Op het eerste gezicht lijkt de naam van Wende in de line-up een vreemde eend in de bijt. De zangeres had zelf aangegeven graag op Welcome to The Village te willen spelen en het publiek is massaal op dit optreden afgekomen. Wende kwam, zag en veroverde de harten van de bezoekers.

Ze werd bekend door het vertolken van Franse chansons, dat label bleef lang aan haar kleven. Maar voor wie nog steeds denkt dat Wende Snijders alleen Franse liedjes vertolkt moet wel onder een steen geleefd hebben de laatste tien jaar. De zangeres is wars van trends en meningen en doet waar ze zin in heeft. Zo acteerde ze in de alom bejubelde film Zurich en voerde ze werk op van Schubert. Zo nam ze enkele jaren geleden de Engelstalige plaat Last Resistance op in Berlijn met hippe (dance) producers.

De wereld lag aan haar voeten zou je zeggen, maar zoals gezegd, wars van verwachtingen. En dus kwam er dit jaar het album Mens, waarmee ze haar afzetmarkt weer aanzienlijk verkleind. Toch is Mens een nieuw artistiek hoogtepunt in haar carrière. Het album staat vol met liedjes, geschreven og geïnspireerd door gesprekken met anderen zoals Joost Zwagerman (Voor alles) en Dimitri Verhulst. Met deze laatste werkte ze samen aan het nummer prachtige, aangrijpende Vrij Me.

'Toch is Mens een nieuw artistiek hoogtepunt in haar carrière'

Je weet dat wanneer er schrijvers aan te pas komen, dat de melancholie niet ver weg is. Wende (tegenwoordig zonder Snijders) is puur en weet de juiste snaar te raken. Daarnaast kan ze rekenen op een ijzersterke muzikale ondersteuning van haar band. Ze zuigt je mee in haar wereld vol twijfels (Wat Is Mijn Plan Vandaag?), maar ook vol troost en vooral liefde (en de hunkering daar naar), zoals in de pianoballade Blijf.

'Ze zuigt je mee in haar wereld vol twijfels, maar ook vol troost en vooral liefde'

Wende lijkt met dit nieuwe hoofdstuk het gat tussen Spinvis en Ramses Shaffy op te vullen. Van die laatste zong ze overigens Mens Durf Te Leven. De toegift is wederom een cover. Met een mooie uitvoering van Toon Hermans’ Als De Liefde Niet Bestond sluit ze haar verbluffende show af.

GEZIEN

Wende
Grootegast, Welcome to The Village
Vrijdag 20 juli 2018