Living room records slaapt vredig in Living room records slaapt vredig in

Ekko zwaait Nederlands oudste indielabel uit

, Tekst: Chantal van der Leest / Foto's: d!o

Living room records slaapt vredig in

Ekko zwaait Nederlands oudste indielabel uit

Tekst: Chantal van der Leest / Foto's: d!o ,

Echte muziekliefhebbers hebben veel over voor muziek. Maar afgelopen weekend moesten zij sneeuwstormen, kou, gladde kinderkopjes en fikse vertragingen bij de NS weerstaan om de ‘sleep well’ party van living room records in het Utrechtse Ekko mee te maken.

Ekko zwaait Nederlands oudste indielabel uit

Eenmaal in Ekko is het leed van buiten weer vergeten. Het is er warm, de belangrijkste mensen zijn toch gekomen. En het vijftienjarige indielabel van André Schaminée en Jan Rijk dommelt niet zwijgzaam in, het knalt er nog een keer op los met vier prima bands.  Bands die wel zo ongeveer weergeven waar living room records (lvr) voor staat; van lofi, naar indiepop en weer terug via de onderstroom.

Als eerste treedt Roeland van Niele van het Nijmeegse Gitbox! aan. Hij houdt het klein vandaag, laat zich alleen begeleiden door Harmjan Roeles op contrabas. We horen oudere en nieuwere nummers voorbij komen, maar slechts sommigen zijn uitgebracht op lvr. Van Niele: “Toen wij met André een cd uitbrachten waren we al een jaar of tien bezig. Net zo lang als Andre ongeveer met lvr bezig was. Ik ken Andre nog van daarvoor toen ik in de Waaghals in Nijmegen werkte en hij plaatjes van de Artsen en Pavement kwam kopen."

De Rotterdammers van The Bullfight komen hierna de boel opschrikken, soms fel en hard, dan weer melodieus en harmonisch.

Een bijzondere verrassing is dat Benjamin B. nog een keer op het podium staat. De luisteraar wordt onmiddelijk teruggesmeten in de jaren negentig, toen Ceasar en Johan nog spannende ontdekkingen waren. “Dit is het laatste nummer, altijd goed om te zeggen”, roept frontman Fiebo Scholtens na een tijd die voelt als tien minuten. Verontwaardigde kreten vanuit het publiek, maar helaas, de heropstanding van Benjamin B. is kort maar krachtig.

Audiotransparent mag de middag, die ondertussen avond is geworden, afsluiten. Behalve oud werk, zetten zij ook nieuwe nummers in. Tot nu toe hebben zij al hun cd’s uitgebracht onder lvr, maar de nieuwe nummers zullen via een ander label uitkomen. Schaminée vindt dat wel wat lastig: “Dat wordt weer een hele goede plaat en ik merk dat ik het enthousisame nog steeds niet kwijt ben.”

We vragen Schaminée hoe hij de laatste dag lvr had ervaren: “Het is een warm bad met veel bekenden, ook muzikanten en vormgevers van het eerste uur zijn langsgekomen. Het is wel fijn om te merken dat veel mensen het oprecht jammer vinden dat we stoppen. Ik zal het allemaal erg zal gaan missen, maar het is goed dat ik mijn tijd nu aan andere dingen kan gaan besteden.“  

Maar wat moeten al die labelloze bandjes nu beginnen? “Ik zal op de achtergrond nog wel betrokken blijven bij de bands. En ik doe mijn best om alle bands onder  te brengen bij andere labels. Dat moet wel gaan lukken.” Liefhebbers die bang zijn dat nu muziek verloren gaat: alle uitgebrachte cd’s blijven gewoon verkrijgbaar bij distribiteur Konkurrent.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland