De SPC had het er maar zwaar mee: de halve finale van Kaf en Koren vond ineens niet plaats in Trianon, maar in Merleyn! 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen liep braaf met de fans mee, het terras en een portie ramptoerisme negerend. De beloning bestond uit drie prima lokale bands.

Ken je dat computerspelletje Lemmings? De strekking is als volgt: je krijgt honderd lemmings en een portie hindernissen en je moet zoveel mogelijk lemmings bij het eindpunt zien te krijgen. Deze missie had de organisatie (SPC) van Kaf en Koren afgelopen woensdag. Alleen dan met bezoekers. Eerste hindernis: verschrikkelijk mooi weer. Waarom zou je in godsnaam in een donker zaaltje in Trianon willen gaan staan als ze ook een terras hebben?

Tweede hindernis: in Trianon geldt een decibelmax van 100, waaraan twee van de drie bands niet konden of wilden voldoen. Dus leek het hele gebeuren even afgelast. Gelukkig wist de SPC al snel een nieuwe locatie te vinden. Op naar Merleyn. Voor Merleyn het volgende spektakel: de copyshop brandde uit en de brandweer was uitgerukt met wagens. Ook maar even bij stil blijven staan dan, totdat de chemische inktgeur je naar binnen jaagt.

En dan eindelijk om 22:30 uur de eerste band. Met de volgende dag voor veel mensen een gewone werkdag voor de boeg... Je moest wel fan, muziekfreak of recensent zijn om dat allemaal te doorstaan. En blijkbaar zijn die er genoeg. Terecht: alledrie de bands klonken behoorlijk professioneel. Aftrapper Feromones zaaide flink wat liefdeshormonen. Tja, what's not to love? Hun muziek is geheel in lijn met Franz Ferdinand en de vroege Depeche Mode. Goddank origineel aangevuld met Roland keyboard-gitaar, wat natuurlijk weer flinke Das Pop-vergelijkingen met zich meebracht. De zanger zag er zo knuffelbaar uit dat je hem het liefst in een doosje zou willen doen. Sowieso een prima uitstraling, ook volgens de jury, al had die wel op meer originaliteit en een hoger meezinggehalte gehoopt.

Wat dat betreft is High Time Amplifier origineler. Het is moeilijk om bands met dezelfde sound te vinden. Denk aan goed in het gehoor liggende rock met scherpe wendingen en venijnige gitaarsolo's en je hebt het geluid van HTA. De vier mannen laten deze avond de teugels vieren. Ze spelen lekker los om elkaar heen, maar verliezen hiermee wel wat van hun puntigheid. Op sommige momenten gaan ze wel heel morsig met timing om. Jammer. Gelukkig maken de rechtdoorzee-nummers en de goede zang een hoop goed.

Toch moesten ze het afleggen tegen het ongelofelijk gelikte Innerstate. Er zijn leukere dingen om aan te denken dan Nickelback, maar bij het optreden van Innerstate drong die gedachte zich meteen op. Dit all-American rockgenre beheersen zij volledig. Hopelijk hadden ze gehoord van de 3FM-wedstrijd, waar lokaal talent de kans kreeg om in het voorprogramma van Bon Jovi in het Goffertpark te spelen. Ze zouden een grote kanshebber zijn. Erg strak, perfecte gitaarsolo's en een prima Chis Cornell-keelgeluid. Wat wil je nog meer? Nou, iets meer verrassing bijvoorbeeld. Het was al laat voor ze aan mochten treden, maar dat was niet de enige reden voor die onderdrukte gaap, zeg maar.

Al met al kon de jury niet om Innerstate heen; zij sleepten de eerste plaats in de wacht, op de voet gevolgd door Feromones en High Time Amplifier op de derde plek. De tweede halve finale van Kaf en Koren is op 24 mei 2006 in Merleyn. Dan spelen Actellion, Lord Ozis en Plastic Halo.