The Gathering bestaat al sinds 1989 en heeft sindsdien een ingrijpende muzikale ontwikkeling doorgemaakt. Hun nieuwe cd Home bestaat vooral uit donkere luisterliedjes. Alle optredens van mei werden afgezegd vanwege ziekte van zangeres Anneke van Giersbergen. Wij waren benieuwd hoe het nu met haar gaat en zochten haar thuis op.

Het is de nachtmerrie van elke band: je brengt een nieuw album uit, wilt gaan touren om het te promoten en dan ineens is de stem van je zangeres weg en moet je een deel van de tour afzeggen. Het overkwam The Gathering onlangs. Begin juni pakt de band de draad weer op. Voor ons reden om zangeres Anneke van Giersbergen te vragen hoe het nu met haar gaat.

"Het gaat goed, beter dan de laatste maanden! Ik had een virus aan mijn luchtwegen. Dat had ik al langere tijd, maar steeds genegeerd. We hebben veel gewerkt: de cd opnemen, touren, promotie. Het ging van kwaad tot erger, totdat het gedaan was en ik mijn stem kwijt was. Dat was midden in onze tour door Zuid-Amerika. Door een hormonenspuit kwam mijn stem weer redelijk terug, maar toen we eenmaal weer thuis waren, zakte ik in. Dat was drie weken voor de start van onze Europese tour. We hebben alle optredens in mei moeten afzeggen. Gelukkig ging het daarna snel weer beter, omdat ik voor het eerst sinds maanden weer eens rust nam."

Raak je in paniek als je je stem kwijt bent? "Ik was toen erg moe en dan raak je eerder in paniek dan anders. Ook had ik hoge koorts, dus dan denk je niet altijd helder. Maar je weet dat als je voldoende rust neemt, de klachten weer over gaan. Het was balen dat dit precies gebeurde rondom de release van Home." Lachend: "Aan de andere kant: dit nieuws heeft ook alle kranten gehaald, dus publiciteit kregen we toch wel!"

The Gathering is in Midden- en Zuid-Amerika misschien nog wel populairder dan in Nederland. Dit voorjaar heeft de band getourd door landen als Mexico, Argentinië, Chili en Brazilië. In Noord-Amerika hebben ze gespeeld in de USA en Canada. Hoe waren die optredens? Anneke: "Gaaf! De mensen in Zuid-Amerika beleven kunst en cultuur heel anders dan hier. Ze zijn veel warmer en uiten zich veel meer. Je voelt je als band echt thuis daar. Iedereen zingt alle nummers mee en een aantal mensen kent ook de nieuwe nummers al. We zijn tevreden over de reacties op de nieuwe nummers. We hebben er nu een paar live uitgeprobeerd. Het zijn rustige liedjes en niet iedereen kent ze. Als je niet uitkijkt, kakt het publiek in, maar als je ze goed in de set plaatst, doen ze het hartstikke goed!"

De cd Home bevat vooral mooie en soms wat duistere luisterliedjes. Anneke: "De cd vertelt een verhaal zonder woorden. Het eerste deel is uptempo, wat staat voor de snelle maatschappij waarin we leven. In het midden van de plaat vindt een gebeurtenis plaats die je de ogen doet openen. Op het einde hoor je de innerlijke rust die je kunt vinden als je ernaar op zoek gaat." Ze vervolgt: "Home is puurder dan de vorige platen; minder geproduceerd. We hebben veel geleerd van onze semi-akoestische live-plaat, waarvoor we onze nummers hebben gestript tot op de blote kont van het liedje. Terug naar de basis. Voor de opnames hebben we een maand lang in een oud kerkje in Maurik gezeten, waar we ook sliepen. Dat was heel prettig, want je raakt niet uit je concentratie: je hoeft niet steeds om te schakelen tussen de studio, thuis en weer terug. 's Ochtends speelden we in onze pyjama de nummers in hun puurste vorm, 's middags repeteren en 's avonds opnemen."

The Gathering heeft een ingrijpende ontwikkeling doorgemaakt. Begonnen met death metal, groot geworden met 'sprookjesmetal' en nu speelt de band donkere pop. Volgens Anneke is dat voor veel fans geen probleem: "We hebben nog steeds veel aanzien in de metal- en gothic-scene. Ze hebben vooral respect voor de ontwikkeling die we in gang gezet hebben. Wel zagen we bij 'How to measure a planet' een omslag: een aantal liefhebbers van heavy muziek viel toen af, maar we kregen er ook nieuwe fans voor terug. Je merkt dat iedereen zijn eigen favoriete cd heeft. Het is jammer dat veel mensen nog steeds denken dat we zware metal spelen, terwijl we een grotere groep luisteraars kunnen aanspreken dan we nu doen."

Tot slot zijn we benieuwd waar de volgende ontwikkeling heen gaat. Wat kunnen we verwachten? Anneke: "Daar durf ik niks over te zeggen. Vorige keer zeiden we dat we zin hadden om te rocken, en daar is Home uitgekomen. Heel wat anders dus. Dus dat rocken gaan we nu tijdens onze live-optredens doen. Onze akoestische tour heeft net iets te lang geduurd. Zit je daar met je ritme-ei... Vooral tijdens de komende festivals gaan we ouderwets stampen! En verder borrelt het heel erg met nieuwe plannen. We luisteren allemaal naar heel verschillende muziek, dus misschien proberen we straks wel iets heel anders uit."