In de rubriek Friezen om Utens gaat 3VOOR12/Friesland op zoektocht naar artiesten, managers of aanverwante bezige bijen in de muziekindustrie die hun wortels in Friesland hebben liggen. In hoeverre beïnvloedt het Fries-zijn hun huidige werkzaamheden en creativiteit en waar zijn ze uiteindelijk terechtgekomen? Samgar Jacobs is zanger en drummer bij Mister and Mississippi. Marije Heida spreekt met hem over zijn Friese roots, zijn jeugd in Friesland en zijn toekomstplannen.

De Friese roots van Samgar Jacobs

Samgar Jacobs

Geboren: Leeuwarden (Achter de Hoven, Van Heemstrastraat)

Getogen: Verhuisd op jonge leeftijd naar Stiens (Lautastins)

Reden van vertrek: Op zijn dertiende besluiten zijn ouders te verhuizen naar Beuningen in Twente

Huidige woonplaats: Amsterdam

Samgar Jacobs studeert aan de Herman Brood Academie in Utrecht wanneer hij met drie studiegenoten een muziekproject start. Er slaat een vonk over tussen de vier studenten en Mister and Mississippi is geboren. Samgar neemt in de band zowel vocalen als het drumwerk voor zijn rekening. Inmiddels hebben ze drie full-length albums op hun naam staan en hebben ze een uitstekende live reputatie opgebouwd. Na vijf intensieve jaren muziek maken, toeren, albums opnemen en vooral heel veel optreden, kondigt de band eind 2017 aan even een stap terug te nemen.

Je bent geboren in Leeuwarden, maar opgegroeid in Stiens. Wat zijn jouw herinneringen aan deze periode?
“Het was een veilige omgeving om in op te groeien: de basischool, de buurt, alle vriendjes en vriendinnetjes die ik daar had. Alles zorgde er voor dat ik heel erg het gevoel had erbij te horen en deel uitmaakte van het moment.”

Is het ook in Stiens dat je je muzikaal bent gaan ontwikkelen?
“Ik ben praktisch opgegroeid in de kerk. De pinkstergemeente wel te verstaan. Los van alle kritiek die er is op deze beweging en de vreemde verhalen die ik zou kunnen vertellen, is dit wel de plek geweest waar ik in contact kwam met live muziek. Elke zondag stond er een volledige band te ‘rocken’ en uiteraard sprak mij dat als jonge jongen erg aan. Ik vond op jonge leeftijd het drumstel al heel erg interessant en kroop na de dienst - soms stiekem, soms gevraagd - achter het drumstel. Meestal werd ik weggestuurd, maar in sommige gevallen ook bewonderd.”

'Mijn song request is altijd Twarres'


 

Zijn er Friese acts die jou geïnspireerd hebben in je jeugd?
“Geïnspireerd is een groot woord. Wij mochten trouwens in die tijd ook alleen maar christelijke muziek luisteren, dus ik heb in die periode maar weinig meegekregen van de popmuziek. Mijn zussen luisterden stiekem wel eens naar bandjes met Top40 muziek. Zodoende pikte ik wel eens iets op, maar die acts kwamen helaas niet uit het mooie Friesland. Ik kan mij wel herinneren dat net voordat wij verhuisden naar Overijssel Twarres doorbrak. Als wij met de band aan het touren zijn en in de bus muziek aan het luisteren zijn is mijn song request altijd Twarres en dan zing ik uiteraard uit volle borst mee.”

Je ouders besluiten dus uit Friesland weg te gaan?
“Ik was dertien toen wij met het hele gezien richting Twente vertrokken. Mijn ouders hadden besloten om in een christelijke commune te gaan wonen in Beuningen. Een mooie omgeving in de bossen van Twente, maar het was voor mij het begin van eenzaamheid en depressie. Ik ben daar gebleven tot mijn zestiende. Vanaf dat moment beleefde ik een onrustige tijd met veel gereis om nader te onderzoeken wie ik was.”

Je gaf aan dat voor jou je jeugd in Friesland een fijne tijd was. Wat voor gevoel krijg je als je weer in Friesland bent?
“Friesland heeft iets nostalgisch voor mij. De mensen, het vlakke landschap, de taal dit alles brengt mij, bij elke keer als ik er ben, terug in de tijd. Het doet mij denken aan al die mooie herinneringen die ik heb en graag weer zou willen herbeleven. Als ik in Friesland ben of er aan denk ervaar ik sterk het gevoel dat ik te vroeg uit Friesland vertrokken ben.”

Je woont tegenwoordig in Amsterdam. Voel jij je daar Fries?
“Ik heb een te korte tijd in Friesland gewoond om mij een echte Fries te voelen. Thuis werd er geen Fries gesproken. Uiteraard kregen wij op school wel de Friese taal geleerd, maar hier werd over het algemeen met een knipoog naar gekeken. Ik heb een aantal vrienden die uit Friesland komen of er tijdelijk hebben gewoond en daar spreek ik wel eens voor de grap Fries mee om dat gevoel weer even terug te halen, maar meer dan dat zit er bij mij helaas niet in.”

Zou je ooit terug willen verhuizen?
“Mijn ouders zijn na een aantal jaar in Overijssel te hebben gewoond terug gegaan naar Friesland. Waar zij nu wonen (Drachten) heb ik om eerlijk te zijn vrij weinig mee, puur omdat ik daar geen herinneringen heb liggen. De band die ik heb met Friesland zit vooral in mijn hoofd. Ik vind het fijn om een dag of twee die kant op te gaan, maar ik denk niet dat ik er nog zou kunnen wonen. Dit omdat ik al meer tijd in mijn leven op andere plekken heb gewoond dan in Friesland en er dus geen echte binding meer mee heb, los van de herinneringen die ik heb als kind. Maar wie weet!"

Jullie zijn in ieder geval regelmatig terugkomen voor optredens in de provincie. Een van de laatste optredens voordat jullie een pauze inlassen met Mister and Mississippi is in Neushoorn. Een optreden dat eigenlijk al eerder gepland was, maar vanwege een blessure aan de arm van gitarist Tom, verplaatst moest worden.
“Wij wilden heel graag de tour afmaken, voordat wij er tijdelijk tussenuit gaan. Friesland heeft ons altijd er goed ontvangen, dus het was voor ons vanzelfsprekend om naar het hoge noorden te komen. Natuurlijk was het even schakelen toen wij het bericht over Tom’s valpartij ontvingen, maar daar moet je professioneel mee omgaan en op zoek gaan naar een goed alternatief die voor iedereen werkt.”

Wat zijn jouw plannen na het laatste optreden van Mister and Mississippi?
“Ik ben de laatste tijd bezig met mijn eigen muziekproject en zal daar aankomend jaar mee verder gaan. Het genre wat ik maak is ambient. Muziek in de lijn van Stars of the Lid, Brian Eno en Hammock. Op dit moment ben ik aan het opnemen in mijn studio. Het plan is om het dit voorjaar af te gaan maken met mijn producer. Ik zou het zeer zeker ook leuk vinden om een nieuw bandje te gaan starten met vrienden, maar daar heb ik nog geen concrete plannen voor. We’ll see!”

INFORMATIE

Donderdag 25 januari speelt Mister and Mississippi in Neushoorn. De deuren gaan open om 20.00 uur. In het voorprogramma wordt verzorgt door Ed Bahonie. Een kaartje koop je aan de kassa in de voorverkoop voor 13 euro, in de voorverkoop online 15 euro en op de avond zelf aan de deur 16 euro. Kijk voor meer informatie op de site van Neushoorn of klik op het Facebook evenement.