Terugkeer Mummy's a tree is zeer aangenaam Terugkeer Mummy's a tree is zeer aangenaam

Nijmeegse singer-songwriter weet juiste snaar te raken met nieuw materiaal

, Henri Slatius

Een paar maanden geleden was Merry Pierce opeens terug. Een verrassing voor de Nijmeegse scene. Woensdagavond kwam de volgende verrassing toen dat andere Nijmeegse talent, Stefan van den Berg, aantoonde dat ook hij het schrijven van briljante popliedjes nog niet is verleerd. Of zoals hij zelf zei: "Het werd weer eens tijd voor Mummy's a tree."

Nijmeegse singer-songwriter weet juiste snaar te raken met nieuw materiaal

Aan het begin van het jaar achtte Stefan van den Berg de tijd rijp om Mummy's a tree weer nieuw leven in te blazen. In de afgelopen maanden nam hij tien nummers op met producer Frans Haarmeijer en percussionist Frank Antonie. Het resultaat van deze samenwerking was woensdagavond 30 november voor het eerst te horen in Merleyn, waar de kersverse cd 'Loftmusic for millions yet unaware' werd gepresenteerd. "Geweldig dat jullie in zo'n groten getale gekomen zijn." Stefan lijkt enigszins verbaasd over de (redelijke) opkomst van het publiek. "We gaan liedjes spelen van de nieuwe cd, plus nog wat extra's."

De band start met 'Been to Spain by drinking wine', een prachtig intiem nummer. Daarmee wordt meteen de toon van de avond gezet. Van den Berg heeft er bewust voor gekozen om het publiek te trakteren op een ingetogen set, daarbij slechts minimaal ondersteund door percussie en achtergrondzang van Frank Antonie. Zijn voorkeur gaat dan ook uit naar dergelijke nummers. Hij houdt van een rustig repertoire, in de geest van John Frusciante en Nick Drake.

Het doel om het publiek te bespelen met een intieme setting slaagt in eerste instantie dan ook uitstekend. Na 'Happy time', een cover van Tim Buckley, wordt het echter rumoeriger in de zaal. Aan de kracht van de nummers ligt dat zeker niet, maar er zijn wat mensen aanwezig die het nodig vinden om voortdurend boven de muziek uit te kakelen. Erg jammer. Het niemendalletje 'Jimmy's not our jukebox' komt wat dat betreft op het juiste moment. De stemming zit er meteen weer in. En blijft gehandhaafd tot aan het einde van het optreden.

Wellicht heeft dat ook te maken met de inbreng van twee gastmuzikanten. Bassist Frans Haarmeijer komt de gelederen versterken, en ook oud-bandlid Jeroen van den Berg drumt een nummertje mee. Zij zorgen voor meer tempo en variatie in het geheel. De uitvoering van het lang uitgesponnen 'Losing you' krijgt dan ook de meeste bijval van het publiek. Van den Berg zelf zorgt voor een passend slotakkoord door een cover van Nina Simone te spelen.

Een toepasselijk nummer, omdat Frank Antonie een dag ervoor nog op het podium heeft gestaan bij 'Greetings from Nijmegen, Nina Simone' in de Vereeniging. Na afloop is Van den Berg zeer te spreken over het verloop van het optreden, op enkele technische mankementen na. Ook de reacties uit de zaal zijn overwegend positief. Hoewel Mummy's a tree op het podium bij vlagen nog iets te beschaafd overkomt, is de terugkeer van de Nijmeegse band een aangenaam feit. Foto's: Monique Samsen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland