Mykki Blanco valt onder de noemer “die moet je gezien hebben” tijdens deze editie van Welcome to The Village. Een travestiet, een transseksuele rapper, een multi-gender of hiv-positieve popster, dat is een greep uit de beschrijvingen die online te vinden zijn na het googelen van zijn naam. Zelf wil Mykki Blanco niet echt in een hokje gepropt worden. De typische strak geproduceerde rapnummers vallen op door de onderwerpen die aan bod komen. Tipje van de sluier: iets serieuzer dan geld en ‘bitches’.

Een van de meest idyllische podia van het Welcome to The Village festival, de spiegeltent, heet dit jaar Blessum. Toegevoegd zijn gezellige zitplekjes rondom het podium. Rustig druppelt het nieuwsgierige publiek de tent in. Er komt een vrouwelijke dj op, sommige mensen twijfelen even of Blanco een seksoperatie heeft gehad, maar dit is toch echt iemand anders. Na een kwartier is Mykki Blanco nog in geen velden of wegen te bekennen. Al valt dit alleen de oplettende toeschouwer op. Na wat een eeuwigheid lijkt te duren is daar na twintig minuten dan eindelijk de artiest waarop we staan te wachten.

'Sommige mensen twijfelen even of Blanco een seksoperatie heeft gehad'

Toegegeven, de opkomst is lekker dramatisch en bombastisch en Blanco wordt dan ook welkom geheten met luid gejuich. Meestal is zijn verschijning opvallend te noemen, maar vanavond heeft hij alleen wat make-up en een kleurrijk shirt uit de kast getrokken. Hij is meer een entertainer dan een hip-hopper. Hetzelfde kan niet worden gezegd over de muziek. Wat volgt is een opeenstapeling van alle hedendaagse rapmuziek. Overgeproduceerde songs met hier en daar vuige en agressieve stukjes, maar een weinig originele flow.

Mykki Blanco

Het optreden is daarmee ook niet baanbrekend te noemen, en zijn zich onderscheidende teksten kunnen hem ook niet altijd redden. Toch krijgt hij het publiek mee, zeker wanneer hij er middenin staat. Een van zijn bekendste nummers is Wavvy en dat gaat er dan ook lekker in. De verwachtingen waren hoog, en Blanco levert ook echt wel. Het optreden zal waarschijnlijk niet de boeken ingaan als het meest memorabele optreden van Welcome to The Village, maar het is wel een fijne afsluiter van de vrijdagavond.

GEZIEN

Mykki Blanco
Blessum, Welcome to The Village
Vrijdag 20 juli 2018