Gesel XL komt aan als keiharde ‘Oosterslag’ Gesel XL komt aan als keiharde ‘Oosterslag’

De zaterdag, deel III

Gesel XL komt aan als keiharde ‘Oosterslag’

De zaterdag, deel III

Het programma van de zaterdag van GeselXL stond boordevol leuke optredens. Lees hier deel III van het verslag!

De zaterdag, deel III

Het programma van de zaterdag van GeselXL stond boordevol leuke optredens. Lees hier deel III van het verslag!

ANAVARIN
Anavarin trapt de zaterdagavond in Willemeen af. Hoewel het in mijn ogen een enigszins wisselvallige band betreft (niet alle optredens zijn van eenzelfde niveau) hebben ze vanavond de wind goed mee. Met een lekker vet geluid komt vooral de groove van de band goed tot zijn recht. Anavarin is een jonge rockband met veel dynamiek, die het niet doet met grootse gebaren; het zijn eerlijke en oprecht leuke lieden. Niet alle nummers van de set zijn even goed, maar toch had Anavarin dit jaar zeker niet misstaan in de finale van de Gesel, een dag voorafgaand aan dit optreden, in plaats van één van de andere bands aldaar.

SISTER JOHNSON
Sister Johnson is één van de verrassingen van het GeselXL-weekend. In het café van Willemeen speelt het trio in plaats van de tent leeg, de ruimte juist vol publiek, met hun kale en ruwe blues-rock-’n-roll. Waar een band als de John Spencer Blues Explosion (JSBX) steeds verder van het padje raakt neemt Sister Johnson, als hun kleine zusje, de fakkel met verve over. Het gestripte basis instrumentarium (met als opvallend feit, een prachtige oude Phillips-elpee als slagplaat van de gitarist) ondersteunt het minder-is-meer-principe van de band tot op het bot. Sister Johnson maakt vandaag vrienden die graag ook tot de familie willen behoren.

SCAR 7
In de bovenzaal van Willemeen is het ook vandaag weer tijd voor een potje takkeherrie. De jongens van Scar 7 doen er hun uiterste best je nekspieren in beweging te krijgen. Het lukt hen ten dele. Sommige stukken van de nummers hebben een lekker hakkende groove in zich gecombineerd met partjes mathcore-achtige uitbarstingen. De zangpartijen, en dan met name de cleane passages, stellen daartegen diep teleur; vals en van een lelijke klankkleur. Er zijn ook maar weinig lieden die én goed kunnen screamen/grunten én daadwerkelijk ook écht kunnen zingen, vandaar: schoenmaker blijf bij je leest! Verder een weinig opzienbarend optreden van ‘puberaal boosdoenerig’ niveau.

SUGARTOOSH
Wat zit er in het leidingwater van de achterhoek? Ik weet het niet, maar het levert wel waanzinnig lekkere rock op. The Bloody Honkies veroveren Nederland (en daarbuiten?!) en Sugartoosh kan zo in hun kielzog mee. Wat een eerlijke en fijne band is dit. Al staat er bijna geen kip in The Stage toe te kijken, de band speelt echt met bezieling, met hulde voor het inlevingsvermogen van de bassist. Met recht één van de beste bands op dit leuke GeselXL weekend. De vier nummers van gelijknamige ep van het viertal mogen er zeker wezen, maar uiteindelijk boeit de hele set van begin tot eind. Mooi - soms behoorlijk psychedelisch - gitaarspel, swingende ritmesectie en ruwe vocalen; Sugartoosh is een top (stoner)rock-band!

SUNNPIMP
Benieuwd na alle commotie over Sunnpimp, is de uiteindelijke kennismaking met dit viertal toch een behoorlijke domper. De muziek in combinatie met de presentatie slaan als een lul op een drumstel, denk: Mr. T in een teleshop-reclame voor een nieuw soort braadpan (geloof me, dat bestaat ook echt!). De drie muzikanten spelen een soort Detroit/motorcity-rock die niet erg sterk in balans is alsmede erg gedateerd en weinig overtuigend klinkt. De presentatie, van met name het vierde bandlid, de ‘zanger’, is een kunstje dat blijkbaar ieder optreden wordt herhaald en verder niet het noemen waard is. Kortom, een volledig belachelijke band die zichzelf gelukkig ook niet serieus neemt.

DE STAAT
De perfecte afsluiter van de Gesel XL is wel het Nijmeegse De Staat. Podium af in Deventer bij Voicst, anderhalf uur later het podium op als afsluiter van de GeselXL. Het deert de heren niet: er staat één brok vertrouwen op het podium. Retestrak maar toch los, stonerhard maar toch met gevoel, en dan ook nog als Nijmeegse band melden dat je niets tegen Arnhem hebt – dan kun je hier niet meer kapot natuurlijk. Wat wil je ook: de handtekening bij Excelsior en de tour met dEUS zou iedere relatief nieuwe band vleugels geven. De rootsrockers zouden, samen met The Bloody Honkies, als voorbeeld mogen dienen voor de vele ambitieuze bands die Gelderland kent.

DUS
Met dit knallende Staat-optreden als afsluiter laat de Gesel XL als totaalindruk achter dat de Gelderse popmuziek behoorlijk in de lift zit. Het valt dan ook hard te hopen dat deze eerste editie volgend jaar een vervolg zal krijgen. Programmeurs en muziekliefhebbers der Nederlanden, verenigt u voor de Gesel XL, want er komt veel moois uit het Oosten!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland