De medewerkers van 3VOOR12/Friesland komen natuurlijk niet alleen naar het festival om te werken. Ook zij hebben hun favorieten en hebben wel een optreden waar ze naar uitkijken. Waar kijken al onze hardwerkende schrijvers, fotografen, redacteuren, eindredacteuren en gasten naar uit? Lees hun tips hier en doe er je voordeel mee!

The Homesick

Vrijdag 20 juli 2018
00:15 - 01:00 uur
Blessum

"Eigenlijk ligt de muziek van The Homesick helemaal niet zo in mijn straatje. Ik was wel een beetje klaar met al die indie-meuk. Voor een ander muziekplatform heb ik een recensie geschreven van hun album, Youth Hunt. Hierdoor ging ik heel anders naar de muziek luisteren en ontdekte ik de gelaagdheid in de nummers. Ik wil ze graag zien op Welcome to The Village omdat ik benieuwd ben hoe het ze is vergaan na hun optreden op SXSW in Amerika. Daarnaast zijn de optredens van The Homesick nooit saai."

- Sannette de Groes | redacteur

akua naru

Vrijdag 20 juli 2018
17:30 - 18:30 uur
Bontebok

"Naast alle dansbare en andere bijzonder muzikale acts van het festival, maakte mijn hart toch even een sprongetje toen ik Akua Naru tussen de line-up zag staan. De combinatie van soundscapes, jazz, hiphop en spoken word en haar prachtige stem kunnen alleen maar een hele bijzondere performance op Welcome to The Village opleveren. De diversiteit en het talent van deze vrouw en band laten mij dan ook niet los en daarom raad ik iedereen aan om op de vroege vrijdagavond in de bontebok gaan bekijken. Naast deze wereldse act kijk ik ook ontzettend uit naar Wende. Dit wordt de eerste maar zeker niet de laatste keer dat ik deze vrouw live ga bewonderen en ben dan ook erg benieuwd naar hoe zij haar muziek en verhaal overbrengt op Grootegast."

- Murel Fijnvandraat | redacteur

Kanipchen Fit

Zaterdag 21 juli 2018
15:30 - 16:30 uur
Grauwe Kat

"Het hele festival is mijn tip', maar daar kwam ik niet mee weg bij de redactie. Okay dan. Het Amsterdamse Kanipchen Fit is mijn tip. De van oorsprong Friese zanger/gitarist Empee Holwerda (speelde o.a. in de Leeuwarder band LUL) en de uit NYC afkomstige Gloria Holwerda-Williams (maakte deel uit van de Pussy Poets) zijn het dynamiet van de band, en live is de drummer het korte lontje. De band brengt een mix van noise, rock, punk, grooves en rap/slam poetry, met teksten over allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en de gevolgen die je daarvan op straat ziet. ‘I love you’ maar dan op een explosievere manier. Kanipchen-Fit test daarmee de fundamenten van de hedendaagse ‘fake society’."

- Rick Slagter | fotograaf

shame

Vrijdag 20 juli 2018
22:30 - 23:30 uur
Grootegast

"Jong en rusteloos, de bandleden van Shame staan met hun provocerende gedrag model voor een hele nieuwe generatie. Een generatie die niet alleen zuipt en rookt om de onbeschrijfelijke pijn van een onzeker post-puberaal leven te verzachten, maar naast dit stompzinnige zelfdestructieve gedrag ook nog eens goede muziek maakt of je het nu wilt horen of niet. Songs of Praise, het debuutalbum van de jonge Londenaren werd met open armen ontvangen en de band groeide binnen no-time uit tot een rage in de alternatieve scene. Ik raad iedereen die kampt met frustraties, gegrond of ongegrond, van harte aan om shame te komen ervaren op Welcome to The Village. Het vijftal is beslist niet in staat om je van je ergernissen af te helpen, maar daar heb je therapeuten voor. Tot die tijd lekker headbangen, moshen en met lauw bier gooien."

- Christel de Wolff | eindredacteur/fotograaf

Strand of Oaks

Vrijdag 20 juli 2018
21:30 - 22:30 uur
Bontebok

"Strand of Oaks zit sinds 2014 bij mij op de radar, toen hij het album HEAL uitbracht. Een van de betere langspelers van dat jaar wat mij betreft. Strand of Oaks is het alterego van Timothy Showalter, een iets te zware jongen uit Indiana die er uit ziet als een hardrocker van het bruutste soort (inclusief lange manen en een indrukwekkende baard). Op die plaat HEAL staat het zeven minuten durende, epische ‘JM’ een eerbetoon aan de betreurde Jason Molina. Noem het de 'Cortez The Killer' van deze generatie... (Neil Young en J Mascis mogen trots zijn). Alleen al voor dat nummer zou Showalter een standbeeld verdienen. Maar er staat meer moois op die plaat en op het daarop volgende album Hard Love. Strand of Oaks kan eerst ingetogen klinken, terwijl nog geen tel later alles explodeert. Zou dit optreden dan weer zo’n historisch hoogtepunt (in de schemering) worden, in de toch rijke Welcome to The Village historie? Het zou zomaar kunnen. Ik kijk er naar uit en hoop op een eindeloos uitgesponnen versie van ‘JM’, die wat mij betreft tot diep in de nacht mag gaan duren (en kijk niet raar op dat ik dan ook even een traantje moet laten…)."

- Theo van der Veer | hoofdredacteur/muziekredacteur radio

Repetitor

Vrijdag 20 juli 2018
19:00 - 20:00 uur
Blessum

"Repetitor geldt al enige jaren als een van de slechtst bewaarde geheimen van de Europese underground. Als een van de vaandeldragers van de alternatieve muziekscene in de Balkan heeft dit drietal de afgelopen jaren al de hele wereld over getourd. Afgelopen maand speelden ze zelfs een aantal shows met de Arcade Fire door Oost-Europa heen. Laat dit je echter niet op het verkeerde been zetten, want Repetitor speelt pure, compromisloze garagerock. Denk aan bands als Metz of Thee Oh Seess, maar dan met opgefokte Servische teksten over verwarring en desillusie. Verwacht scheurende gitaren, onnavolgbaar strakke ritmes en bovenal een van de meest genadeloze liveshows van Welcome to The Village."

- Wybren Nauta | redacteur

Stonefield

Vrijdag 20 juli 2018
18:30 - 19:30 uur
Grootegast

"Ik kijk uit naar het optreden van Stonefield op Welcome to The Village. Een eigentijdse band met een eigen sound. De band bestaat uit de vier zussen Findlay, uit Victoria, Australia. Het psychedelische geluid dat ze produceren is doordrenkt met metal- en rockinvloeden. Prog pop wordt het ook wel genoemd. Erg gevarieerd zou je dus kunnen zeggen."

- Annerie Huls | fotograaf

Bitch Falcon

Vrijdag 20 juli 2018
16:30 - 17:30 uur
Grootegast

"Mijn Welcome to The Village-ontmaagding vorig jaar was zonder meer een succes te noemen. Want wat is 'The Village' toch een heerlijk festival, uitblinkend in Friese gezelligheid en een gevarieerd aanbod aan bands. Maar hoezeer ik ook opensta voor het zien van menig pop, hiphop of soulartiest weet een lekkere bak herrie mij steevast het meest te bekoren. En dat komt vast wel goed bij een band als Bitch Falcon. Hoewel er een kern van sludge metal in de muziek zit, inclusief dreunende distortion en traag voortdenderende drums, wordt het gaspedaal ook regelmatig ingedrukt. Want ongegeneerd rocken doet Bitch Falcon wel, dankzij die ‘crunchy’ sound en vrouwelijke vocalen die enerzijds zoetgevooisd en anderzijds heerlijk rauw zijn. Zeer benieuwd dus of deze Ieren er live mee uit de voeten kunnen."

- Merijn Siben | redacteur

Ryley Walker

Zondag 22 juli 2018
13:00 - 14:00 uur
Blessum

"De muziek van Amerikaanse gitaarvirtuoos Ryley Walker houdt het midden van psychedelische folkrock en experimentele jazz. Niet zelden duren zijn uitgesponnen atmosferische live-nummers meer dan twintig minuten. De vraag is of een optreden van een uur op Welcome to The Village voldoende zal zijn om het publiek in vervoering te brengen voor de fascinerende muziek van Ryley Walker. De perfecte muziek voor een lome zonnige zondagmiddag."

- Sjoerd Nota | redacteur

The Atomic Bitchwax

Zondag 22 juli
15:00 - 16:00 uur
Grootegast

"Tussen alle verantwoorde wereldmuziek, uberhipster elektronicasounds en verborgen parels programmeert Welcome to The Village ieder jaar ook een aantal acts waar de liefhebber van harde gitaren en beukende drum blij van wordt. Ik was vooral heel blij met de aankondiging van de stonerbeukers van The Atomic Bitchwax. Ik zag ze een paar jaar geleden in een 'intieme' setting in Poppodium Iduna en heb anderhalf uur met open mond naar het baswerk van Chris Kosnik (Monster Magnet,GodSpeed) staan kijken. Uiteraard drong het overige muzikale geweld ook wel door in mijn brein, maar deze man aan het werk zien was een evenement op zich. Mocht je me vooraan bij het podium licht apathisch naar de man zien staren, dan weet je waar het van komt."
 

- Marije Heida | Hoofdredacteur/eindredacteur

Declan McKenna

Zondag 22 juli 2018
16:00 - 17:00 uur
Bontebok

"Declan McKenna is zelf nog maar 19 jaar oud, maar gaat al de hele wereld over. Je zou zeggen dat je op die leeftijd nog niet bezig bent met zware onderwerpen, maar integendeel. Zijn teksten schrijft hij zelf en gaan over de dingen die jongeren van zijn eigen generatie nu tegenkomen. Bijvoorbeeld over depressies en gender issues, actuele vraagstukken. Toch zijn de nummers catchy en dansbaar. Zijn show is energiek, met excentrieke outfits en make up. Kortom; genoeg om te zien! Daarbij heb ik Declan helaas vorig jaar al op Rock Werchter en Welcome to The Village moeten missen, bij de derde keer Foo Fighters kreeg ik ook meer dan ik verwacht had, dus kom maar op!"

- Denise Janssens | Fotograaf/eindredacteur

Motorpsycho

Vrijdag 20 juli 2018
21:00 - 22:00 uur
Grootegast

"Psychedelische deuntjes om bij weg te dromen, afgewisseld door scheurende gitaren die een tempo bepalen waarbij het praktisch onmogelijk is om níet al headbangend het terrein over te stuiteren: Motorpsycho heeft alles in zich om een warme, dampende festivaldag in stijl af te sluiten. Ook als het tóch gaat regenen. Al 30 jaar timmerend aan de weg zijn ze vooral herkenbaar door de enorme diversiteit in de muziek die ze maken en daarmee is deze Noorse band niet in één hokje te duwen. Of de veelzijdigheid van de muziek én dit festival inderdaad net zo'n goede combinatie is als het lijkt, zal duidelijk worden als ze podium Grootegast afsluiten tijdens de komende editie van Welcome to The Village."

- Hans Buitink | fotograaf

Kuenta i Tambu

Zondag 22 juli 2018
21:30 - 22:30 uur
Bontebok

"Als liefhebber van vieze gitaren zie je me bij shame of Häxxann, maar als videomaker word ik veel vrolijker van Kuenta i Tambu. Hier valt tenminste wat te zien, in plaats van magere indiekids met hun gitaren te hoog. Als ik me hun show op de eerste editie van Welcome to The Village goed herinner, konden mijn ogen m'n oren niet bijhouden met die twee hypere MC's en een stuk of twintig Caribische trommels. En dan helpt het ook wel dat de muziek ook nog eens heel lekker is. Gegarandeerd feestje."

- Wouter Hoogland | filmer

Welcome to The Village is het terugkerende muziekfeest in recreatiegebied De Groene Ster. Dit jaar 3 volle dagen plus nog een extra avond nieuwe, mooie, aparte, exotische, locale en bijzondere acts ontdekken in onze eigen achtertuin. De poorten gaan donderdagavond 19 juli open en sluiten zondagavond om 23.00 uur. Kijk voor meer informatie over (nog) beschikbare kaarten op de website van Welcome to The Village. Uiteraard vind je daar ook alle overige info over vervoer, camping, programma, DORP en nog veel meer!