De finale van NCRV's Volgspot is inmiddels al een behoorlijk Nijmeegse aangelegenheid. Na Piepschuim speelt ook Zwerfhond in mei in Den Bosch. Hoog tijd om de heren eens aan de tand te voelen. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging op zoek en vond hen in Bottendaal. In een café, natuurlijk.

Tijdens een prettig gesprek in het gemoedelijke Bottendaalse cafeetje heeft uw reporter het een en ander aan wetenswaardigheden van een alleraardigst hedendaags Nederlandstalig muziekensemble weten te ontfutselen. Hun kelen eenmaal gesmeerd met lokaal gebrouwen Botteriken, lieten drie afgevaardigden nogal wat los over hun plannen.

Zo valt er te melden dat men de afgelopen zomer een tweede cd heeft opgenomen, 'Alles wat een vrouw moet weten', en dat Zwerfhond nu toch echt klaar is om de rest van het land af te gaan schuimen. Tot nu toe kon u het vijftal voornamelijk in Nijmegen beluisteren en aanschouwen. Merleyn, Billabong en ook de Valkhof Affaire (maar liefst drie keer) werden getrakteerd op shows vol liedjes over mooie meisjes, stomme meisjes - met daarin Nijmeegse herkenningspunten als het Keizer Karelplein, de Waalbrug of het Kronenburgerpark (géén cover).

Of op een liedje vol woorden die rijmen op -eren, of een heus protestlied (of toch niet). En tussendoor af en toe flauwe grappen over dat andere Nijmeegse nederpopbandje, Piepschuim. Desgevraagd antwoordt gitarist Japie over de toekomstplannen: "Ja, veul speule. Enne, vooral ons ding doen, hè?" Waarna zanger Ivo met veel aplomb meteen een denkbeeldige kop voor boven dit stukje declameert: "Zwerfhond doet vooral zijn ding!" Stiekem duimt men ook wel dat de bezetting nu eindelijk definitief zal blijken. Nieuwe bassist Dennis ziet het in elk geval wel zitten. "Ik kende ze al van optredens die ik erg leuk vond, en ik had echt zin om in zo'n bandje te spelen."

Hij stapt er trouwens op een leuk moment in, want Zwerfhond staat in mei, net als Piepschuim, in de finale van de maandelijkse cabaret- en kleinkunst-open-podium-contest op de website van NCRV Radio's Volgspot. Het biedt Zwerfhond een goede kans om ook buiten de regio opgemerkt te worden en zodoende meer te kunnen optreden. Na een verbaasde blik mijnerzijds legt Ivo trouwens even de mededeling uit dat ze ook van plan zijn om de komende tijd studentenverenigingsfeestjes aan te gaan doen. "Er lopen hier zoveel leuke bandjes rond, waaronder wij, die te weinig komen te spelen. We moeten het land in! En dat is de reden dat wij op studentenorganisaties mikken; die hebben toch wel gasten. (Pop)zaaltjes staan niet zomaar ineens vol. Op zulke feestjes lopen sowieso al zo'n driehonderd mensen rond. Boeken ze dan weer een coverbandje, of iets wat ook Nederlandstalig is, maar dan leuk en anders?"

En dan Japie weer: "Altijd maar 'Stil in mij' is ook zo saai." Maar vooral enthousiast zijn de heren over een op handen zijnde Zwerfhond Dinner Show, zo mogelijk samen met weer een andere regionale nederpopband: Spruit. Onderhandelingen met een leuk eetcafé zijn al in gang gezet en de geplande datum is Valentijnsdag. Meteen een geschikte avond om de aanwezige verliefde koppels wat liedjes over frustraties in relaties voor te schotelen.

Wat die liedjes en de teksten betreft vindt Ivo het vooral interessant om de zieleroerselen te bezingen van de man als underdog. Dat levert zowel zielige als grappige beelden op. Zeg maar tragiek, gerelativeerd met een vette knipoog en woordspelingen alom. Uit 'Niet of nooit gemogen': "Misschien moet ik niet van de drank af, maar jij gewoon van mij, want dan kan ik tenminste zuipen, en me beseffen dat de drank mij liever dan m'n lief is..." Proost!