Even in Walhalla in Kultuurhuis Bosch Even in Walhalla in Kultuurhuis Bosch

Myrkvar levert een goed debuutalbum af

, Tekst: Michael Weijers / Foto's: Bernard Bodt

Even in Walhalla in Kultuurhuis Bosch

Myrkvar levert een goed debuutalbum af

Tekst: Michael Weijers / Foto's: Bernard Bodt ,

Myrkvar presenteerde onlangs haar debuut-album ‘Als een Woeste Horde’, dat onlangs verscheen op Shiver Records. Voor deze gelegenheid werden de krachten gebundeld met de woestelingen van Grimhorde, Encorion en Mondvolland.

Myrkvar levert een goed debuutalbum af

Door mijn grote vrienden bij het openbaar vervoer mis ik de eerste band, waarvoor excuus. Bij binnenkomst is Encorion nog bezig met de linecheck en heb ik even de tijd om rond te kijken. De zaal is leuk ingericht met een stand waar drinkhoorns en de bandmerchandise verkocht worden. Ook is er de honingwijn ‘mede’ te koop, wat natuurlijk een pluspunt is.

Dan begint Encorion en zoek ik een goed plekje in het gezellig drukke zaaltje. Het begin is enigszins hakkelig en het geluid is nog niet zo zuiver. Ook lijkt de band zich nog wat onwennig te voelen op een podium zo ver van huis (ze komen uit Rotterdam), want van presentatie is bepaald geen sprake. Tot mijn genoegen verandert dit wanneer de set vordert, en ontpopt Encorion zich tot best een plezant bandje met een duidelijke verwijzing naar bands als Ensiferum en Turisas. De vioolpartijen zijn niet overheersend, maar worden goed gedoseerd en zijn hiermee een goede toevoeging. Als afsluiter volgt er een medley van ‘The Drunken Sailor’ en ‘Wat zullen we drinken’, hiermee worden duidelijk punten gescoord bij het publiek. Encorion is een jonge band die zonder meer potentie heeft. Nog wat meer podiumpresentatie en strakheid in het spel en we zullen ze ongetwijfeld nog vaker op het strijdtoneel zien verschijnen.

Grimhorde won onlangs een plek in de line-up van Heidenfest. Kultuurhuis Bosch is heel wat kleiner, maar dat maakt het zeker niet minder leuk. Geverfd en wel maken zij zich klaar voor de aanval. Grimhorde weet ook zeker hoe ze een podiumact neer moeten zetten en hebben er zichtbaar plezier in. De toevoeging van een cello is een leuk idee, maar heeft ook zeker een meerwaarde voor de muziek. Ondanks dat de bandleden nog vrij jong lijken te zijn, weten ze prima hoe ze hun instrumenten moeten behandelen. De opzwepende viking-metal stoomt het publiek langzaam maar zeker klaar voor Myrkvar.

Inmiddels kunnen we de zaal gerust vol noemen. Ik baan me dan ook met moeite een weg naar voren, alwaar Myrkvar gereed staat voor de laatste strijd van vanavond. Vol enthousiasme presenteert de band haar debuutalbum en laat zien en horen waarom ze het podium al deelden met de grotere broers uit de scene. De viool, toetsen en dansbare melodieën zorgen voor de folk-elementen, maar Myrkvar behoudt ook de vroegere black-metal elementen door af te wisselen met snelle blasts en idem gitaarpartijen. Ze voelen zich gesteund door de nodige headbangers en moshpits in het publiek. Halverwege de set is het tijd voor enkele mensen in de zaal om zich te bewijzen. Het begint met een wedstrijd bierdrinken, maar daarna mogen de finalisten rauwe prei eten (ik vraag me af of ze het podium ook opgestapt zouden zijn als ze dat van te voren wisten). Vervolgens is er nog wat tijd voor bedankjes, waarna de band snel verder gaan met de set. Myrkvar verzorgt een leuke show en laat zien dat ze met haar goede debuut klaar is om meer zielen te veroveren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland