed. Ik ben zwaar onder de indruk van deze 5 uur durende show en kijk uit naar de officiële releaseparty van PROEF, het meest complete verzamelalbum van puur Nijmeegse hiphop!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland