Welcome to The Village is een festival dat elk jaar inzet op een thema rondom de bewustwording van voedsel. Dit jaar wordt er in de keuken van baaiduinen een ‘ganzenburger’ geserveerd. In Friesland neemt de populatie ganzen heel hard toe omdat grote groepen ganzen niet doortrekken maar hier blijven vertoeven, waardoor er bijna sprake is van een plaag. Mede dankzij deze ontwikkeling wordt de gans als burger geserveerd op het festival. Door het vlees te verwerken in gerechten, wordt er voorkomen dat onnodig wordt weggegooid.

Vorig jaar was het op Welcome to The Village de beurt aan de pony waar nogal wat om te doen was, dit jaar rond de ganzenburger lijkt het alweer een stuk rustiger. Naast de gans staat er ook geit op het menu. Deze is verwerkt tot onder andere een frikandel speciaal. Blijkbaar hebben mensen bij het eten van een gans en een geit minder bezwaar dan bij het eten van een pony. Wat hiervoor de reden is blijft onduidelijk, wellicht is er een verband te leggen tussen aaibaarheidsfactor en eetbaarheid factor.

'Blijkbaar hebben mensen bij het eten van een gans en een geit minder bezwaar dan bij het eten van een pony'

De ganzen burger is zeker één van de populaire gerechten op baaiduinen. Zoals een van de serveerster zelf zegt ‘een hamburger klinkt bekend, dat wordt al snel besteld. Zelfs voordat mensen weten dat het van ganzenvlees is gemaakt.’

Voor een ieder die deze burger nog niet heeft gehad is het zeker een aanrader. Bij ganzenvlees denk je misschien aan droog en enigszins taai vlees maar deze trekgans is behoorlijk mals en smaakvol bereid. Op Baaiduinen is de gans ook te bestellen als hotdog en de geit als frikandel en als pulled rendang met curry.

'deze trekgans is behoorlijk mals en smaakvol bereid'