Zeven vragen aan... Libithum

"De beste manier om te sterven is na vijf wereldtoernees"

Björn S. ,

Met regelmaat schuift 3voor12 Gelderland zeven vragen onder de snoet van een interessant persoon uit de Arnhems-Nijmeegse muziekscene. Een producer, een muzikant, misschien een dj of een programmeur. Deze keer een nieuwe Nijmeegse band: Libithum.

"De beste manier om te sterven is na vijf wereldtoernees"

Libithum is een Nijmeegse viermansband die ontstond na de opsplitsing van Dogma Condemned. De gitaristen Thijs Hubbers (23) en Dyon Croymans (22) besloten om samen met drummer René Keppels (23) een nieuwe band te vormen.

In de beginfase van de band speelden de heren vooral covers en door vele line-up wisselingen kwamen ze er niet aan toe om een eigen gezicht te ontwikkelen. Mede-oprichter René verliet de band maar kwam medio dit jaar terug. In de tussentijd had de band een demo opgenomen. Die is echter nooit uitgebracht, mede door de muzikale ommezwaai die de terugkeer van René teweegbracht. Bassist Jos Hebing (21) completeert het gezelschap sinds eind 2004.

Libithum speelt metal. Niet zomaar metal, als je hun on line biografie mag geloven, maar progressieve death metal met black metal-invloeden. Als alles meezit, komt begin 2006 het eerste wapenfeit van de band uit. Tijd om deze beginnende band lastig te vallen met een paar vragen.

1. Wat is je grootste blunder in je 'muzikale leven'?
Tijdens een optreden voor redelijk veel publiek speelden we een nieuw nummer dat er nog niet helemaal goed in zat. Halverwege het nummer speelden we allemaal langs elkaar heen en het duurde ruim een minuut voordat we het gecorrigeerd hadden. De zaal had gelukkig niks in de gaten, maar het nummer klopte in elk geval voor geen meter meer.

2. Welk nummer heb je vanochtend als laatste gedraaid?
'Battle Metal' van Turisas.

3. Wat kan er volgens jullie verbeterd worden aan de muziekscene in Arnhem-Nijmegen?
Qua podia en publiek hebben we eigenlijk niks te klagen. Er wordt veel aan promotie gedaan (Roos van Nijmegen en diverse andere wedstrijden) en er is genoeg aandacht in kranten en op internet. Nadeel: we zien vaak bij concerten dat, vooral bij de eerste bands, er maar een paar mensen voor bij het podium gaan staan. Het merendeel blijft op een paar meter van het podium staan en de kat uit de boom kijken. Dat is wel zonde.

4. Wat is de beste manier om dood te gaan?
Na een carrière van 35 jaar in de muziek: 5 wereldtoernees, 15 albums en duizenden fans!

5. Underground waardering of megasucces?
Megasucces. Underground waardering is een tijdje leuk, maar na verloop van tijd zie je dat vooral dezelfde mensen naar je optredens komen. Wij willen dat zoveel mogelijk mensen van onze muziek kunnen genieten en dat bereik je beter met megasucces.

6. Wat is de beste band/muzikant in de regio Arnhem-Nijmegen?
Heidevolk. Altijd mooie muziek en een geweldige podiumact. De concerten zijn altijd druk, ze hebben veel interactie met het publiek en er heerst een hele goede sfeer.

7. En? Hoe is het verder?
Uitstekend! De eerste optredens komen eraan, we hebben er zin in. Binnenkort gaan we aan de slag met het schrijven van nieuwe nummers en dan uiteindelijk de studio in.