Meer Vierdaagsefeesten: de maandag op nieuw podium In-Motion Meer Vierdaagsefeesten: de maandag op nieuw podium In-Motion

Optredens van Mr. Blue Sky tot een Nijmegen Rock City Soundclash

, Tekst: Paul Aerts, Eelco van Eldijk, Eric Janssen, Maarten Wagemakers / Foto's: Tobias Akerboom, Rianne Luiten, Tom Roelofs

Meer Vierdaagsefeesten: de maandag op nieuw podium In-Motion

Optredens van Mr. Blue Sky tot een Nijmegen Rock City Soundclash

Tekst: Paul Aerts, Eelco van Eldijk, Eric Janssen, Maarten Wagemakers / Foto's: Tobias Akerboom, Rianne Luiten, Tom Roelofs ,

Behalve de Affaire was er in de Vierdaagseweek natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in de Nijmeegse binnenstad. In het Waalpark vonden we zelfs een nieuw podium; In-Motion.
Op maandag stond In-Motion garant voor optredens van Snooze, Mr. Blue Sky, Karma Police en The Bodybags en zelfs een heuse Soundclash van Nijmegen Rock City.

Optredens van Mr. Blue Sky tot een Nijmegen Rock City Soundclash

Op maandag had het nieuwe podium In-Motion een breed programma met optredens van Snooze, Mr. Blue Sky, Karma Police, The Bodybags en zelfs een heuse Soundclash van Nijmegen Rock City.

Snooze
Grossieren in rustig kabbelende rockliedjes, en dan je band doodleuk Snooze noemen? Lef of humor, oprichters Richard Stone (Dreams of Madmen) en Tom Hermens (Merletband) lijken daarmee natuurlijk wel een rode loper uit te leggen voor toekomstige flauwe woordgrapjes. Gelukkig blijft het bij hun officiële podiumdebuut vanavond allemaal wel aan de goede kant van de snooze-knop: eerder het lome ik-hoef-er-nog-niet-uit zondagochtendgevoel dan de gehate hitmachines van doordeweekse R.E.M.-slaap onderbrekingen.
De prettig wegluisterende AOR van de band zal weliswaar niet snel beschuldigd worden van al te veel vernieuwingsdrang, maar met het drukkende zomerweer is een scheut Paolo Nutini in je donder niet eens zo heel verkeerd. Natuurlijk, het is nog geen échte band die we hier aan het werk zien: weliswaar strak, maar met een op het allerlaatste moment toegevoegde drummer en bassist is het lastig om direct meer te zijn dan twee singersongwriters met gelegenheidsondersteuning. Daar ligt dus nog wel een uitdaging voor het viertal, dat desondanks verdienstelijk debuteert.
(Maarten Wagemakers)
Mr. Blue Sky
Mr. Blue Sky bestaat uit vier dames die zeer uitdagend gekleed zijn. Het kwartet is niet zo gecharmeerd van mannen, politici en zelfs recensenten. Dat brengen ze over met het nodige cynisme. Ze roepen naar het mannelijk publiek: “We spelen niet buitenspel hoor, jullie kunnen best de linie passeren!” De muziek heeft zowel rustige singer-songwriterstukjes als bikkelharde rock ‘n’ roll-elementen met lekkere gitaarsolo’s. 
Het mooiste nummer van Mr. Blue Sky is ook meteen een rustige: Politician. Prachtig gezongen, mooie tekst, en toch een knallend einde. Gitaarsolo’s worden met ogenschijnlijk Joe Satriani-gemak gespeeld. De zang is niet altijd even zuiver, die mag nog wel wat bijgeschaafd worden. Het jazzy nummer, gezongen door de bassiste, klinkt erg goed. Ze heeft op dit moment een betere stem dan de toetseniste. Na een niet zo spannend nummer over een seriemoordenaar krijgen de mannen de wind van voren: Get your penis out of my face! Na het nummer nuanceren ze toch maar even: “We houden wel van penissen hoor, maar niet in ons gezicht.” En dan schrik ik even… het lieve liedje over recensenten is niet zo lief als ik hoopte. Minpunten dames! Al met al een zeer aardige set met leuke variaties en lekker in het gehoor liggende liedjes.
(Paul Aerts)
Karma Police
De coverband Karma Police behoeft niet veel uitleg. De jongens spelen de oudere nummers van Radiohead. Dit doen ze zeker niet verkeerd. Het is alleen jammer dat bij sommige nummers de echte Radiohead-magie en -power ontbreekt. Creep wordt met de juiste gitaarriffs gespeeld, iets wat ik nog geen enkele coverband bij het nummer heb zien doen. Uiterlijk proberen ze absoluut niet op de stadionact te lijken. De zanger heeft met zijn lange lokken meer weg van Nickelback-zanger Chad Kroeger. De band doet het behoorlijk goed op het In-Motionpodium, maar is ondanks dat het de enige Nederlandse Radioheadcoverband is, niet echt speciaal.
(Paul Aerts)
The Bodybags
De uit Arnhem afkomstige band The Bodybags laat er vanavond geen gras over groeien. Ramon op bas maakt grapjes over zijn eigen omvang en grapjes over het publiek, de toon is gezet. De band draagt het genre psychobilly een warm hart toe en speelt de stijl van midden jaren ‘80. Batmobile, Guana Batz, Skitzo en The Frantic Flinstones zijn duidelijk een inspiratiebron geweest.
Nummers met als titel Zombie Song, Scum en Paranoid zeggen al genoeg. Dit gaat een ruig avondje worden en dat wordt het.
Erik de drummer is zijn drumstoel vergeten of hij staat altijd achter zijn drumkit, maar het ziet er erg goed uit. Gelukkig is hij zijn reserve drumstokken niet vergeten, want op een gegeven moment verliest hij in zijn enthousiasme zijn drumstokken. Niet getreurd; nieuwe stokken, aftikken en opnieuw gebinnen. Deze eerste kennismaking met The Bodybags smaakt naar meer.
(Eric Janssen)
Nijmegen Rock City Soundclash
Wat krijg je als je een roedel Nijmeegse rockers in de blender stopt en deze een weekje laat draaien? Juist, een zooitje ongeregeld op het podium met hart voor luide muziek. Gezelligheid alom en op de koop toe ook nog eens bijzondere samenstellingen muzikanten met leuke covers.
Het initiatief om uit diverse Nijmeegse rockbands, in het kader van een NRC soundclash, in uiteenlopende samenstellingen nummers ten gehore te brengen is ronduit briljant. In bijzonder weinig tijd (een week, iets meer?) hebben de muzikanten wat nummers gerepeteerd om ze uit de speakers te knallen tijdens dit avondje In-Motion.
De nummers an sich worden niet allemaal even denderend uitgevoerd, maar dat mag de pret niet drukken. Het is steeds weer een verrassing wie er na een korte ombouwstop op het podium staan. Zo worden er onder andere (muzikanten van) Do Not Run We Are Your Friends, Bandito, Bob Ross Explosion, Emperors of the Black en vele anderen, al dan niet door elkaar, op het podium gesignaleerd. Het (spel) plezier werkt zo aanstekelijk dat menigeen een volgende maal met veel plezier mee zal willen doen met dit leuke initiatief.
Het is een groot goed als diverse muzikanten samen optrekken en elkaar helpen, maar ook samen lol maken en musiceren, zoals tijdens deze NRC Soundclash, hulde!
(Eelco van Eldijk)
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland