Met de terugkeer van Welcome to The Village in Leeuwarden na de coronacrisis, kunnen ook muzikale uitwisselingsprogramma’s als EXCITE (Exchange of International Talent in Europe) doorgang vinden. Het concept; vanuit een Europese visvijver aan talent worden artiesten aan elkaar gekoppeld, waarbij in een aantal dagen muziek geschreven, geproduceerd, opgenomen en live gespeeld wordt tijdens het festival. Voor de deelnemende muzikanten is het een uitermate geschikte manier om uit de comfortzone gehaald te worden en kennis te maken met andere popscenes. Een aantal dagen voorafgaand aan WTTV worden singer-songwriters Sarah Dekker (Moonloops) uit Leeuwarden en de uit South-Wales afkomstige Hana Lili aan elkaar gekoppeld voor dit nieuwe avontuur. Wij spreken beide dames halverwege de week over de voortgang en hun eerste indrukken van de uitwisseling en presenteren als kers op de taart de video van de track Lost My Head.

Onder het genot van een heerlijk zonnetje strijken we neer op het terras van Lazy Lemon in Leeuwarden met Sarah en Hana. Van een dergelijke uitwisseling is het misschien nog wel een van de meest spannende elementen; is er een match en kunnen ze goed samenwerken? Ondanks dat Sarah en Hana elkaar elkaar nog maar anderhalve dag kennen, kletsen de twee jonge blondines er meteen lustig op los en ogen zeer ontspannen. Dat zit wel goed, dus. Opgetogen begint Sarah te vertellen over de eerste ontmoeting op het station van Leeuwarden: “Ze kwam aanlopen vanuit de trein en we zagen er bijna hetzelfde uit qua kleding en hadden precies dezelfde sneakers van Vans aan… Dat was supergrappig.”

Leuk natuurlijk, wanneer je een dergelijke ijsbreker hebt tijdens een eerste ontmoeting voorafgaand aan een spannende week met elkaar, maar er blijken tijdens het schrijfproces ook veel overeenkomsten te zijn in werkwijze. Op de vraag hoe ver ze al zijn in het proces, blijkt er van stress totaal geen sprake te zijn. “Het nummer is al af”, vertelt Sarah. Say what? Hoe dan? Hana: “We hebben gewoon een hele goede klik en we kwamen erachter dat we wel zo’n beetje hetzelfde schrijfproces hebben. Dat werkt heel prettig. Ik heb vaker samen met anderen nummers geschreven en het belangrijkste is dat je er vooral geen druk op legt. Je moet gewoon genieten van de ervaring en plezier hebben. And.. you have to leave your ego at the door.” 

De track komt dus met een noodgang uit de startblokken en dat geeft de dames mooi de tijd om één en ander goed uit te werken. “We hebben veel gepraat de eerste dag en zo kwamen we al vrij snel op het onderwerp”, vertelt Sarah. “Het is niet per se een heel vrolijk onderwerp, want het gaat er over dat je niet alleen wil zijn, maar ook dat je tevreden kan zijn met jezelf en de mensen om je heen. We gaan morgen de studio in met Abel de Grefte en opnemen. Omdat we tijd hebben kunnen we samen met hem ook kijken of we er nog meer instrumenten aan toe kunnen voegen. We hebben het nummer geschreven met akoestische en elektrische gitaar, maar het zou mooi zijn om het verder te arrangeren.”

Hana en Sarah verheugen zich enorm op het optreden tijdens WTTV. Hana mag tweemaal het podium bestijgen tijdens het festival voor zowel een akoestische als versterkte set met haar band. Sarah zal tijdens de akoestische set aanhaken om samen met Hana hun nieuwbakken track Lost My Head te spelen. De klik die ze vanaf het eerste moment tijdens de ontmoeting op het station en daarna in de studio hebben, is op het podium eveneens aanwezig. Wat dat betreft is het aan elkaar koppelen van deze twee meiden een match made in heaven. De bezegeling van hun fijne samenwerking en memorabele week is de video die gemaakt is door Tim Lechner (Tim-av) en Jan Martien Dekker (Verhaal van de Wasbeer).

Hana Lili + Moonloops - Lost My Head

Hana Lili en Moonloops in Het Clubhuis