Het is hoogseizoen voor de bandwedstrijden. Woensdag vindt de laatste halve finale plaats van Kaf en Koren en een dag later weten we alweer wie de winnaar is van de Roos van Nijmegen 2006. We spraken met Christiaan Crouwers, die zowel in de voorrondes van de Roos als Kaf en Koren jureerde en zette de favorieten van dit ultieme jurylid op een rijtje.

De ontknoping van zowel de Roos van Nijmegen als van Kaf en Koren komt steeds dichterbij. Christiaan Crouwers (vrijwilliger van Stichting PAN en drummer van Another Messiah) zat dit jaar in de jury tijdens de voorrondes van beide bandwedstrijden. Laatstgenoemde bestaat pas tien keer zo kort als de Roos, maar is volgens Christiaan toch al uitgegroeid tot één van de leukste in de regio.

"Maar het scoort helaas niet zo hoog op kwaliteit van het geluid, sfeer van de locatie en aantal bezoekers als de Roos van Nijmegen. Ik denk dan ook dat puur voor het publiek de Roos het meest aantrekkelijk is. De doelgroep van Kaf en Koren vist door het RU-criterium ook in een kleinere vijver. Wat wel opvalt is dat bij de Roos de genres meer uiteen lopen. Van nederhop tot punk, van progmetal tot singer-songwriter. Bij Kaf en Koren zweeft het op een aantal uitzonderingen na rond de funk/poprock.

Houden studenten van de RU soms allemaal van dezelfde muziek?" Nou niet állemaal. Zo werden de punkrockers van de Supersonic Megafuckers en de eclectische jazzpop van YaYa voor beide wedstrijden geselecteerd. YaYa haalde de halve finales van Kaf en Koren niet, maar staat donderdag wel in de finale van de Roos.

Christiaan verklaart: "Er was duidelijk verschil tussen de optredens van beide bands op de verschillende wedstrijden. Helaas miste ik bij de Roos de energie van de Supersonic Megafuckers die ik eerder bij Kaf en Koren wel zag. Best verwonderlijk aangezien Supersonic Megafuckers toch beter in Staddijk past dan in het CultuurCafé. YaYa was juist een verassing voor de jury. Op Kaf en Koren hadden ze geloof ik hun derde optreden. Voor de Roos hadden ze al meer shows gedaan en dat was duidelijk te merken. Bovendien hoorde ik toen een andere muzikale teint die ik bij het optreden voor Kaf en Koren niet heb weten te ontdekken."

Zijn persoonlijke favorieten voor de Roos zijn echter het gevoelige Avalene en de wel zeer jeugdige metal helden van Steel Cobra. "Maar dat zegt niet dat deze twee bands meer kans maken om te winnen, ik zit immers niet in de jury van de finale." En hoe subjectief bandwedstrijden eigenlijk zijn, blijkt maar weer eens uit zijn favorieten voor de eindzege van Kaf en Koren. Daarin strijden Lord Ozis en Actellion woensdag om de laatste finaleplaatsen, maar het zijn vooral The Feromones die Christiaan écht ver ziet komen. De jury van de halve finale gaf echter de voorkeur aan Innerstate, terwijl The Feromones van meet af aan publieksfavoriet leken met hun Britse synthrocksound. Nu moeten ze hopen op de beste tweede plaats.

"Vergeet niet dat deze muziek het goed doet nu, en ze hebben tóch een eigen gezicht. Ze doen trouwens aan meer bandwedstrijdjes mee, en niet onverdienstelijk heb ik begrepen. Het was voor mij dé grote verassing van Kaf en Koren! Dat deze jury daar een andere mening over heeft... Ach, het zij zo, ik ben het ook niet altijd met mezelf eens."