De Gelderlander publiceert aan het eind van dit jaar zijn eigen Gelderlander Top 40, samengesteld door de lezers van de krant. De lezers maken een keuze uit honderd zeer uiteenlopende genomineerden. 3voor12 Gelderland maakte een belrondje langs drie genomineerde bands.

Uitslag op 30 december in De Gelderlander

Bijna elk medium kent zijn eigen eindejaarslijst. Persoonlijke lijstjes, door meer mensen samengestelde lijstjes of stemlijstjes. Dat laatste is het geval bij De Gelderlander. Tot en met maandag 27 december kun je als lezer van de krant stemmen op jouw favoriete Gelderse band of artiest.

De stemlijst bestaat uit honderd titels, chronologisch gerangschikt van 1964 tot en met 2004. De stemlijst gaat van oude rotten The Dukes, Hank the Knife and The Jets en Normaal naar het recentere werk van Ilse DeLange, Busted en de Moordgasten.

Uit een belronde blijkt dat een aantal genomineerden niet eens weet van de Gelderlander Top 40. Jozzy van The Bips: "Ik wist niet van de lijst af, totdat jullie mij hierop attendeerden." Furtips: "Wie heeft die lijst samengesteld? Ons is niks gevraagd." Barend Courbois wist ook niet van deze lijst en zijn nominatie. Hij bedankt 3voor12 Gelderland dan ook hartelijk voor de informatie.

Waarom is Whistler-Courbois-Whistler, Furtips of The Bips de enige echte Gelderlander Top 40 nummer 1? "Hurry for the Curry is een van de vele instrumentale hoogstandjes van ons supertrio", aldus Courbois. "De absolute toegift bij een van onze honderden shows. Fantastische structuur, opbouw en dynamiek met alles erop en eraan, maar geen zang. En dat maakte het nummer zo speciaal."

En de Furtips? "De leden hebben allen een abonnement op de Gelderlander." The Bips: "Laat het volk spreken!" De persoonlijke favorieten. Furtips: "De rockopera Dokter Bernard van Bonnie St. Claire en Ron Brandsteder." (Laat dit een grap zijn, red.) Jozzy: "Moeilijk, moeilijk. Speedtwins zijn wel tof. Arne Jansen met 'Meisjes met rooie haren' ook, toen dat nummer een hit was in 1972." Barend Courbois: "Burning Heart van onze helden Vandenberg. Ik heb het prachtige nummer wel 600 keer gespeeld in de periode tussen '95 en '97."

Wie wil stemmen kan tijdens de kerstdagen nog terecht op de site van De Gelderlander. In de krant van donderdag 30 december wordt De Gelderlander Top 40 gepubliceerd.