Kleine mannen, grootse cd

Sprookjesachtig mooie muziek uit het bos

Björn S. ,

Vroeger waren rock en metal heel eenvoudig: rechttoe rechtaan. Met veel zware gitaren en verder geen fratsen. Die tijd is gelukkig alweer even voorbij. Tegenwoordig mogen ook metalbands experimenteren. Zoals het Nijmeegse Forest of the Tiny People. Zij zochten het in de combinatie met folk. En dat klinkt eigenlijk best heel goed.

Sprookjesachtig mooie muziek uit het bos

Wie af en toe zomaar het woud inloopt, loopt kans leuke volkeren tegen het lijf te lopen. Het vijfkoppige Forest of the Tiny People uit Nijmegen, bijvoorbeeld. Hun tweede cd heet 'From the people, to the people'. Een korte blik op hun website bewijst dat Forest of the Tiny People niet de zoveelste rock- of metalband is, maar eerder een eigenzinnige en wellicht unieke band in de lokale en misschien zelfs nationale muziekscene.

Hun muziek bevat naast blues, country en metal ook invloeden uit Oost-Europese folk, met als opvallendste instrument de accordeon. De metalinvloeden op deze cd zijn weliswaar herkenbaar, maar toch bijna te verwaarlozen. De melodieuze inbreng van zang en accordeon en de sterke drum voeren vaak de boventoon in de composities. De soms zwaarmoedig scheurende gitaar delft vaak het onderspit. Desondanks slaagt de band erin diepgaande maar ook vrolijke, opzwepende nummers ten gehore te brengen.

De combinatie van de instrumenten en de zang is subtiel en fijn afgestemd. Elk nummer creëert zijn eigen sfeertje, dat precies is uitgelijnd qua opbouw, overgangen, afbouw en vooral qua lengte. Geen enkel nummer, hoewel sommige toch behoorlijk lang, vervalt tot vervelens toe in herhaling. De muziek klinkt zo natuurlijk, prettig en simpel in de oren dat je jezelf na een tijd af begint te vragen of muziek maken werkelijk zo eenvoudig is als het op deze cd lijkt te zijn.

Qua geluid is FotTP wellicht nog het meest te vergelijken met een band als Within Temptation, maar om hen gewoonweg het gothic-labeltje op te prikken is te kort door de bocht. Daarvoor rockt de band gewoonweg niet op de juiste manier. Niet dat ze niet rocken, trouwens. Integendeel. Maar dan wel op een traditionele, zachtere manier.

De plaat telt in totaal zes nummers (samen ruim 25 minuten), die aanvoelen als één hecht geheel. De cohesie en de kwaliteit van de nummers is dusdanig groot, dat het onmogelijk is om te zeggen dat bepaalde nummers goed of slecht zijn. Het is beter om een waardering van het totaal te geven en die is gemakkelijk gevonden: geweldig!

Met de release van 'From the people, to the people' draagt FotTP een bijzonder steentje bij aan de Nijmeegse metal/rockscene. Bestonden er geen bandjes als FotTP, dan zou muziek luisteren snel gaan vervelen. In de muziek draait het om originaliteit, kwaliteit en enthousiasme.

FotTP slaagt op alle gebieden en verdient vooral voor hun originaliteit en kwaliteit heel veel lof. En dan niet alleen van metalliefhebbers, want 'From the people, to the people' is dé aanrader voor de echte muziekliefhebber, ongeacht persoonlijke voorkeuren.