The Homesick schopt zich met rasse schreden door het muzikale landschap. Met een bejubeld debuut, een flinke bak optredens in het buitenland en zelfs een show op het gerenommeerde South By South West festival in Texas lijkt de ster definitief rijzende. Staan deze Dokkumer knapen aan de rand van een grote doorbraak, klaar om de rest van de wereld te bestormen? Zoals in de meeste gevallen heeft de tijd de primeur in handen, gauw genoeg. Voor nu is de positie als afsluiter op de zaterdag van Welcome to The Village een volgende alinea in een nieuw, belangrijk hoofdstuk.

In zekere zin heel belangrijk zelfs. Hier op Welcome to The Village, dicht bij het thuisfront in de sfeervolle Blessumzaal, met een 40 minuten aan speeltijd. De festivalmoeheid die menig bezoeker genadeloos parten speelt wordt nog even weggedrukt. Want ook nu weer weet The Homesick bestaande uit Elias Elgersma, Jaap van der Velde en Erik Woudwijk hun bedwelmende postpunk als een dichte nevel door de zaal te verspreiden.

Atmosferisch, meeslepend en zelfs meermaals onheilspellend door sporadisch geschreeuw en meerstemmige zang. Maar niet alleen dat kleurt de show van deze Dokkumers. Want The Homesick doet niet aan opsmuk. Geen machogedrag, mooie praatjes of ingecalculeerde dramaturgie. Ze staan er simpelweg, met een jeugdige nonchalance die verfrissend werkt. Dit gebrek aan gimmicks behoort tot een van de elementen die The Homesick onderscheidt.  

'The Homesick doet niet aan opsmuk'

Met enkel die bondige 40 minuten en een Europese tour in het najaar voor de boeg lijkt het bijna alsof dit optreden bedolven zal worden onder vele noemenswaardige toekomstige shows. Maar wie weet ook weer niet, en gaat dit optreden de boeken in als de overgangsfase naar de nieuwe incarnatie van The Homesick. Van jongens die groot worden en de wijde wereld intrekken om te kijken waar het schip strandt. Het verlaten van dorpse taferelen en het afscheid nemen van kleine zalen en thuiswedstrijden. Hoe dan ook, de tijd heeft de primeur. Maar mochten ze heimwee krijgen, plof ze dan gerust opnieuw neer op Welcome to The Village en het publiek zal er staan, zingend over verliefd worden op Jezus.

GEZIEN

The Homesick
Blessum, Welcome to The Village
Zaterdag 21 juli 2018