In de rubriek Friezen om Utens gaat 3VOOR12/Friesland op zoektocht naar artiesten, managers of aanverwante bezige bijen in de muziekindustrie die hun wortels in Friesland hebben liggen. In hoeverre beïnvloedt het Fries-zijn hun huidige werkzaamheden en creativiteit en waar zijn ze uiteindelijk terechtgekomen? De eerste Fries om Utens is Ike de Zeeuw van WOLVON. Hij vliegt niet mijlenver weg, maar strijkt neer in Groningen. Hoeveel Friesland neemt hij mee naar Grins?

Ike de Zeeuw

De Friese roots van Ike de Zeeuw

Geboren: Leeuwarden
Getogen: van zijn vierde tot twintigste levensjaar in Harlingen
Verliet Friesland in: 2007
Reden van vertrek: Studie Kunst, Cultuur en Media aan de RUG in Groningen
Huidige woonplaats: Groningen

Ike de Zeeuw (30) speelde in zijn jeugd in verscheidene bandjes in Friesland maar vond in 2010 pas de juiste formule in Groningen met de band WOLVON. Daarmee bracht hij twee albums en een aantal ep's en singles uit onder de vlag van Subroutine Records en recentelijker Graanrepubliek en Tartarus. Met WOLVON speelde hij een aantal buitenlandse tours en shows op festivals als Incubate, Eurosonic/Noorderslag, Van Onderen en Welcome to The Village. Daarnaast is hij met Ruben van Walraven sinds 2009 actief als initiator, organisator en programmeur van nomadisch concert-concept Lepel Concerts

Had je dit ook in Friesland kunnen doen, of zou (het wonen in) Friesland jou beperkt hebben in je mogelijkheden?
"Ik denk het niet. Ik ben deze dingen begonnen in Groningen met mensen die ik hier heb leren kennen dus in deze vorm had het niet bestaan. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen muziek gemaakt zou hebben als ik in Friesland was gebleven. Alleen waarschijnlijk wel anders."

Heb je nog een band met Friesland en zou je er ooit naar terug (willen) verhuizen?
"Niet echt. Ik ga af en toe naar mijn ouders die nog in Harlingen wonen, maar daar blijft het bij. Terug verhuizen denk ik niet maar wie weet..."

Voel jij je Fries in Groningen, je huidige woonplaats?
"Nee. Maar ik voelde me ook niet per se Fries toen ik in Harlingen woonde. Niemand sprak daar Fries, dus dat is er bij mij ook nooit van gekomen."

Waar ben je momenteel mee bezig?
"Vooral met het schrijven van muziek. Voornamelijk voor mijn band WOLVON maar ook allerlei kleine projectjes. Daarnaast heb ik me veel bezig gehouden met het runnen van shows onder de noemer Lepel Concerts. Dat staat nu even op een laag pitje maar zal, hopelijk, snel weer van zich laten horen."

Welke invloed heeft je Friese roots op jou muziek/werk gehad?
"Ik ben opgegroeid tussen bands die actief waren in Harlingen zoals In Limbo en All Odds Against Me en dat heeft me wel beïnvloed. Ik luisterde in die tijd veel dingen uit de punk en hardcore hoek en kwam daardoor in aanraking met emo en screamo en daarna noise. Avonden lang met mensen muziek uitwisselen via Soulseek. Dat heeft wel bijgedragen. Daarnaast zit het DIY idee wat er in de Friese (hardcore) scene bestond, nog steeds wel diep."

Zijn er Friese acts die jou geïnspireerd hebben in je jeugd?
"Toen ik net zelf begon met muziek maken waren dat vooral hardcore bands als All Odds Against Me en Darwin. En iets later de wat experimentele 'pop' muziek van bands als In Limbo en Daybreak, Thin Air. Maar de Friese acts die nog steeds wel als inspiratiebron gelden zijn eigenlijk vooral de bands uit de begin periode van de Academie voor Popcultuur waar ik nog steeds wel naar luister: Bonne Aparte, Eklin en Luik. Al zijn dat volgens mij  voornamelijk geïmporteerde muzikanten."

Volg je de ontwikkelingen qua muziekscene in Friesland?
"Niet per se. Wel ben ik natuurlijk op de hoogte van de wonderkinderen uit Dokkum. En het nieuwe album van Zea waarop Arnold de Boer voor het eerst in het Fries zingt vind ik echt prachtig."

Welke hedendaagse Friese band(s) of muzikanten spreken jou aan?
"Zea, The Homesick, Korfbal, Willy Darktrousers en de Splinters. De leden van al deze bands wonen versplinterd, veel zie ik regelmatig in Groningen opduiken."

Speel je binnenkort ook in Friesland, en zo ja: waar? Of staan er andere plannen op stapel?
"Op vrijdag 6 oktober speel ik met mijn band WOLVON in Podium Asteriks. Wat ik een te gekke plek vind. Ik kan me de gevangenis nog goed herinneren uit mijn jeugd, achterop de fiets bij m'n moeder was het een erg indrukwekkend gebouw. Dat heeft nog altijd iets speciaals. Daarnaast doen ze het daar qua sfeer en programmering heel goed." 


(Note: Ten tijde van het interview is nog niet bekend dat het optreden wegens omstandigheden plaatsvindt in Neushoorn).

Bekijk en beluister hier de video Dust van het laatste album Ease van WOLVON: